[180L]-Juwel RIO - MALAWI
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Juwel RIO 180 MALAWI
Kodi to ile ostatecznie tych rybek i jakie zestawienie.
Saulosi 9 a reszte po 5? Bedzie ok?
Saulosi 9 a reszte po 5? Bedzie ok?
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Darek ,rozmawiałem dziś z byniem i stwierdziliśmy ,że do Twojego baniaka na początek (zakładając rybcie do ok. 5cm) to na gatunek min. 7-9 sztuk
Niestety musisz się pogodzić z tym że będziesz później musiał coś wydać lub coś Ci padnie.Takie uroki zakładania malawki
Nie słuchaj bzdur ludzi ,którzy chcą Ci wepchnąc swoje rybki
Saulosi fajne rybcie ,bardzo popularne ,kocą się jak króliki ,nikt ich później nie chce
To co zrobisz
Albo sklep za darmochę ,albo (mniej humanitarnie) kibel
Mam znajomych ,którzy prosili się o przyjęcie saulosi
To co zaproponowałeś jest OK. Jak chcez mieć na siłe saulosi ,to trudno
Nie radzę Ci źle ,nie zależy mi abyś popełnił jakiś błąd ,tylko abyś miał rybcie pierwsza klasa
Acei sobie daruj ,ponieważ w 180L brutto ,będzie im ciasno ,więc i tak później będziesz musiał je wydać. Ja CI sugeruje gatunki ,które przyspożą Ci problemu ,który wydać ,tak że w końcu zrezygnujesz z Rio 180 na rzecz jakiejś 350L
Jak dla mnie Pseud. Membe Deep ,Labidochromis careulus ,Labidochromis Mbamba i Pseudtr. Socolofi po 9 szt z gatunku.
Gdy po ok. roku dorosną ,będzie można rozpoznać płeć i eliminować gatunki nie pasujące do reszty.
Takie moje zdanie
Ty zrobisz jak uważasz
Jeżeli chodzi o Aquarium-Fish ,mam stały kontakt ,zawsze załatwi się jakieś ciekawe rybcie

Saulosi fajne rybcie ,bardzo popularne ,kocą się jak króliki ,nikt ich później nie chce

Mam znajomych ,którzy prosili się o przyjęcie saulosi

To co zaproponowałeś jest OK. Jak chcez mieć na siłe saulosi ,to trudno

Acei sobie daruj ,ponieważ w 180L brutto ,będzie im ciasno ,więc i tak później będziesz musiał je wydać. Ja CI sugeruje gatunki ,które przyspożą Ci problemu ,który wydać ,tak że w końcu zrezygnujesz z Rio 180 na rzecz jakiejś 350L

Jak dla mnie Pseud. Membe Deep ,Labidochromis careulus ,Labidochromis Mbamba i Pseudtr. Socolofi po 9 szt z gatunku.
Gdy po ok. roku dorosną ,będzie można rozpoznać płeć i eliminować gatunki nie pasujące do reszty.
Takie moje zdanie

Jeżeli chodzi o Aquarium-Fish ,mam stały kontakt ,zawsze załatwi się jakieś ciekawe rybcie

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Kodi re membe mi sie nie podobają... Sorki.
Zostanę przy Saulosi które są ok i nie będę chciał ich oddwać. Mnożyć się nie będą bo raczej inne rybki zjedzą małe.
Acei znowu rosną takie jak socolofi więc tak jak mówił Bynio czemu socolofi tak a acei nie.
Oczywiście jestem skłonny zrezygnować z acei i zrobić Saulosi, mbamba i socolofi.
Jednak Saulosi albo yellow sobie już jakiś czas temu postanowiłem że chcę mieć. U mnie jest tyle sklepów że zawsze ktoś mi przyjmie, zwłaszcza znajomy.
I nikt mi ze sprzedających nic nie wciska, po prostu ja sam się zgadałem z gościem z mojej okolicy bo wole rybki odebrać na miejscu te które się da.
Acei każdy odradza do 100cm więc nie wiem czy kupować je "na chwile" czy od razu dać sobie spokój. Też nie chce mieć zupy takiej jak wcześniej bo później przestało mi się to podobać.
Zrobie tak:
Saulosi 7, yellow 7, mbamba 7, socolofi 7 i moze 2 acei na próbe.
Zostanę przy Saulosi które są ok i nie będę chciał ich oddwać. Mnożyć się nie będą bo raczej inne rybki zjedzą małe.
Acei znowu rosną takie jak socolofi więc tak jak mówił Bynio czemu socolofi tak a acei nie.
Oczywiście jestem skłonny zrezygnować z acei i zrobić Saulosi, mbamba i socolofi.
Jednak Saulosi albo yellow sobie już jakiś czas temu postanowiłem że chcę mieć. U mnie jest tyle sklepów że zawsze ktoś mi przyjmie, zwłaszcza znajomy.
I nikt mi ze sprzedających nic nie wciska, po prostu ja sam się zgadałem z gościem z mojej okolicy bo wole rybki odebrać na miejscu te które się da.
Acei każdy odradza do 100cm więc nie wiem czy kupować je "na chwile" czy od razu dać sobie spokój. Też nie chce mieć zupy takiej jak wcześniej bo później przestało mi się to podobać.
Zrobie tak:
Saulosi 7, yellow 7, mbamba 7, socolofi 7 i moze 2 acei na próbe.
- bynio67
- Założyciel
Zorientuj się w http://www.coube.pl/ lub TAN-MAL.Darek48 pisze:może ktoś mieć jeszcze takie rybki?
Bynio coube.pl nie ma takiej strony
- Carew
- Użytkownik
Witam,
prawdopodobnie będę sprzedawał moje Saulosi dorosłe 1+3 jakby Cię interesowały to daj znać
prawdopodobnie będę sprzedawał moje Saulosi dorosłe 1+3 jakby Cię interesowały to daj znać

Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Dziękuję ale chcę wpuścić młodzieniaszki 
dodano 14 kwie 2013, 9:47 :
Przepiękny zbiorniczek.
http://youtu.be/6meN0-esd4o
Ps. Czy w moim podłożu można posadzić roślinię? Jest to grys dolomitowy.
W sumie trochę żałuje że nie zrobiłem piasku. Przy restarcie kiedyś to zmienię.

Przepiękny zbiorniczek.
- Big daddy
- Administrator
Masz takie same możliwości wystarczy przearanżować swój baniaczek i możesz zrobić podobny, co do roślin to napewno będzie im lepiej w grysie niż w piasku. Sam widzisz jaki efekt może dać dodanie kilku roślinDarek48 pisze:Dziękuję ale chcę wpuścić młodzieniaszki
Przepiękny zbiorniczek.

- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Akwarium przyjemne ,jednak nie wiem czy zauważyłeś ,w środku zupa rybna ,zwłaszcza ten labeo
Jak widzisz ludziska mają fajne dekoracyjne akwaria ,a obsadą się nie bardzo przejmują

Jak widzisz ludziska mają fajne dekoracyjne akwaria ,a obsadą się nie bardzo przejmują

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- Big daddy
- Administrator
To zły przykałd to ktoś to potraktował w bardzoo "wioskowy" sposób włąśnie obsada i oświetlenia świadczy o intencjach. Akwarium ma robić wrażenie wodotryskami ale o ryby nikt tu nie zadbał są tylko elementam a nie podstawą jak powinno to być. Ot taka zabawa dla gawiedzi...
- bynio67
- Założyciel
Około rok temu wchodziłem na tę stronę(jakiekolwiek linki które mnie interesują zapisują do pliku)Darek48 pisze:Bynio coube.pl nie ma takiej strony
Faktycznie strony już nie ma. Nie ma teraz czasu szukać, bo zaraz wychodzimy na żużel, ale ta hodowla miała siedzibę z Zabrzu.
Zastanawiam sie czy nie zmienić aranżu na piasek i skałki ale w sumie ten moj wapien mi sie podoba. Chcialbym tylko zbydowac cos wyzszego tylko boje sie ze pospada....
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Nie zamieniaj na piach
Tak naprawdę piach w Malawi różni się od naszego granulacją ,jest to bardziej żwirek drobny niż piach .Poza tym piach jest niepraktyczny ,jeżeli chodzi o utrzymanie czystości ,szybko się poprudzi 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
może spróbuj większe kamienie bardziej płaskie i w pionie postawić albo takie pionowe szczeliny porobić i ewentualnie odpadkami przy dnie obłożyć w podłożu, takie zabezpieczenie i w kilku miejscach tak zrob, stworzyły by one wizualnie wysoki aranż 
piach jest ładny i estetyczny ale do czasu
nie jest łatwo utrzymać go czystego tak jak pisał KODI 

piach jest ładny i estetyczny ale do czasu

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
Mialem kiedyś piach i był lipny właśnie w utrzymaniu i nawet wyciąganiu go. Jest bardzo drobny. Wygląda fajnie ale ciężki w praktyce. Najbardziej mi sie stylizacja na morsko podoba. Nie wiem czy jeszcze tego niebieskiego tła na próbę nie założę.