mam przyjemność w końcu oficjalnie poinformować wszystkich, że nasze forum będzie brało udział w akcji społecznej wspierając pewien ośrodek w konkursie firmy Aquael pt. "Akwarium za jeden uśmiech".
Informację podaję dopiero teraz - mimo iż różne działania w tym kierunku podejmuję już od ponad miesiąca - gdyż dopiero teraz mam potwierdzenie udziału ze strony ośrodka startującego w konkursie jak i deklaracji zaangażowania forum w tą akcję.
Cały czas oczywiście jeszcze konkurs nie jest rozstrzygnięty i nie jest w ogóle przesądzone, czy uda się wygrać, jednak nie można pewnych działań i kwestii organizacyjnych odkładać do momentu rozstrzygnięcia konkursu tylko pewne kroki trzeba przedsięwziąć wcześniej stąd (może ciągle jeszcze zbyt pochopna ale pełna nadzieji) informacja o konkursie.
Trochę szczegółów dla tych, którzy o akcji nie słyszeli:
- firma Aquael przeprowadza akcję/konkurs do którego można zgłaszać placówki publiczne (szkoły, domy dziecka itp), które chciałyby mieć u siebie zbiornik
- placówka musi wyrazić taką chęć i wysłąć zgłoszenie w postaci prac kokursowych wykonanych przez uczestników
- komisja rozstrzyga którym placówkom przyznać sprzęt (ciagle nie wiem ile jest zgłoszeń i ile zestawów może Aquael zaoferować stąd niepewność jeśli chodzi o wynik)
- zestaw jest przesyłany do placówki, gdzie uruchamiany jest zbiornik a fotorelacja z uruchomienia jest przekazywana do firmy Aquael
Więcej szczegółów (choć w pewnych kwestiach ciągle mało) można znaleźć tutaj:
http://aquael.pl/index.php?option=com_c ... 89&lang=pl
Teraz może trochę o ośrodku:
Do udziału w konkursie postanowiłem włączyć Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Lublińcu przy ul. Stalmacha 90.
Wiem - jest to kawałek drogi od Częstochowy ale blisko mojego miejsca zamieszkania (mógłbym częściej nadzorować zbiornik) i znam pewne osoby tam pracujące więc mogłem rozeznać się w sytuacji.
Pierwotnie nie myślałem o angażowaniu forum obawiając się, że odległość będzie problemem, jednak po rozmowie z Kodim moje wątpliwości się rozwiały, a po kilku dłuższych rozmowach już wiem, że ma to jednak sens (w końcu nie jest to aż tak duży dystans - ja go robię dwa razy dziennie). Dodatkowo założeniem jest, by nie ograniczać się tylko i wyłącznie do Częstochowy na tym forum (w przeciwnym razie co ja bym tutaj robił

Wracając do ośrodka - jest to duża placówka skupiająca szkoły podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne, w której uczą się dzieci niesłyszące, niedosłyszące i upośledzone. Ośrodek ten jest jednym z niewielu tej wielkości w kraju więc i dzieci w nim się uczące są z różnych miejscowości - często daleko oddalonych od Lublińca (sporo dzieci jest też z okolic Częstochowy więc oto i kolejny argument na korzyść udziału naszego forum w akcji).
Dlatego też znajduje się tam internat męski i żeński w którym mieszka ponad 90 wychowanków. Dzieci te poza zajęciami szkolnymi spędzają tam swój wolny od szkoły czas (czasem i w weekendy) i biorą udział w różnego rodzaju zajęciach i kołach zainteresowań.
Jednym z nich jest kółko przyrodnicze - w którym przez kontakt z przyrodą poznają otaczający je świat co ma dla nich ogromne znaczenie w związku z ich sytuacją.
Z tego co mi wiadomo, w kółku przyrodniczym dzieci opiekują się żółwiem wodnym oraz mają jakieś niewielkie akwarium towarzyskie ale marzy im się duże akwarium z ładną aranżacją.
Nie ulega wątpliwości jak duży wpływ na rozwój i jakie wielkie wsparcie może mieć dla dzieci akwarystyka, obserwacja ryb, ich zachowań i opieka nad nimi.
Akcja firmy Aquael jest niewątpliwą okazją by zrealizwać się charytatywnie i pomóc dzieciom w ośrodku spełnić ich marzenia.
I tutaj zaczyna się nasza rola (a przynajmniej osób zainteresowanych by wziąć udział w tej akcji w jakikowliek sposób - a okazji będzie niemało zarówno dla osób mogących sobie pozwolić na udanie się do Lublińca jak i tych, którzy takiej możliwości nie mają a chcieliby kibicować tej akcji i wspomagać na odległość).
Na razie trwają lub zaczną się rozmowy z potencjalnymi sponsorami (w skład zestawu wchodzi akwarium, pokrywa z oświetleniem 2x39W, grzałka, filtr i szafka pod zbiornik - a jeszcze parę rzeczy się przyda ale to o tym będziemy pisać w kolejnych etapach - o ile SOSW zostanie przydzielony zbiornik). Więc szczegółów na razie nie ma sensu podawać - z tym poczekamy kilka dni aż pewne sprawy się wyjaśnią, jednak jesteśmy otwarci na propozycje.
Biorąc pod uwagę możliwości lokalowe (byłem na miejscu rozmawiać z Panią opiekującą się kółkiem przyrodniczym) zdecydowałem, że najlepsze będzie akwarium 240l (375l już trochę za duże a mniejsze dostępne to już nakładały pewne ograniczenia).
Ze swojej strony - zaproponowałem, że przeprowadzę dzieciom kilka prezentacji dotyczących:
- ogólnie akwarystyki (by wyrównać ewentualne braki i luki w ich wiedzy)
- procesie zakładania zbiornika (by były przygotowane na poszczególne etapy co pozwoli im uniknąć rozczarowań, że np. na rybki trzeba długo poczekać itp).
- biologii zbiornika (raczej ogólnie by wiedziały co jest do czego i jakie ma funkcje i jakie zależności występują w środowisku wodnym)
- podstaw aquascape'ingu (rodzaj prezentacji i treningu jak wiązać mchy, paprocie do korzeni, kamieni, jak sadzić rośliny i jakie są techniki - by mogły brać czynny udział w miarę możliwości w powstawaniu aranżacji - podkreślam więc - to ich udział jest tutaj najważniejszy)
- co nieco o zwierzętach w akwarium, biotopach, dobieraniu gatunków (by uniknąć efektu "zupy rybnej" w zbiorniku)
- podstaw dotyczacych opieki nad działającym już zbiornikiem
Założenie jest takie, by dzieci miały z tego jak największą frajdę i możliwość obcowania z przyrodą, a my możemy zrealizować się charytatywnie sprawiając im radość dzieląc się swoim doświadczeniem i wsparciem by ich przygoda z akwarystyką nie skończyłą się porażką, co zwykle bardzo zniechęca młodych ludzi do tego hobby jesli na starcie pojawią się poważniejsze problemy.
Początkowo miałem pomysł by w tym zbiorniku zrealizować jedną z dwóch zaplanowanych przeze mnie i siedzących w mojej głowie od ponad roku aranżacji (a nie mogłem tego zrobić bo nie dysponowałem wystarczająco dużym zbiornikiem), jednak każda jest sporym wyzwaniem i im bliżej do tej decyzji tym więcej mam obaw - temat muszę więc jeszcze przedyskutować z paroma osobami. Dodatkowym utrudnieniem jest termin wyznaczony przez firmę Aquael, który znacznie skróci czas od ogłoszenia wyników do rozpoczęcia realizacji aranżacji (wstępnie myślałem zacząć nieco później), więc trzeba będzie działać szybko (o ile rozstrzygnięcie konkursu będzie pozytywne) a jak wiadomo - "w akwarystyce pośpiech jest wskazany tylko podczas zbierania wody z podłogi"

Tak więc przedsięwzięcie jest złożone i wymaga sporo pracy ale to jest do ogarnięcia. Trzeba tylko odpowiednio się do tego zabrać.
Na razie to tyle tytułem wstępu (i tak się rozpisałem - znów Kodi będzie się śmiał z moich elaboratów) - kolejne informacje i szczegóły zostaną podane niebawem.
Tymczasem zachęcam do dzielenia się opiniami i pomysłami oraz wszelkimi sugestiami.