sterownik CO2

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5223
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

sterownik CO2

Postautor: Big daddy » 19 grudnia 2012, 16:57

Witam!
Poniżej przedstawię Wam sposób na zbudowanie prostego sterownika CO2, całe urządzonko jest proste jak budowa cepa i mam nadzieję że tak samo skuteczne. Pobór prądu znikomy możliwość niekontrolowanego wypływu gazu znikoma(jedynie podczas uszkodzenie krańcówki pneumatycznej) .
W rączki wpadła mi właśnie taka krańcóweczka japońskiej firmy SMC, gdzieś kiedyś widzałem czy czytałem o takim sterowniku, dodatkowo kolega poprosił o pomoc w skompletowaniu zestawu CO2 i tak oto powstało to ustrojstwo.
Zatem do dzieła :
Potrzebna będzie nam aspomniana krańcówka:
DSC08361.JPG
DSC08361.JPG (273.62 KiB) Przejrzano 2495 razy


Przydałby się również programator taki zwykły mechaniczny za 10zł:
DSC08365.JPG
DSC08365.JPG (280.19 KiB) Przejrzano 2495 razy



Oraz podstawowe narzędzia :jakiś śrubokręt nożyk, lutownica no i oczywiście jakiś wspomagacz :D

Więc wspomniany "łyk talentu" i do pracy:
Najpierw trzeba przygotować krańcówkę czyli pozbyć się inicjatora poprostu go usuwając:
DSC08364.JPG
DSC08364.JPG (277.38 KiB) Przejrzano 2495 razy

Teraz zabieranmy się za demontaż programatora, odkręcamy śruby zaznaczone 1 i podważamy obudowę w miejscach zaznaczonych jako 2:
DSC08366.JPG
DSC08366.JPG (108.27 KiB) Przejrzano 2491 razy

Kiedy mamy już wszystko na "wierzchu" czas wyciąć nie potrzebne obwody na zdjęciu zaznaczyłem miejsca cięcia obwodu diody "D" i krańcówki "K" w miejscach zaznaczonych czerwoną linią ucinamy przewody. Wyciętą diodę wkleiłem później na swoje miejsce aby zaślepić otwór.
DSC08367.JPG
DSC08367.JPG (113.8 KiB) Przejrzano 2491 razy

Następnie musimy połączyć przewody ucięte w miejscu oznaczonym jako "k" ja polutowałem przewody oraz zabezpieczyłem taśmą co widać na zdjęciu, czas zamontować naszą krancówkę i podłączyć wężyki, pozostało jeszcze wywiercić otwory na boku obudowy naszego programataora i przeciągnąć przez nie węzyki:
DSC08371.JPG
DSC08371.JPG (329.83 KiB) Przejrzano 2495 razy

Teraz moiżna już wszystko pomontować w odwrotnej kolejności i proszę nasz sterownik gotowy!
DSC08372.JPG
DSC08372.JPG (300.64 KiB) Przejrzano 2494 razy

Dozowanie gazu ustawiamy w banalny sposób wychylając ząbki programatora, dzięki temu że polutowaliśmy odpowiednio przewody mamy również funkcjonyjące gniazdko elektryczne których to przy akwarium nigdy za wiele.
Kosztów przedsiemwzięcia nie znambo wszystko miałem w domu, jednak myślę że zamknęły by się w 40 zł, zużycie prądu żadne, niezwaodność wg mni duża, zobaczymy jak będzie ;)
Po pierwszych testach wszystko działa jak należy, jednak dalszą części tej wypowiedzi mam napisze Red który mam nadzieję przetestuje urządzonko i opisze swoje spostrzeżenia.
Napisanie tego postu zajęło mi więcej czasu jak budowa sterownika, ale coś mi dzisiaj nie szło pisanie :mrgreen:


Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator
Posty: 2172
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:55
Płeć: On
Dziękowano: 1 raz
Status: Offline

Re: sterownik CO2

Postautor: Red » 05 listopada 2013, 20:35

Podsumowując. Urządzenie jak najbardziej działa za co WIELKIE DZIĘKI :)
Jeżeli chodzi o mankamenty to jak dla mnie zbyt krótkie wężyki przez co utrudnione jest trochę manewrowanie przy zmianie butli a ponadto żeby programator działał musi być włączony do gniazdka co przy tak krótkich wężykach jest niemożliwe dlatego konieczne było dołożenie przedłużacza. Nie doliczam go również jak Big w opisie do kosztów ponieważ wykorzystałem "zapasowy", który się kurzył w garażu. To tyle jeżeli chodzi o niedogodności cała reszta działa w pełni sprawnie tak jak to autor (twórca) miał w zamyśle.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5223
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Odp: sterownik CO2

Postautor: Big daddy » 06 listopada 2013, 00:48

Kwestia wężyków właśnie w tym momencie została załatwiona :grin:
Dlaczego wcześniej nie mówiłeś?
Ile potrzebą żeby było komfortowo?


Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 420
Rejestracja: 20 czerwca 2013, 08:57
Płeć: On
Lokalizacja: Lubliniec
Dziękowano: 4 razy
Status: Offline

Re: sterownik CO2

Postautor: Tomaszewski » 06 listopada 2013, 08:30

Bardzo fajny patencik a patrząc a na cenę w miarę dobrego elektrozaworu to warto trochę się pobawić. Czy wspomnianą krańcówkę idzie dostać gdzieś w okolicy?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5223
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Odp: sterownik CO2

Postautor: Big daddy » 06 listopada 2013, 10:52

Pewnie w każdym sklepie z pneumatyką, na wlocie do Czestochowy od strony Opola tuż przed skrzyżowaniem z ul Jadwigi, po lewej stronie jest taki specjalistyczny sklep. Dawniej to była firmą Artech, teraz jest inna nazwą ale nie pamiętam jej.
Jeśli masz ochotę wykonać taki sterownik to poniewiera się u mnie taka krańcówka...

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 420
Rejestracja: 20 czerwca 2013, 08:57
Płeć: On
Lokalizacja: Lubliniec
Dziękowano: 4 razy
Status: Offline

Re: sterownik CO2

Postautor: Tomaszewski » 06 listopada 2013, 11:49

Częstochowę mam zamiar w najbliższym czasie odwiedzić więc z pewnością wdepnę do tego sklepu sprawdzić ich asortyment. Czasami trzeba coś na szybko skombinować a na naszym Lublinieckim podwórku to niestety bida z nędzą. Na obecną chwilę raczej nie planuję, ostatnimi czasy kupiłem elektrozawór (teraz widzę że niepotrzebnie) ale z pewnością w przyszłości przetestuję Twój patent.
Awatar użytkownika
Summit
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lipca 2015, 23:27
Płeć: On
Lokalizacja: Blachownia
Status: Offline

Re: sterownik CO2

Postautor: Summit » 02 września 2015, 07:25

Big daddy - mozna re-upload zdjec czy tylko ja nie moge podgladnac zalacznikow
pozdro
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5223
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Odp: sterownik CO2

Postautor: Big daddy » 04 września 2015, 02:57

Kurczę nie wiem czy znajdę, postaram się zerknąć w komputer może coś tam jest.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Summit
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 lipca 2015, 23:27
Płeć: On
Lokalizacja: Blachownia
Status: Offline

Re: sterownik CO2

Postautor: Summit » 04 września 2015, 20:39

podziekowal ;)

Wróć do „Automatyka i inne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość