od czego te glony???

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
michalpw85
Użytkownik

od czego te glony???

Post autor: michalpw85 »

witam mam problem z glonami które wygladaja jak bród. zalałem akwa 2 tygodnie temu oczywiscie nie ma w nim jeszcze zadnych rybek. parametru sa takie jak byc powinny do malawi chodza dwa filtry kubełek tetra ex 700 i wew turbo 750. oswietlenie 2x 30w jedna jasna druga blue. światło właczam na jakies 8-10h na dobe. te glony wchodza mi na tylna szybe kamienie i żwirek co to za badziew i jak sie tego pozbyc co jest orzyczyna???prosze o pomoc!!! na zdjeciach chodzi o ten brązowy nalot
Załączniki
DSCN4837.JPG
DSCN4836.JPG
DSCN4835.JPG
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: od czego te glony???

Post autor: Red »

okrzemki ?
za mało światła ?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Red ma rację, są to okrzemki. Za jakiś czas powinny same zejść, akwa ma dopiero 2 tygodnie. Jeśli jednak będą się utrzymywały to może faktycznie będzie trzeba dołożyć trochę światła. Jaki to litraż?
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Post autor: Graff »

Nie masz się co martwić...przy starcie akwarium glony będą się pojawiać dopóki baniak nie dojrzeje a te u Ciebie to faktycznie najprawdopodobniej okrzemki jak zauważyli koledzy.
Same znikną jak zbiornik dojrzeje i cykl azotowy się zamknie.
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Później aby okrzemki i inne glony się nie wdawały, należy kontrolować Po4 i mniej tym mniej glonów ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

Podejrzewam ,że to zbiornik Malawi ,a tam glony są pożądane (oczywiście tylko na skałkach) ;) .
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
dorin00
Użytkownik

Post autor: dorin00 »

u mnie też się wzięły niewiadomo skąd ale właściwie jak się pojawiły, tak samo nagle zniknęły więc nie wiem szczerze mówiąc, ale chętnie też się dowiem skąd takie rzeczy się biorą :)
Awatar użytkownika
michalpw85
Użytkownik

całe akwa w okrzemce

Post autor: michalpw85 »

witam nie wiem co mam robic dosłownie całe akwa w cztery tygdnie od zalania jest w okrzemce myslałem ze sama zejdzie ale jest jej wiecej i wiecej dosłownie jest wszedzie szyby kamienie rosliny. nigdy wczesniej nie miałem z tym problemu co teraz czy od nowa zalewac czy da sie jeszcze cos zrobic w tym stanie jaki jest teraz???/

-- 24 paź 2014, 10:16 --

witam nie wiem co mam robic dosłownie całe akwa w cztery tygdnie od zalania jest w okrzemce myslałem ze sama zejdzie ale jest jej wiecej i wiecej dosłownie jest wszedzie szyby kamienie rosliny. nigdy wczesniej nie miałem z tym problemu co teraz czy od nowa zalewac czy da sie jeszcze cos zrobic w tym stanie jaki jest teraz???/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”