[50l] Chińska rzeka

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cwikb
Użytkownik

[50l] Chińska rzeka

Post autor: cwikb »

Ponieważ jestem fanem wszystkiego co chińskie, postanowiłem posiadać w domu kawałek chińskiego eko-systemu wraz z chińskimi rybami i chińskim osprzętem. Akwarium ma być biotopem azjatyckiej rzeki.
W akwarium pracuje chiński filtr za kilkanaście złotych, który kiedyś był pompą do filtra zraszanego znajdującego się nad lustrem wody. Filter usunąłem, co opisałem w tym temacie:
viewtopic.php?f=7&t=3598
Teraz filtr ma usunięte złoże i służy do robienia 'pralki' co daje pożądany efekt rzeki :)
Nad lustrem wody znajduje się chińskie oświetlenie LED o mocy 30W. Jako, iż jestem elektronikiem postanowiłem zbudować je samemu. Jestem pozytywnie zaskoczony efektami. Jeśli ktoś również chce spróbować z LEDami, zapraszam. Uważam, że LEDy wyprą w końcu świetlówki liniowe.

Teraz flora, od tyłu:
Nadwódka Zmienna, Mikrantemum Okrągłolistne, Rotala Okrągłolistna, Mikrozorium Oskrzydlone, Sitowie Drobne, Rzęsa Drobna.
Rośliny są zasilane poprzez chińskie zawory CO2. Nawożę nawozami mikro i makro marki 'Od Daro', ucieszyłbym się gdyby też były chińskie :) Do jałowego podłoża wsadziłem kiedyś kilka znalezionych w ziemi kulek glinianych oraz pałeczek nawozowych, co kiedyś opisałem w tym wątku:
viewtopic.php?f=38&t=3239

Fauna:
Kardynałki chińskie, które samoczynnie regulują swoją populację, krewetki i raczki orange, ślimaki i robaki.
Wątek o kardynałkach:
viewtopic.php?f=80&t=1569

No i fota:
[IMG=http://imageshack.com/a/img843/2713/3wf.gif][/IMG]
Robiąc kilka zdjęć pod rząd zauważyłem, że można uzyskać efekt 3D. Na próbę wrzuciłem więc animowanego gifa. Ten efekt da się pewnie dopracować, ale nie chcę na to tracić dziś czasu. Podrzucam pomysł innym.
"Aby zło zwyciężyło wystarczy obojętnośc ludzi dobrych."
- Edmund Burke
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: [50l] Chińska rzeka

Post autor: MarSz »

Dopiero teraz miałem okazję obejrzeć w domu (a nie na telefonie lub w pracy, gdzie mi się ten gif nie wyświetlał).

Efekt fajny (mówię o akwarium, bo sam gif daje do myślenia, czy za dużo wypiłem, czy może jestem na statku ;) )

Rośliny faktycznie nieźle Ci porosły.

Można by rzec, że jesteś ortodoksyjnym chinofanem gdyby nie kilka drobiazgów:
- mikrantemum to roślina pochodząca z USA
- hygrophilia - pd-wch Azja (dla wielu to jednak już niemal Chiny więc można tak przyjąć)
- rotala - j.w. więc też można przymknąć oko
- microsoria - tutaj trafiłeś ;)
- eleocharis - źródła podają, że można znaleźć na całym świecie - więc teoretycznie nie wyklucza to Chin
- rzęsa drobna - j.w.

zwierzęta to kardynałki pasują idealnie, krewetki - można niektóre naciągnąć jako "azjatyckie" czyli "chinskie" ale raczki orange to już mocno zmieniły kontynenty :)

A tak na poważnie - fajny baniak, ciekawy efekt głębi - czekam na kolejne foty i powodzenia.
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Re: [50l] Chińska rzeka

Post autor: KAMYK »

Gratki cwikb fajne szkiełko ;) rzadko na zielsko zwracam obecnie uwagę,ale Twoje przyciąga wzrok z! czekam na dalszy ciąg rozrostu zieleniny,aż mam ochotę sam znowu w to się pobawić ;)).
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”