Planuję większe akwarium...

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

Planuję większe akwarium...

Post autor: Walter »

Cześć
Zima zbliża się dużymi krokami i nadchodzą zmiany.
W tej chwili mam owalne 200 l. otrzymane od sąsiada. Po 8 miesiącach, nadal nie wybuchło, rośliny rosną, potrzebuję większe :)
Chciałbym zlecić wykonanie akwarium 160(170)x50(55)x60 Optiwhite.
Będę potrzebować też szafkę.
Oświetlenie chciałbym z wiszącej belki.
Jak mam to załatwić solidnie i w dobrych pieniądzach?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: Planuję większe akwarium...

Post autor: MarSz »

Ja kiedyś zlecałem akwaria tomcomowi - i jestem zadowolony.

Jednak u niego tylko szkło zamówisz.

Mam również w domu jak i widziałem całe zestawy od Karola z Aquarium Fish.
Też mogę polecić zwłaszcza, że on robi akwaria, szafki i pokrywy z tego co mi wiadomo. Nawet widziałem jego tła wewnętrzne na Zoobotanice i Aquajurze.

Nie wiem tylko jak wyglądają detale związane z OW pozy takim litrażu bo z takim nie miałem do czynienia ale myślę, że to jest do dogadania.

Jeśli rzeczywiście chcesz cały zestaw to myślę, że finansowo na pewno lepiej wejdzie jak zlecisz to jednej osobie niż podobno szkło, szafkę, pokrywę itd. A przy okazji unikniesz tłumaczeń typu "no pokrywa jest ok, tylko szklarz zrobił za duże akwarium i dlatego się nie mieści" albo " akwarium jest ok, ale szafka krzywa lub słaba".

Ja obecnie przymierzam się do zlecenia Karolowi vivarium 330l i jedyny problem to nasze grafiki, które się nie mogą zgrać by się spotkać i ustalić szczegóły ale i to jakoś się zrobi.
Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

Bardzo dziękuję za rady :)
Pogadam z Karolem i podejmiemy jakieś decyzje.
Czy każde akwarium jest za małe?
:)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Każde jest za małe ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Tak, Każde jest za małe...
Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

poproszę jakiś namiar na Karola

-- 15 wrz 2014, 17:37 --

Mam możliwość zainstalowania systemu podmiany wody. Są jakieś za i przeciw?

-- 15 wrz 2014, 21:19 --
Walter pisze:poproszę jakiś namiar na Karola

-- 15 wrz 2014, 17:37 --

Mam możliwość zainstalowania systemu podmiany wody. Są jakieś za i przeciw?
Jestem już po rozmowie z Karolem.

-- 16 wrz 2014, 14:49 --
Walter pisze: Mam możliwość zainstalowania systemu podmiany wody. Są jakieś za i przeciw?
Obrazek

Myślę o czymś takim jak powyżej.
Odkręcam kurek i woda z kranu wlewa się z jednej strony akwarium, przy dnie, a tym kominem wylewa się do kanału, tudzież do beczki na wodę w ogródku.
Po 10 minutach mam wymienione ok 100 l wody.
Dobrze kombinuję?
Akwarium ma mieć ok 50-600 l. z naciskiem na rośliny i jaieś otosy, zwinniki blechera, piskorki, bocje kubotai, zwinniki jarzeńce i krewetki amano, filtrujące i RC.
W sumie z 50-60 ryb, 10 filtrujących, 20 amano i ze 100 RC
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

A nie lepiej powyżej akwa zamontować kranik który po prostu odkręcisz żeby woda się wlewała a na wypływ zrobić jeden otwór w szkle który uszczelnisz złączkami skręcanymi żeby nic nie ciekło i dodatkowo zamontujesz zawór? Według mnie wyjdzie taniej od komina a gorzej wyglądać raczej nie będzie.
Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

Tomaszewski pisze:A nie lepiej powyżej akwa zamontować kranik który po prostu odkręcisz żeby woda się wlewała a na wypływ zrobić jeden otwór w szkle który uszczelnisz złączkami skręcanymi żeby nic nie ciekło i dodatkowo zamontujesz zawór? Według mnie wyjdzie taniej od komina a gorzej wyglądać raczej nie będzie.
Kranik ok. Ale wypływ z dziurą mnie nie przekonuje. Lubię mieć wody pod sufit i wtedy uszczelki będą narażone na przeciekanie. No bo wypływ trzeba by zrobić w jakimś odstępie od górnej krawędzi i sam otwór powinien być nie mały. A jak będzie zewnętrzny komin na tylnej ścianie to nie będzie widoczny ( rośliny go zasłonią). Zrobi się wycięcie pomiędzy kominem, a akwa na górnej krawędzi szerokie na 10-15 cm i wysokie na np. 2 cm i jak woda z kranu przepełni akwa to nadmiar będzie się wylewać do komina, a z niego do kanału tudzież na trawę w ogródku. Uszczelki wylewowe w kominie będą narażone na przeciekanie tylko w trakcie podmiany, czyli pod kontrolą.
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Rurka może być na dole, byle powyżej poziomu podłoża. To co wystaje można bez problemu zamaskować a do środka dać kawałek gąbki żeby nic tam nie wchodziło. Przeciekaniem też bym się nie przejmował, w dzisiejszych czasach uszczelniacze stosowane w hydraulice domowej wytrzymują ciśnienie 10-15bar w zależności od zastosowania. Przyjmując że wysokość akwa będzie miało 50cm to ciśnienie wyniesie 0,5bara czyli niewiele a z drugiej strony na tyle dużo że średnica rurki nie będzie musiała być duża. Rozwiązanie jedno z wielu ;) czy najlepsze czy najgorsze tego nie wiem.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Komin za to ma tą zaletę, że jest w stanie wypuścić więcej wody i stanowi swego rodzaju bufor (oczywiście do czasu).

W przypadku danych rurek musisz pamiętać by zawsze dopasować tempo i ilość wody wlewanej do możliwości odbioru wody przez otwór wylotowy.

Oczywiście w przypadku komina jest podobnie bo i tak kończy się on otworem ale jego objętość to zawsze jakiś bufor.

Natomiast poza tum jednym faktem to ja chyba bym wolał otwór a nie komin.

Dochodzi jeszcze jedna drobna kwestia- cały system (jaki by nie był) musisz zaprojektować tak by rzeczywiście wlewać czystą wodę a by wylewać starą.
Tutaj znaczenie (ogromne) może mieć nawet taka rzecz jak aranżacja. Chodzi mi o kierunki rozpływu tej dolewanej wody i jej mieszanie.
Przy niekorzystnym ustawieniu wlotu i wylotu oraz elementów dekoracji może dojść do sytuacji, że większość dodanej wody od razu idzie do odpływu.

Przemyśl to.

Może się przydać mały eksperyment z zabarwioną woda by zobaczyć skalę problemu.
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Ja u siebie w układzie podawania CO2 mam dodatkowy zawór , pod który mogę podpiąć wąż którym mogę zarówno zrzucić jak i podać wodę . Nie jestem zwolennikiem otworów w akwarium , może ewentualnie przejdzie pudełko przelewowe...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Jeszcze taka moja mała poprawka :p 50cm wysokości to oczywiście 0,05bara a nie 0,5.
Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

MarSz pisze:Komin za to ma tą zaletę, że jest w stanie wypuścić więcej wody i stanowi swego rodzaju bufor (oczywiście do czasu).

W przypadku danych rurek musisz pamiętać by zawsze dopasować tempo i ilość wody wlewanej do możliwości odbioru wody przez otwór wylotowy.

Oczywiście w przypadku komina jest podobnie bo i tak kończy się on otworem ale jego objętość to zawsze jakiś bufor.

Natomiast poza tum jednym faktem to ja chyba bym wolał otwór a nie komin.

Dochodzi jeszcze jedna drobna kwestia- cały system (jaki by nie był) musisz zaprojektować tak by rzeczywiście wlewać czystą wodę a by wylewać starą.
Tutaj znaczenie (ogromne) może mieć nawet taka rzecz jak aranżacja. Chodzi mi o kierunki rozpływu tej dolewanej wody i jej mieszanie.
Przy niekorzystnym ustawieniu wlotu i wylotu oraz elementów dekoracji może dojść do sytuacji, że większość dodanej wody od razu idzie do odpływu.

Przemyśl to.

Może się przydać mały eksperyment z zabarwioną woda by zobaczyć skalę problemu.
Miałem w planie dolewanie wody chłodniejszej która pozostanie na dnie akwarium w ten sposób ciepła, stara będzie spływać kominem.
zaaplikuję im zaraz z ciekawości jakiś barwnik ( zieleń, błękit mi się nasuwają od raz)

-- 23 wrz 2014, 9:33 --
Daro pisze:Ja u siebie w układzie podawania CO2 mam dodatkowy zawór , pod który mogę podpiąć wąż którym mogę zarówno zrzucić jak i podać wodę . Nie jestem zwolennikiem otworów w akwarium , może ewentualnie przejdzie pudełko przelewowe...
Ale korzystasz z tego, czy wiadra, węże i kibel?
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Jest to dodatkowe rozwiązanie podmian wody , które najlepiej sprawdzało by się na stałe wpięte w domowy układ zasilania wodą i rzutu . Każdorazowe wypinanie i zapinanie tego wszystkiego to zabawa i spokojnie można to zrobić tradycyjnie ...
Miałem to rozbudować o mieszalnik wody i podajnik nawozów , ale czy będzie czas i chęci nie zabraknie to się okaże ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Walter
Użytkownik

Bardzo dziękuję wszystkim za sugestię. Jak będę bliżej realizacji to się jeszcze odezwę. Generalnie pomysł z podłączeniem do wylotu filtra mi się podoba bo zawsze to mniej rurek w baniaku.
Ale wylot chyba zrobię po kominie, tym bardziej, że sump mi chodzi po głowie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”