Witam w Gronie Ziemiańskim
Nie byłym sobą, gdybym nie wypróbował tego co radzi Diana Walstad w swoich doświadczeniach z akwariami Low Tech, a jak się okazuje nie jest przeszkodą stosować tego również w High Tech z racji świetnych właściwości absorbcyjnych jakie posiada ziemia. Nie można zapomnieć, że magiczne kuleczki w drogich granulatach to "spieczona" ziemia - w ogromnym uproszczeniu oczywiście.
Co do wkładania dodatkowych pałeczek nawozowych to ja kiedyś kombinowałem z podłożem i nie wyszło mi to na zdrowie, bo nie cierpię restartów, a one w przypadku ziemi w żwirze nie są takie przyjemne, przynajmniej dla mnie.
Nie możemy traktować samej ziemi jako jakieś "niepełne" podłoże, chodzi właśnie o to, że wszystko, czego potrzebują rośliny, zawiera gleba, a my wpychamy tam jakieś nie wiadomo co,

najlepiej dorzucić jeszcze kulki i tabletki nawozowe od 5 producentów, pałeczki z żelazem, kompost, Power Sand Special, Tetra Complete Substrate, ActiSubstrate pana Wojtaszka, Biogrunt, JBL Aquabasis, węgiel aktywny i pasywny, cukier-puder, śrubki, dżdżownice, pociąg, szkołę... he he he

to żart oczywiście!
Sama gleba wystarczy, byleby nie była z pryskanej łąki, czy nawożonego pola. Może być też ta najtańsza z Biedronki, uniwersalna bez nawozów.
Kładziemy ją na dno, robiąc ok. 2 cm odstępu od szyb bocznych i przedniej, na to idzie moskitiera lub siatka budowlana z Castoramy i zasypujemy ok. 4 cm żwiru wypełniając luki przy bocznych i przedniej szybie. Rośliny swoimi korzonkami przedostają się przez moskitierę do ziemi. W razie likwidacji roślinki, nie wyrywamy jej!!!, lecz ucinamy przy samym dnie, lub jak Kodi zaznaczył lekko odsuwając żwir ucinamy nad moskitierą.
W przypadku kryptokoryn lub rodziny eleocharis, żabienic, można jedynie ziemię wzbogacić w kulki gliniane. Kiedyś pchałem jak zaznaczyłem wyżej, różne tabletki i pałeczki, torf itd. kończyło się to nieustającym wysypem pyłu na szybach, bombą mikro i w końcu codziennymi podmianami. Pozdrawiam Ziemiaństwo! Godween
Hej