[200L] Moje 200

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

[200L] Moje 200

Post autor: andrety »

Witam, chcę Wam pokazać moje akwa, z racji że jestem początkujący komentarze i porady mile widziane.
-Akwarium 200 L
-filtracja Jbl 900e Cristal Profi
-grzałka 150 W
-podłoże zwirek
-oswietlenie standard T8, Silvana grolux, Aquastar
Fauna
-4 kosiarki
-13 neonów
-4 kirysy spizowe
-2 kirysy panda
-2 skalary
-3 bocje wspaniałe
-4 mieczyki
-2 sumy rekinie
-labeo
-4 miedziki
Rośliny obecnie sztuczne, będzie zmiana roślin i tła
Przepraszam za jakość zdjęć ale mam słaby aparat

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Re: Moje 200L

Post autor: BzZzYkU »

dla mnie ma to zapędy na Tanganike albo Malawi :D przedwszystkim bardzo, bardzo kolą w oczy plastikowe rośliny ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Post autor: Graff »

Witaj...
Wydaje mi się , że najpierw musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ,w którą stronę chcesz pójść jeśli chodzi o prowadzenie Twojego akwarium...
Ale zacznę od najważniejszego - nie ważne , w którą stronę pójdziesz koniecznością jest wywalenie sztucznych roślin :!:
Jeśli pójdziesz w stronę "roślinnego" to kamienie (głazy) do wyrzucenia ,korzenie zostawiasz i zaczynasz od roślinek też dla początkującego aż dojdziesz do bardziej wymagających.
Jeśli pójdziesz w stronę malawi i tanganiki to głazy zostawiasz i szykujesz akwarium pod w/w.

Także określ się ... a potem doradzimy ...bo jak widać dużo do zrobienia i dużo zmian Cię czeka.
;)
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Wiem, wiem ze trochę dużo tego, co do roślin będą zmieniane mnie tez się nie podobają sztuczne, bardziej pójdę w zieleniak, tylko troszkę czasu muszę zorganizować a z nim ciężko.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

no chyba że będzie Nature Aqarium :D to głazy miłe widziane :P
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Witaj ,wystrój jest OK, poza oczywiście sztucznymi roślinkami ,ale to już wiesz ;)
Foto tapetę mógł byś zmienić na jednolite tło ,czarne lub granatowe ,lecz to już jest kwestia gustu.
Na fotach zauważyłem kamień napowietrzający ,czy go używasz :?:
W zasadzie w roślinnych klimatach napowietrzacz Ci zabardzo nie będzie potrzebny ,jednak jest to uzależnione jakie będziesz trzymał ryby i czy będzie CO2 :!:
Ja bym się go nie pozbywał ,tylko lepiej zamaskował ;) Przy Co2 ,wręcz obowiązek ,także przy leczeniu niektórych chorób np. "ospy rybiej"
Ci co piszą ,że napowietrzacz w akwarium to zło są w wielkim błędzie i nie bardzo wiedzą o czym mówią.
Jeżeli masz i nie używasz ,tylko go zamaskuj ,może się w razie co przydać :!:
Jeżeli chciałbyś przejść na Malawi (a baniak można łatwo przekfalifikować) to napowietrzacz wręcz jest wymogiem ;)
Jeżeli klimaty roślinne i co2 ,to niech się wypowiedzą Ci co zagazowali ryby ,napewno napowietrzacz by im się przydał ;)
POZDRO
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

KODI-napowietrzacza na razie nie używam, ale wraz ze zmianą roślin będzie butla Co2 więc może się przydać gdy przedawkuję :) Na malawi nie będę przechodził, włożyłem kamienie tylko dlatego żeby uzupełnić wolne miejsca :)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Ciesze sie ze kierujesz sie w strone roslinniaka, jesli bedziesz porzebowal roslin nie ma sprawy, gatunki znajdziesz w mojej galerii, oczywiscie trzeba najpierw zapewnic im odpowiednmie warunki. jesli masz pytania i watpliwosci smialo pytaj, jesli bedziemy potrafili pomozemy.

Co do napowietrzacza to w roslinniaku to czije sie wywolany do odpowiedzi..
To zĺo w czystej postaci i wiem co mowie ;), pomaga on wytracac dwutlenek wegla z wody i jest to zjawisko wysoce nieporzadane. W razie przyduchy moze pomoc ale w naprawde niewielkim stopniu ploniewaz nie choci w calej zabawie o natlenienie wody lecz bardziej o wytracenie trujacej duzej ilosci wegla z wody. Tu pomaga spory ruch tafli, do czego taki dzialajacy napowietrzaxz rowniez sie przyczynia.
Co fo malawi to racja, plrzydaje sie jednak ja w mocno przerybionej 200l, nie uzywalem bo buczal jak mlockarnia, rowniez wystarczal ruch tafli, jednak wystarczylo ze podczas jakiejs podmiany zagialem lekko waz od filtra i nie zauwazylem tego i bylbym wyslal obsade na tamten swiat gdybym w pore nie zauwazyl ze ryby ledwo ciagna..
Takze
w roslinniaku niemozliwy
w malawi niekonieczny
w towarzyskim razem z zamkiem i pierdzacym nurkiem wrecz wskazany :) :) :)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

andrety pisze:Witam, jestem początkujący komentarze i porady mile widziane.
-13 neonów
-2 skalary
-2 sumy rekinie
-4 miedziki
Koledzy napisali sporo. Nikt nie odniósł się do obsady, więc ja uzupełnię co bym zmienił. Skalar jest majestatycznie pływającą rybką i nie pasuje do bardzo ruchliwego i energicznego suma rekiniego. Druga sprawa neonki i miedziki, One też nie pasują jako obsada do sumów rekinich, które potrafią osiągnąc długość kilkudziesięciu cm. Więc tutaj też sugeruję korektę.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

bynio67 pisze:
andrety pisze:Witam, jestem początkujący komentarze i porady mile widziane.
-13 neonów
-2 skalary
-2 sumy rekinie
-4 miedziki
Koledzy napisali sporo. Nikt nie odniósł się do obsady, więc ja uzupełnię co bym zmienił. Skalar jest majestatycznie pływającą rybką i nie pasuje do bardzo ruchliwego i energicznego suma rekiniego. Druga sprawa neonki i miedziki, One też nie pasują jako obsada do sumów rekinich, które potrafią osiągnąc długość kilkudziesięciu cm. Więc tutaj też sugeruję korektę.
Więc co byś doradził?
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

andrety pisze: Więc co byś doradził?
Nie wiem na których rybach Ci bardziej zależy. Gdyby to była moja obsada, zrezygnował bym z sumów rekinich.
Bo pozostałe rybki mogły by zostać(dopóki skalary nie będą miały tarła). Poza tym te sumy mogą osiągnąć gigantyczne rozmiary.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Popieram bynia ,te sumy to popularna Panga ,którą można kupić np. w Tesco ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Jeżeli chcesz iść w stronę roślinnika to pozostaje jeszcze dobrać później kwestię nawożenia.
Na początek sugeruję zaopatrzenie się w kulki gliniano-torfowe (większość chwali JBL drogie ale pewne) rośliny dostaną nawożenie dokorzenne a o nawożeniu słupa wody też warto wcześniej pomyśleć szczególnie o potasie przy którego niedomiarze liście potrafią się najzwyczajniej w świecie rozpuścić. Ostatnio widziałem jakąś reklamę Zooleka,że wypuścili test na poziom potasu, jakkolwiek dla mnie do tej pory najlepszym testerem jest ... microsorum, któremu bledną i zanikają końcówki przy niedoborze potasu.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Red pisze: jakkolwiek dla mnie do tej pory najlepszym testerem jest ... microsorum, któremu bledną i zanikają końcówki przy niedoborze potasu.
Już któryś raz coś takiego czytam i nie wiem do końca czy się z tym zgodzę.
No chyba, że nie widziałem blednięcia końcówek microsorium o którym mowa.
Ale często spotykałem się z sytuacją, w której ktoś kiedyś pisał, że ma takie półprzeźroczyste końcówki microsorium, ktoś mu doradził "zwiększ pota" i za jakiś czas była odpowiedź "no pomogło - faktycznie teraz końcówki się zrobiły zielone" i tak się ta informacja mnożyła.

Nie jestem 100% pewien swojej teorii ale wydaje mi się, że tak to ziele rośnie - młode listki nie są do końca wypełnione chlorofilem ale on się i tak wytworzy z czasem (czy się doleje potasu czy nie) tylko jak się ma o tym przekonać ktoś kto dolał i zobaczył - więc uwierzył.

Inna sprawa - to może faktycznie jak potas jest na odpowiednio wysokim poziomie to może faktycznie wzrost młodych listków faktycznie odbywa się w taki sposób, że od razu jak się rozwijają są na całej długości wypełnione chlorofilem. Jednak ja tego u siebie na różnych odmianach microsorium nie zaobserwowałem a były takie okresy, że z nawozów to właśnie tylko potas lałem i to w sporych ilościach.

Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi, kto ma jakieś bardziej naukowe wyjaśnienie niż moje teorie i przy okazji raz a dobrze wyjaśni co i jak.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Ja ostatnio właśnie po regularnym laniu potasu nie widzę blaknięcia.
A rzecz nie tyczyła się młodych końcówek tylko "starych" liści. Przy odpowiednim poziomie potasu młode listki są jasnozielone a stare ciemnozielone to oczywiście moje spostrzeżenia, które mogą być błędne :)
W przypadku braku potasu końcówki robiły się prawie przeźroczyste, matowe jak pergamin.

Oczywiście będę się upierał,że potas jest jednym z ważniejszych nawozów makroelementowych obok fosforu, bo azot mamy wysoki w kranie
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”