[180L]-Juwel RIO - MALAWI

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Re: Juwel RIO 180 MALAWI

Post autor: alkorta »

A guzik prawda, piach jest łatwiej utrzymać w czystości niż żwir, zabrudzenia wchodzą między żwir, a na piachu pozostają. Kurcze nie wiem co macie z tym piachem, ale większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Darek48 pisze:Zastanawiam sie czy nie zmienić aranżu na piasek i skałki ale w sumie ten moj wapien mi sie podoba. Chcialbym tylko zbydowac cos wyzszego tylko boje sie ze pospada....
Ja niby mam wysokie, ale także jak i Ty chciałbym mieć wyższe. Twoje skałki są bardzo ładne. :) Uważm że nie ma sensu żebyś zanim zaczniesz już je zmieniał. :(
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu ,poza tym nie sugerowałem standartowego żwirku ;) Drobny grys prócz walorów estetycznych ma pełnić rolę środka czyszczącego skrzela :idea:
Piach niestety nie spełni tej roli ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu ,poza tym nie sugerowałem standartowego żwirku ;) Drobny grys prócz walorów estetycznych ma pełnić rolę środka czyszczącego skrzela :idea:
Piach niestety nie spełni tej roli ;)
Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedzą, jak taka paleta dmuchnie w piasek aby pokarm uniósł się w górę to potrafi zapewniam Cię narobić bałaganu. :D
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Przemek nie w takiej mierze jak pysie ;) Innym rybom też się zdarza ,np. "glonkom" czy kiryskom, ale to jest inne pzreczesywanie .Paletka nie bierze piachu w pysk i nie wypluwa go w drugim końcu akwarium .
Miałem piach u Tropheusów i wiem co pisze ;) To jest inna kategoria ,nie można porównywać paletek do pyszczaków ,choć jedno i drugie to pielęgnice :P
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Nigdy nie miałem piasku. Wcześniej miałem bazalt. Teraz mam piasek koralowy o granulacji ziaren 1-2mm. Pisask koralowy ma delikatne krawędzie, dobrze utwardza wodę. Objętościowo jest porównywalny z kruszonym dolomitem o podobnej frakcji.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa, ja natomiast wolałbym piasek, ewentualnie dobrał bym inną gradację ziaren.:)

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

alkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa, ja natomiast wolałbym piasek, ewentualnie dobrał bym inną gradację ziaren.:)
popieram kolegę alkorte :) zresztą dla mnie piach czy żwir drobniutkiej granulcji jest bardziej estetyczny :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

alkorta pisze:większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.
KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu
alkorta pisze:Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedzą
KODI pisze:Przemek nie w takiej mierze jak pysie
alkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa

Jaki z tego ma wyciągnąć wniosek osoba zaintreresowana, nie mająca własnego zdania? Śledziłem Waszą wymianę spostrzeżeń i gdyby mnie ktoś zapytał, nie potrafił bym odpowiedzieć. :(
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

bynio67 pisze:
alkorta pisze:większość osób przy paletach ma piasek i nie narzeka, a srają tak samo dużo co pyszczaki.
KODI pisze:Ale palety nie przeczesują podłoża w poszukiwaniu pokarmu
alkorta pisze:Oj chyba nie widziałeś Konradzie jak jedzą
KODI pisze:Przemek nie w takiej mierze jak pysie
alkorta pisze:E tam, ja nie porównuję:) ale spoko, każdy niech robi jak uważa

Jaki z tego ma wyciągnąć wniosek osoba zaintreresowana, nie mająca własnego zdania? Śledziłem Waszą wymianę spostrzeżeń i gdyby mnie ktoś zapytał, nie potrafił bym odpowiedzieć. :(
Bynio, ja bym rzucił w takiej sytuacji im jakieś płytki tak jak na basenie. Parkietu nie ma sensu układać bo problem z cyklinowaniem, drewno pod wodą spuchnie i wzór się rozleci - panele zdecydowanie też odradzam ;)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

jaszczur pisze:ja bym rzucił w takiej sytuacji im jakieś płytki tak jak na basenie. Parkietu nie ma sensu układać bo problem z cyklinowaniem, drewno pod wodą spuchnie i wzór się rozleci - panele zdecydowanie też odradzam ;)
;)Nie chcę ciągnąć tematu zbyt głęboko w kierunku O.T. A jednocześnie chcę dalej udawać że nie mam własnego zdania ;) Dlatego powiem najkrócej jak potrafię....Bardzo podoba mi się Twoje poczucie humoru. ;)
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

Pobawiłem się już z ostatnim rodzajem tła i jak się Wam podoba ? Które najlepsze ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Darek48 pisze:Pobawiłem się już z ostatnim rodzajem tła i jak się Wam podoba ? Które najlepsze ?
Na tzw.pierwszy rzut oka pozycja nr 3.
Awatar użytkownika
Darek48
Użytkownik

Post autor: Darek48 »

A ja sam nie wiem :) każde ładne, pierwsze niby do Malawi najbardziej ale było troche ponure. Drugie ładne kolorowe ale skałki niepotrzebne... Trzecie fajne, dodaje spoko głębie jak w oceanie.

Każde ma coś w sobie, psl a ten klej to płynem do szyb nie bardzo chce schodzić :)

dodano 14 kwie 2013, 23:07 :

3 ładniekontrastuje do kamieni i podłoża tylko ciekawe jak z rybkami bo duzo niebieskich bedzie :)
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

Mi się wydaje, że tło to tło i najlepiej by wyglądało czarne. Wiem temat oklepany, bez zaskoczenia ale czerń pasuje do wszystkiego. Sam mówisz, że będzie sporo błękitów rybnych to zginą na tle niebieskiego. Czerń ładnie wszystko podkreśli, kolor ryb, biel kamieni. Ale to tylko moje zdanie, to Tobie ma się podobać efekt :)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”