Co do tych dwóch zestawów miałam podobny dylemat i też wahałam się pomiędzy Diversą i Aquaelem. Wybrałam Aquaela z kilku powodów. Najważniejszą różnicą jest moim zdaniem filtr: shrimpset ma świetnego pata mini z dużą gąbką i dobrym przepływem400l/h a w nano ledzie masz maleńki filterek z deszczownią 200l/h. Miałam doświadczenia z oboma filtrami, Diversa ma maluteńką gąbeczkę 3cm x4cm. Moim zdaniem i tak filtr z tego zestawu w dłuższym użytkowaniu byłby do wymiany. Aha i Diversa mi się popsuła, pat mini działa 3 rok bez zarzutów. Co do grzałki, to z tego co podaje strona Aquaela te też mają termostat. Poza tym Shrimpset IMHO lepszy wizualnie, mniej widoczne są elementy przy pokrywie tylko trzy małe kawałki plastiku, Diversa ma narożniki. No i co do lampki, podzielę się tym co mi moja mądrzejsza połówka tłukła do głowy, że w przypadku ledów trudno przeliczać moc na waty, bo tak na prawdę nie liczy się w ich przypadku pobór mocy tylko to ile światła oddają czyli lumeny. Trudno to porównywać jeśli producent nie podaje takich danych . Lampki Diversy nie testowałam, za to Aquaelowską testował organoleptycznie mój kot, kilkukrotnie, i mogę zagwarantować, że lampka działa świetnie w wodzie. W pełnym zanurzeniu. Przez kilka godzin.

Serio jest nie do zajechania i ma też diody białe i czerwone, czyli lepsze dla roślin. Jeśli ktoś wie jakie diody ma Diversa niech da znać chętnie się dowiem. Ja z czystym sercem poleciłabym ci Aquaela ale jak w reklamie Ikei to twój dom, twoje akwa.
Aha pogostemon może będzie rósł, ale nie jako trawnik , może się "wyciągać" do góry, do światła.