Poniżej przedstawię Wam sposób na zbudowanie prostego sterownika CO2, całe urządzonko jest proste jak budowa cepa i mam nadzieję że tak samo skuteczne. Pobór prądu znikomy możliwość niekontrolowanego wypływu gazu znikoma(jedynie podczas uszkodzenie krańcówki pneumatycznej) .
W rączki wpadła mi właśnie taka krańcóweczka japońskiej firmy SMC, gdzieś kiedyś widzałem czy czytałem o takim sterowniku, dodatkowo kolega poprosił o pomoc w skompletowaniu zestawu CO2 i tak oto powstało to ustrojstwo.
Zatem do dzieła :
Potrzebna będzie nam aspomniana krańcówka: Przydałby się również programator taki zwykły mechaniczny za 10zł:
Oraz podstawowe narzędzia :jakiś śrubokręt nożyk, lutownica no i oczywiście jakiś wspomagacz

Więc wspomniany "łyk talentu" i do pracy:
Najpierw trzeba przygotować krańcówkę czyli pozbyć się inicjatora poprostu go usuwając: Teraz zabieranmy się za demontaż programatora, odkręcamy śruby zaznaczone 1 i podważamy obudowę w miejscach zaznaczonych jako 2: Kiedy mamy już wszystko na "wierzchu" czas wyciąć nie potrzebne obwody na zdjęciu zaznaczyłem miejsca cięcia obwodu diody "D" i krańcówki "K" w miejscach zaznaczonych czerwoną linią ucinamy przewody. Wyciętą diodę wkleiłem później na swoje miejsce aby zaślepić otwór. Następnie musimy połączyć przewody ucięte w miejscu oznaczonym jako "k" ja polutowałem przewody oraz zabezpieczyłem taśmą co widać na zdjęciu, czas zamontować naszą krancówkę i podłączyć wężyki, pozostało jeszcze wywiercić otwory na boku obudowy naszego programataora i przeciągnąć przez nie węzyki: Teraz moiżna już wszystko pomontować w odwrotnej kolejności i proszę nasz sterownik gotowy! Dozowanie gazu ustawiamy w banalny sposób wychylając ząbki programatora, dzięki temu że polutowaliśmy odpowiednio przewody mamy również funkcjonyjące gniazdko elektryczne których to przy akwarium nigdy za wiele.
Kosztów przedsiemwzięcia nie znambo wszystko miałem w domu, jednak myślę że zamknęły by się w 40 zł, zużycie prądu żadne, niezwaodność wg mni duża, zobaczymy jak będzie

Po pierwszych testach wszystko działa jak należy, jednak dalszą części tej wypowiedzi mam napisze Red który mam nadzieję przetestuje urządzonko i opisze swoje spostrzeżenia.
Napisanie tego postu zajęło mi więcej czasu jak budowa sterownika, ale coś mi dzisiaj nie szło pisanie