Witam,
Dzięki koledzy za dobre słowo.
Mikrokosmonauta - a Ty tu nie tak się nie chowaj....pokaż jak tam jest u Ciebie w baniaku....bo dawno nic nie wstawiałeś.
pozdrawiam
Malachitowa słona kostka
Moderator: Opiekun_Forum
- Graff
- Administrator
Re: Malachitowa słona kostka
Path of the Dark Side...
- MikroKosmonauta
- Użytkownik
Graff@
U mnie w akwarium nudy ale może w wolnym czasie wrzucę jakąś aktualizacje
U mnie w akwarium nudy ale może w wolnym czasie wrzucę jakąś aktualizacje

- Graff
- Administrator
Witam,
Ostatni wpis w 2022....
I faktycznie był to ostatni wpis o tym zbiorniczku.
Kostka wraz z nadejściem wiosny 22.03.2023r. została zlikwidowana.

Ostatni wpis w 2022....
I faktycznie był to ostatni wpis o tym zbiorniczku.
Kostka wraz z nadejściem wiosny 22.03.2023r. została zlikwidowana.

Path of the Dark Side...
- Graff
- Administrator
Witam,
Czekałem dość długo na nowy wpis. Bo do wiosny. I końcu nadszedł marzec, wiosna za pasem, wiec trzeba coś napisać.
Fakt, kostka 30 litrów w 2023r. w marcu została zlikwidowana ale....
W to miejsce powstała nowa kostka. Poszedłem po bandzie i zwiększyłem objętość o 100%
A więc w marcu 2023r. na miejscu starej zlikwidowanej kostki powstała nowa solniczka. Nie będę zakładał nowego tematu - w zasadzie to tylko zwiększona objętość.
Do rzeczy - prawie całość ze starej kostki została przeniesiona do nowego szkła - 60 litrów opti. Dodalem oczywiście nowe rzeczy. Cyrkulacja - 2 pompy - Tunze i Jebao. Filtracja kaskada FZN-3. Odpieniacz Tunze 9001.Dolewka Tunze.Pompa dozująca 4 kanałowa Jebao.Oczywiście Balling.Światlo AI Prime 16 HD
Skala - nowa i stara. No i to jest powód dlaczego aż tak długo czekałem na opublikowanie czegokolwiek. Nowa skala pochodziła z działającego zbiornika ale strasznie była napakowana mikroelementami, które po odpaleniu zaraz się zaczęły uwalniać a , że nie było konsumpcji to oczywiście od razu sypnęło glonem. I to jakim
...wyobraźcie sobie, że cala nowa skala pokryła się zielonym lasem - takim na 4-5 cm i sytuacja ta trwała prawie rok.
. Akwarystyka uczy cierpliwości - to fakt- ale uwierzcie - ja już bylem na skraju wytrzymałości. Prawie rok i cala skala w zielonym buszu. Bakterie nie pomagały i dawałem prawie wszystkie możliwe na rynku oczywiście zwiększając powolutku obsadę koralową. Oczywiście były ślimaki, które miały zjadać te glony ale i one nie były w stanie. Postanowiłem zakupić wiec Salariasa. Tego najmniejszego - Segmentatus. Faktycznie nie był dużych rozmiarów ale zaczął kosić te gloniska i zaczęło to być w końcu widoczne. Glony zaczęły ustępować....
Pierwsza walka została wygrana
Dalo się już patrzeć na szkło. I gdy wszystko już zaczęło wychodzić na prostą padła pompa podająca wapń. Wlala wszystko co było w podajniku. Wapń podaję z pojemnika o pojemności 2 litrów...I oczywiście stało się to zaraz po napełnieniu go do pełna
. Poziom wapnia osiągnął oczywiście kosmicznie wartości i zaczęła się kolejna walka aby poziom wapnia powrócił na swój normalny poziom czyli około 450. Niektóre korale oczywiście zaczęły tracić tkankę - jeden zszedł kompletnie, resztę połamałem i udało się uratować.
Piszę zawsze szczerze co i jak się odbywało aby nie było , że wszystko jest takie piękne i w zasadzie bezobsługowe. Tak niestety nie jest.
Teraz od jakiegoś już dłuższego czasu po 2 latach istnienia wszystko działa bez zarzutu.
Obsada ryba to : Salarias Segmentatus i Gramma Loreto. Od zawsze chciałem mieć tą rybkę. Krewetek na tą chwile nie mam. Dość sporo ślimaków Turbo , które podobnie jak Salarias są aktywne w nocy. Z korali to jak zwykle mieszanka SPS i LPS.
To na razie tyle...
Zdjęcia korali i całego zbiornika
pozdrawiam
P.S wielkie podziękowania dla Bartka "Teper" i Norbiego.
Czekałem dość długo na nowy wpis. Bo do wiosny. I końcu nadszedł marzec, wiosna za pasem, wiec trzeba coś napisać.
Fakt, kostka 30 litrów w 2023r. w marcu została zlikwidowana ale....

W to miejsce powstała nowa kostka. Poszedłem po bandzie i zwiększyłem objętość o 100%

A więc w marcu 2023r. na miejscu starej zlikwidowanej kostki powstała nowa solniczka. Nie będę zakładał nowego tematu - w zasadzie to tylko zwiększona objętość.
Do rzeczy - prawie całość ze starej kostki została przeniesiona do nowego szkła - 60 litrów opti. Dodalem oczywiście nowe rzeczy. Cyrkulacja - 2 pompy - Tunze i Jebao. Filtracja kaskada FZN-3. Odpieniacz Tunze 9001.Dolewka Tunze.Pompa dozująca 4 kanałowa Jebao.Oczywiście Balling.Światlo AI Prime 16 HD
Skala - nowa i stara. No i to jest powód dlaczego aż tak długo czekałem na opublikowanie czegokolwiek. Nowa skala pochodziła z działającego zbiornika ale strasznie była napakowana mikroelementami, które po odpaleniu zaraz się zaczęły uwalniać a , że nie było konsumpcji to oczywiście od razu sypnęło glonem. I to jakim

Pierwsza walka została wygrana

Dalo się już patrzeć na szkło. I gdy wszystko już zaczęło wychodzić na prostą padła pompa podająca wapń. Wlala wszystko co było w podajniku. Wapń podaję z pojemnika o pojemności 2 litrów...I oczywiście stało się to zaraz po napełnieniu go do pełna

Piszę zawsze szczerze co i jak się odbywało aby nie było , że wszystko jest takie piękne i w zasadzie bezobsługowe. Tak niestety nie jest.
Teraz od jakiegoś już dłuższego czasu po 2 latach istnienia wszystko działa bez zarzutu.
Obsada ryba to : Salarias Segmentatus i Gramma Loreto. Od zawsze chciałem mieć tą rybkę. Krewetek na tą chwile nie mam. Dość sporo ślimaków Turbo , które podobnie jak Salarias są aktywne w nocy. Z korali to jak zwykle mieszanka SPS i LPS.

To na razie tyle...
Zdjęcia korali i całego zbiornika
pozdrawiam
P.S wielkie podziękowania dla Bartka "Teper" i Norbiego.
Path of the Dark Side...