Malawi 300l
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- kapa131986
- Użytkownik
Re: Malawi 300l
No to niezle nie wiedzialem nawet dla tego ma takie piękne kolory
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
- bynio67
- Założyciel
Cieszę się że mój news okazał się dla Ciebie miłą niespodzianką.kapa131986 pisze:No to niezle nie wiedzialem nawet dla tego ma takie piękne kolory
Miałem w jednej z poprzednich obsad po tym samcu z odłowu maluchy, a także przyjemność widzieć go na żywo. Z tego co się orientuję ów przystojniak kilka miesięcy temu odszedł do krainy wiecznej spirulinu.

- kapa131986
- Użytkownik
A moj sie swietnie trzyma tylko jest za młody i strasznie go samica odgania,chyba ze jest za stara
na zaloty albo woli dac robokom nie chlopokom:)

Malawi300l
- bynio67
- Założyciel
Nie wiem wiele o samicy ale samiec na pewno jest młody. U mnie była podobna sytuacja z ładnym , ale niedostatecznie dorosłym samcem metriaclima estherae red red. Też nie wiedział jak namówić samiczkę na "bara bara". Gdy robił to nieudolnie i mało przekonująca dostawał od samicy strzała. A żeby uniknąć poprawki uciekał przzed nią w popłochu...Po kilku tygodniach samiczka zmieniła zdanie na te sprawy i podeszła z nim do tarła.
- kapa131986
- Użytkownik
Mam taki sam przyklad z aframi zadna samca nie chciala a teraz bija sie o niego.Odnosnie mbamby samicy dzis spostrzeglem ze wisi jej pletwa przy skrzelach nie wladnie pyt. Czy będzie juz "inwalida"czy zregeneruje sie zdjecia wstawie wieczorem.
Malawi300l
- bynio67
- Założyciel
Miałem raz podobny przypadek u M. Auratus. Stało się to po walce z inną samicą. Gdybym jej nie odłowił prawdopodobnie by padła, bo miała także poszarpane łuski i ogryzioną płetew odbytową. Oddałem ją do mniejszych pyszczaków. Na pewno kilka miesięcy po tym zdarzeniu żyła. Co było dalej nie wiem, bo kolega zrezygnował zupełnie z akwarystyki. Płetwa ogonowa się zregenerowała, na łuskach ślady pozostały. Płetwa skrzelowa była pochylona, ale wykonywała niewielkie ruchy. To zależy jak bardzo duże jest uszkodzenie.
- kapa131986
- Użytkownik
Wisi bezwladnie przy skręcie kladzie ja na bok ale ma apetyt,gania samca i mam wrażenie ze delikatnie nią steruje poczekamy zobaczymy.
dodano 06 lip 2013, 19:45 :
Dzis dzieki pomocy big daddy odpalilem denitryfikator.Pierwsza faza płukanie i czekanie cnd.
dodano 06 lip 2013, 19:45 :
Dzis dzieki pomocy big daddy odpalilem denitryfikator.Pierwsza faza płukanie i czekanie cnd.
Malawi300l
- bynio67
- Założyciel
Bez wazeliny, ale Big Daddy to super kolega i solidna firma. Życzę satysfakcji z działania denitryfikatora.kapa131986 pisze: Dzis dzieki pomocy big daddy odpalilem denitryfikator.Pierwsza faza płukanie i czekanie cnd.

- kapa131986
- Użytkownik
Solidna firma
swietne doradztwo i duza wiedza. Dla człowieka z kepskimi zdolnosciami technicznymi i manualnymi jak ja to była ciemna magia.Mam nadzieje ze nic nie zpartacze:)

Malawi300l
- Big daddy
- Administrator
Ha ha ha, kiepskie zdolności manualne?
Zbyszek nie wierz mu on potrafi odpowierzyć fluwala bez pompki bo się utrwala..., trochę się wczoraj nacudowalismy mam nadzieję ze się opłaci.
Tomek zapraszam go tematu deni, jeśli znajdziesz wenę opisz swoje doświadczenia mam nadzieję że zachęcą ludzi do budowy, mam nadzieję że za miesiąc będziesz cieszył się ze podjąłeś wysiłek i wydałes trochę kaski. Temat otwarty, teraz start, sporo uwagi trzeba poświęcić ale widząc Twoje zaangażowanie jestem spokojny..
Zbyszek nie wierz mu on potrafi odpowierzyć fluwala bez pompki bo się utrwala..., trochę się wczoraj nacudowalismy mam nadzieję ze się opłaci.
Tomek zapraszam go tematu deni, jeśli znajdziesz wenę opisz swoje doświadczenia mam nadzieję że zachęcą ludzi do budowy, mam nadzieję że za miesiąc będziesz cieszył się ze podjąłeś wysiłek i wydałes trochę kaski. Temat otwarty, teraz start, sporo uwagi trzeba poświęcić ale widząc Twoje zaangażowanie jestem spokojny..
- kapa131986
- Użytkownik
No to fakt zapomniałem o tym odpowietrzeniu
:) pewnie ze opisze i chetnie pomoge teraz ja nowiciuszowi
carew zapraszam nie jest tak strasznie jak myslałem:)

Malawi300l
Potwierdzam, trochę przywazelinuję ale co tamkapa131986 pisze:Solidna firmaswietne doradztwo i duza wiedza. Dla człowieka z kepskimi zdolnosciami technicznymi i manualnymi jak ja ....

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- Carew
- Użytkownik
Pierwsze zakupy zostały dokonane, dzięki Tobie i Big Daddy-emu zmobilizowałem się do działaniakapa131986 pisze:No to fakt zapomniałem o tym odpowietrzeniu:) pewnie ze opisze i chetnie pomoge teraz ja nowiciuszowi
carew zapraszam nie jest tak strasznie jak myslałem:)

Oczywiście czekam na opis efektu deni

Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
- kapa131986
- Użytkownik
To super ze sie zebrales ,napewno opisze,moze inaczaj big daddy wszysko napisal ja mogę dopisać jakich bledow nie popelniac i zapraszam do obejrzenia u mnie, teraz deni dojrzewa mam nadzieje ze wszystko zadziala zgodnie i wyciągnę moje ryby z "zaglebia azotowego"
dodano 12 lip 2013, 16:10 :
Dziś badania pokazaly zero azotu w deni,dalsze obserwacje trwaja mam nadzieje ze juz niedlugo oczyszcze z tego paskuctwa:)
dodano 13 lip 2013, 18:24 :
Dzis moje badania dobiegly końca bakterie denitryfikacyjne w 6 godz oczyszczają mój waz co daje 4 cykle na dobę i 20litrow oczyszczonej wody
dodano 12 lip 2013, 16:10 :
Dziś badania pokazaly zero azotu w deni,dalsze obserwacje trwaja mam nadzieje ze juz niedlugo oczyszcze z tego paskuctwa:)
dodano 13 lip 2013, 18:24 :
Dzis moje badania dobiegly końca bakterie denitryfikacyjne w 6 godz oczyszczają mój waz co daje 4 cykle na dobę i 20litrow oczyszczonej wody
Malawi300l
- Big daddy
- Administrator
Fajnie że ruszyło musisz jednak pamiętać o tym żeby kontrolować non stop poziomy no3 w akwarium ponieważ w miarę jak będą one spadały można będzie zwiększyć wydajność filtra bo bakterie bedą miały mniej roboty. To ważne bo weżyk masz na akwarium o 100l mniejsze teoretycznie.