I tyle na początek napiszę króciutko zanim dojdziemy do pytań.
Jestem nowy czyli od 2020 Nie mam pojęcia o morskim a wiedze czerpię ze sklepu i forum nie mam nawet znajomości nazw ryb ani korali. Do tej pory hodowałem palety - dyskowce.
Jakoś jednak wystartowałem :
No dobra w takim razie zaczynamy skoro wszystko praktycznie klękło i się odechciewa Morszczaka, czy mnie to przerosło ? A może tak pewnie zanim dojdę do problemu to mi się znudzi to pisanie to ogólnie napiszę już że to już 3 podejście z rybkami i trzeci zgon wszystkiego w sumie
5 x Błazenek - Amphiprion ocellaris
1 x Doly - Paracanthurus hepatus
2 x Skalarek - Pterapogon kauderni
2 x Babka - Valenciennea puellaris
1 x Krabik - Calcinus elegans nie rusza się jakiś czas ale jest
1 x Krewetuś - Lysmata amboinensis żyje
4 x mini jakiś ślimak 3 żyją jednego zjadł filtr.
( w 3 partiach nie mylmy że tyle ryb wsadziłem do zbiornika )
Jak coś jeszcze mi się przypomni to chętnie bym poprawił jak się da.
Mija praktycznie 3 miesiąc od startu
No i tu napiszę co mam bardzo szczegółowy opis będzie w większym moim poście jak skończę go pisać :
Kostka 49L - firmowa aquael szkło optiwhait
Filtr - zewnętrzny FZN3 - wypełniony praktycznie na maxa siporaxem profesional 15 nad tą ceramiką są docięte waciki z gróbej Włókniny aquael ( ale to sprawdzę )
Grzałka - firmowa 75 W utrzymuje temperaturę 24C nie mam wahań no max na 25 czasem wskakuje
Większość Aquaforest.
Na marzec moje wyniki:
NO2=0 NO3 = 1 lub 3 PH = 8 KH chyba 8 Ca = około 440 Mg = około 1350 Ciężar zasolenie 1.025 NO4 = 0 wg mnie
PO4 0.xx.coś tam odczytanie tego testu to loteria błękit w błękicie ale ledwo błękitne
Solanka rozrabiana na wodzie RO ostatnie filtrowanie przez żywicę sól teraz do podmian Reef Salt Aquaforest
Piasek żywy około 3 cm AF Bio Sand Aquaforest zaszczepiony bakteriami z piasku 2 buteleczki
Skała sztuczna nie wiem jaka nie mam na paragonie chyba Aquaforest
Dodawane były bakterie teraz lecą bakterie i pożywka po 1 kropli Aquaforesta
Start Baniaka 22.12.2020 - Woda RO + sól Sea Salt Aquaforest
Podmiana co około 6-7 dni na początku po 10 L ostatnie 2 po 5 L
Jak ktoś ma już pomysł czemu rybki padają chętnie posłucham też zgaduję
Poprawione troszkę aby zdania nie były w chaosie.