[30l] Ragwork, Ryuboku, Aqua-Bonsai ...
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- MarSz
- Użytkownik
Re: [30l] Ragwork, Ryuboku, Aqua-Bonsai ...
Na razie czeka na dalsze obsadzanie bo obowiązki przedświąteczne, rodzinne i wszelkie inne zepchnęły zbiornik na drugi plan.
Akwarium ma 30l - ja w tytule.
Akwarium ma 30l - ja w tytule.
- bynio67
- Założyciel
juzeff pisze:Wyciągnij "korzonki" i będzie o niebo lepiej
I tak nic nie wnoszą do całej kompozycji, która mnie się podoba.
Nie jestem fachowcem w tej części akwarystyki, więc wyrażę swoje, subiektywne zdanieMarSz pisze:Pewnie masz rację - będzie typowy Ragwork. Ale ja lubię robić rzeczy nietypowe i nie chcę się ograniczać do konwencji. Ale dzięki za opinie - każde są przydatne.
To właśnie czyni różnicę którą ja kupuje w ciemno.MarSz pisze:lubię robić rzeczy nietypowe i nie chcę się ograniczać do konwencji
To też biorę w ciemno.MarSz pisze: - może jak już zarośnie to będzie widać o co mi chodziło.

- MarSz
- Użytkownik
Zdjęcie zrobione na szybko - jakość fotki mizerna ale tak to jest jak się robi "młynkiem do kawy" 

Podłoże to Azoo Plant Grower Bed czarne (wybrałem je dla eksperymentu - słyszałem wiele pozytywnych opinii więc postanowiłem sprawdzić u siebie).
Kamienie - własne "polskie manteny"
Filtr - chińska kaskada HBL-501
Nawożenie - na razie jedynie bimbrownia delikatnie sobie bombluje.
Zdecydowałem się na następujące rośliny:
- eleocharis parvula - sitowie drobne
- riccardia chamedryfolia - mini pelia
- barbula sp. - milimeter moss
- blepharostoma trichophyllum - mini pearl moss
- loxogramme sp. - wave moss
- microsorum small leaf
- bucephalandra sp. red
- jest jeszcze zarezerwowane miejsce na jedną buckę ale na razie to nie jest pewne czy mi się tutaj zmieści
- bardzo możliwe, że po prawo na najwyższej górce pod drzewkiem posadzę napróbę małego heńka
Lepsze zdjęcia dodam jak już będzie co pokazywać.
Na razie - ponad tydzień po uruchomieniu - nie zauważyłem żadnych problemów i mam nadzieję, że się nie pojawią.
A zapomniałem dodać, że do zalania jak i do podmiany używałem wyłącznie wody z moich krewetkariów (która normalnie idzie w kanał ale ostatnio przekonałem się na 112l Mountain Path, że szkoda takiej wody wylewać bo jest lepsza niż niejeden nawóz). Mam nadzieję, że i w tym przypadku przyczyni się to do bezproblemowego startu.

Podłoże to Azoo Plant Grower Bed czarne (wybrałem je dla eksperymentu - słyszałem wiele pozytywnych opinii więc postanowiłem sprawdzić u siebie).
Kamienie - własne "polskie manteny"

Filtr - chińska kaskada HBL-501
Nawożenie - na razie jedynie bimbrownia delikatnie sobie bombluje.
Zdecydowałem się na następujące rośliny:
- eleocharis parvula - sitowie drobne
- riccardia chamedryfolia - mini pelia
- barbula sp. - milimeter moss
- blepharostoma trichophyllum - mini pearl moss
- loxogramme sp. - wave moss
- microsorum small leaf
- bucephalandra sp. red
- jest jeszcze zarezerwowane miejsce na jedną buckę ale na razie to nie jest pewne czy mi się tutaj zmieści
- bardzo możliwe, że po prawo na najwyższej górce pod drzewkiem posadzę napróbę małego heńka
Lepsze zdjęcia dodam jak już będzie co pokazywać.
Na razie - ponad tydzień po uruchomieniu - nie zauważyłem żadnych problemów i mam nadzieję, że się nie pojawią.
A zapomniałem dodać, że do zalania jak i do podmiany używałem wyłącznie wody z moich krewetkariów (która normalnie idzie w kanał ale ostatnio przekonałem się na 112l Mountain Path, że szkoda takiej wody wylewać bo jest lepsza niż niejeden nawóz). Mam nadzieję, że i w tym przypadku przyczyni się to do bezproblemowego startu.
- Big daddy
- Administrator
Czekamy, aż zarośnie ja już oczami wyobraźni widzę scenerię z "Wadcy pierścieni".
... i spośród mchów wyłoni się broda GandalfaBig daddy pisze:Czekamy, aż zarośnie ja już oczami wyobraźni widzę scenerię z "Wadcy pierścieni".

MarSz fajny zbiorniczek, też czekam na dalszy rozwój sytuacji

18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
- MarSz
- Użytkownik
Pewnie już widziałeś, ale żeby wszystko było w swoim miejscu to wstawię i tutaj.kradek pisze:Czekam z niecierpliwością na efekt
Tak więc wszystko sobie rosło ale drzewka nie zdążyły dorosnąć do zamierzonego efektu bo pojawiła się okazja by akwarium pokazać na Weekendzie Akwarystycznym więc zabrałem je w takim stanie w jakim akurat były.
Wszystko najlepiej pokażą fotki:

Akwarium obecnie po imprezie zostało rozebrane i nie będę go ponownie uruchamiał w tej odsłonie (planuję coś nowego).
Więc to ostatnie fotki tej aranżacji.... chyba, że znajdzie się ktoś, kto ją odkupi, bo aranżacje zamierzam wystawić na sprzedaż.
Jeśli jest ktoś zainteresowany takim wystrojem 30-tki to zapraszam na pw.
Możliwość kupna samych kamieni (ze szczegółową instukcja układania - ewentualnie pomoc w odtworzeniu aranżacji jeśli odległość nie jest duża) albo kamieni i roślin (poza dwoma sadzonkami bucephalandry). Rośliny w większości przypadków to ciekawostki akwarystyczne (bo rarytasy to za dużo powiedziane), które nie są popularne w zbiornikach.
Tak więc w tym temacie to już koniec - do zobaczenia przy kolejnej odsłonie 30-tki.
- Big daddy
- Administrator
Akwarium przyciągało wzrok i budziło zaciekawienie i podziw, fotki mówią same za siebie, kibicuje następnemu projektowi, oby był równie efektowny i dał tyle satysfakcji co ta aranżacja, trzymam kciuki choć wiem ze nie muszę:-) .