Początkujący. Jakie akwarium i ryby.

Moderator: Opiekun_Forum

glonozjad
Użytkownik

Początkujący. Jakie akwarium i ryby.

Post autor: glonozjad »

Hej. Na wstępie muszę pochwalić skórkę, która mi bardzo przypadła do gustu. Taka fajna akwarystyczna. Ale teraz do rzeczy: chciałbym założyć akwarium. Nie wiem jakie rybki warto do niego kupić. Słyszałem, że nie wszystkie ryby mogą żyć ze sobą w jednym akwarium. Nie mam pojęcia ile w tym jest prawdy. Wiem, że rybki mogą się zjadać. Jest wiele ryb, które mi się podobają, ale nie wiem jak będą ze sobą żyć. Czy doradzicie mi jakie rybki najlepiej kupować? Nie wszystkie mi się podobają, ale chyba nie warto wybierać rybek po wyglądzie. Jakie ryby dobrze kupować? Bardzo ważne dla mnie jest to, aby moje akwarium się rozwijało. Chcę dokupować ryby, ale nie mam pieniędzy na to, żeby ryby robiły sobie krzywdę. Poradźcie mi coś na temat doboru rybek. Pomożecie. Jakie rybki mogą ze sobą żyć. Nie mam pojęcia jak to wybierać. Chcę założyć akwarium, ale boję się, że jak się nie znam to mogę stracić ryby, a na to mnie nie stać. Kupno akwarium nie jest żadnym problemem, ale rybki to już inna sprawa. Chciałbym wiedzieć jakie ryby warto kupić. Możecie mi doradzić.

Jeszcze takie pytania:
-kupić na początku 25 czy 50 litrów akwarium
-chcę mieć minimum 10 kardynałków oraz 10 neonków
-ile glonojadów kupić.

Dziękuję za informacje.

Edycja: Kupiłem akwarium

Obrazek

Znajdują się tam takie ryby akwariowe. Akwarium ma 55 litrów.
Rośliny mam obecnie sztuczne. Później może kupię żywe.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2014, 10:57 przez glonozjad, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog w którym główną rolę gra szynszyl
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: Początkujący. Jakie akwarium i ryby.

Post autor: Red »

Akwarium najlepiej na początek jak największe ponieważ łatwiej ustabilizować parametry.
Szczerze mówiąc to 80x40x35 wydawałoby się najmniejsze na start.
Zjadanie ryb to jeden z mniejszych problemów w przypadku ryb ozdobnych (szczególnie w litrażu 25 czy 50 litrów)
Ważniejsze jest zapewnienie odpowiednich parametrów wody (ph,kh, gh) podłoże i temperatura.
Według mnie na start wydaje się być odpowiednie stadko razbor, zwinników czy bystrzyków.
Unikałbym na start ryb żyworodnych ponieważ produkują strasznie dużo odchodów, które wpływają na parametry wody.

Lepiej byłoby zainteresować się danym gatunkiem ryb a później dobierać pozostałe komponenty czyli litraż, oswietlenie, filtr, ogrzewanie, podłoże i materiały dekoracyjne
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Post autor: sibelius »

Radzę kupić 50 litrów i, jak się już podobają, ALBO kardynałki, ALBO neonki. Oba gatunki mają różne wymagania temperaturowe i moim zdaniem nie powinno się ich łączyć, a nie piszesz też, jakie neonki? Inessa? Czerwone? Simulansy? Czarne? Diamentowe?...
Żadnych "glonojadów" do takiego małego zbiornika, jeśli już, to kilka otosków. I wystarczy.

Jednak najpierw, zanim pomyślisz o rybach, sprawdź, jakie parametry ma woda, którą chcesz do akwarium wlewać ( pH, twardość), bo to powinno być czynnikiem decydującym o wyborze ryb. Zapytaj dostawcy lub sprawdź na ich stronie internetowej. Chyba, że masz filtr RO lub dostęp do czystej deszczówki, wtedy pole manewru jest większe.

I przeczytaj, co napisałeś, zanim wyślesz posta. Strasznie ciężko się cię czyta.
ayris
Użytkownik

Post autor: ayris »

Jeśli chcesz mieć akwarium warto pomyśleć o dobrych szczepach bakterii. Dzięki nim rybkom będzie się żyło lepiej. Ja mam akwarium 150 l i jestem bardzo z niego zadowolona chociaż pracy jest przy niem tyle, że ho ho. Czasami ręce mi opadają ale warto :D
Awatar użytkownika
fibi
Użytkownik

Post autor: fibi »

Piękne hobby.
Awatar użytkownika
joasia28
Użytkownik

Post autor: joasia28 »

Mam pytanie, zamawiacie akwaria przez internet? Znalazłam sklep z dobrymi cenami (Plantica), ale to dla mnie trochę strach. Znajomi mówili, ze nic z ich przesyłkami się nie działo, ale wolę się upewnić :)
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Post autor: andrety »

joasia28 pisze:Mam pytanie, zamawiacie akwaria przez internet? Znalazłam sklep z dobrymi cenami (Plantica), ale to dla mnie trochę strach. Znajomi mówili, ze nic z ich przesyłkami się nie działo, ale wolę się upewnić :)
Internet, dobry sprawdzony szklarz, ewentualnie klejenie na miejscu w domu.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Jak zawsze polecam Aquarium-Fish ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Post autor: jabluszko520 »

A my przez neta :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Internetu się nie bój, jeśli ktoś wysyła akwaria, to uwierz że wie co robi i potrafi to zrobić tak żeby nie było kłopotów.
Ja tak jak kolega bede polecał Aquarium Fish jeśli możesz poczekać do naszej wystawy w kwietniu to będzie możliwość zakupienia bądź odebrania baniaka na miejscu.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

Nawet na samym początku kwietnia :)
Awatar użytkownika
glonojad
Użytkownik

Post autor: glonojad »

Jako użytkownik polecam akwarium Aquariumfish. Bardzo estetycznie wykonane.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Ja nie będę oryginalny - również polecę AquariumFish - żeby nie być gołosłownym - jego szkiełko możesz zobaczyć tutaj:
viewtopic.php?f=40&t=3638

Jak widać - zamówienie nie było standardowe i trudno było znaleźć kogoś kto się podejmie za rozsądne warunki cenowe.
Jak widać również - wywiązali się z zadania idealnie.

Piszę "jak widać" - ale tak na prawdę cokolwiek widać w pierwszych kilku - kilkunastu postach gdzie szkło jeszcze jest puste - bo potem to już tylko proces zabudowy więc cała "szklana architektura" jest ukryta.
Awatar użytkownika
joasia28
Użytkownik

Dzięki za taki odzew! Zdecydowałam się jednak na zakup z Plantici, wszystko przyszło nie dosć, ze całe, to jeszcze meeega bezpiecznie zapakowane i zabezpieczone. Niepotrzebnie się bałam, jeszcze raz dziękuję :)
Awatar użytkownika
joasia28
Użytkownik

I jeszcze jeden plus, okazało się, że miałam problem z zamówionym filtrem wewnętrznym (chyba wada fabryczne) - bezproblemowo wymienili na nowy, oferowali zwrot gwarancji, ogoólne bardzo to było miłe i profesjonalne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”