Zbliża się koniec roku, może to i czas na jakieś małe podsumowanie tego co się wydarzyło.
A wydarzyło się bardzo dużo!
Ot to z totalnego ignoranta w sprawach słonowodnych stałem się początkującym posiadaczem małej słonej kropli.
Startując, wydawało mi się że naczytałem się sporo i nie popełnię aż tak wielu błędów świeżaka, nic bardziej mylnego!
Życie zweryfikowało mnie szybko. Ale i tak chyba uniknąłem jakiejś wielkiej katastrofy. Po części to zasługa tu obecnych którzy dzielili się wiedzą i doświadczeniem, za co bardzo dziękuję.
Zbiornik ma już 9 miesięcy, a żeby nie była to ciąża przenoszona to...

Narodził się np. odpieniacz
Tak, wiem, plan był że akwa będzie bez. Niestety przez cały czas zmagałem się ze strasznym pyleniem brązowego czegoś na pisaku i muszlach ślimaków czy też na szybach. W żaden sposób nie mogłem się tego pozbyć

po 3 dniach od usunięcia brązowego szlamu, wszystko robiło się znowu brązowe

Testy nie wykazywały żadnych anomalii.
Kupiłem odpieniacz, praktycznie nówkę(używany tydzień), Tunze 9001 - po 3 dniach od uruchomienia problem brązowego nalotu na piasku zniknął!
Kolejnym problemem było światło. Lampa Zetlight UFO 8600M dawała fajnie ale ... niestety nie ogarniała całego akwa

Miałem niedoświetlone boki zbiornika. Doświetlałem Keloray AN30s ale to nie było zbyt optymalne, na dodatek inna barwa powodowała że akwa nie wyglądało dobrze.
Skorzystałem z okazji promocji na aliexpress i 11.11 i zakupiłem w lampę Jebao AL-150. Teraz nie mogę już narzekać na brak doświetlenia, jest moc, co od razu spodobało się np. Monti Digi zarówno czerwonej jak i zielonej.
Idzie Nowy Rok, co w kolejnych planach? Trzeba będzie odpalić pompę(czekam na dostawę) dozującą ballinga

bo obecnie leję go z ręki.
Chciałbym też aby skałę zarosły ZOA tworząc kolorowe wzory. Na górze mogłyby sterczeć jakieś patyki(np. srebrna digi, czy jakaś fioletowa czy różowa acra) a w dolnej części może by się udało zrobić jakieś małe poletko acan.
Życzę wszystkim wszystkiego dobrego na Nowy Rok, coby nie brakowało zapału do pielęgnowania morskiego hobby!
A na koniec foto mojej nano rafy:
I w świetle dziennym: