Jak odpicować sobie fotkę :)

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 438
Rejestracja: 06 stycznia 2013, 20:40
Płeć: On
Lokalizacja: Olesno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: krzysiekh » 04 kwietnia 2013, 00:07

Witajcie,
poniżej szybki tutorial jak w PS (wersja od CS2 w górę, można pobrać z oficjalnej strony adobe) zrobić zdjęcie w stylu HDR.
Prócz czasu, komputera, PS i chęci potrzebny będzie jeszcze aparat z funkcją bracketingu. Ma to moja stara minolta sprzed dekady więc powinien mieć też każdy współczesny aparat a nawet komórka.
Przydatny będzie statyw lub też pewna ręka z podparciem np na książkach.

Ok, do rzeczy, potrzebne będą 3 zdjęcia o różnym czasie ekspozycji, takie jak te:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie odpalamy testową wersję PS i klikamy tak jak na obrazku

Obrazek

W kolejnym okienku wybieramy nasze fotki i klikamy OK.
Dość ważne jest zaznaczenie tego zdania na dole (zgodnie z obrazkiem poniżej


Obrazek

Wyskoczy nam takie okienko, jak poniżej. Tam można sobie ustawiać wszystkie parametry, kombinować itp. Poniżej kolejno okienko, moje parametry jakie ustawiłem do zdjęcia i efekt finalny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po zatwierdzeniu można jeszcze się później pobawić, np w edit->adjustments-> i tutaj cała paleta zabaw do wyboru, albo filtrami itp. Ogranicza nas tylko fantazja :)

Dzięki za uwagę,
Krzysiek

PS. Napisałem to na wyłączność tego forum, kopiowanie bez zgody administracji zabronione.
Zdjęcia są mojego autorstwa i możecie z nimi robić co się podoba ;)

PS2. Ponadto nie zalecam używać pirackiego photoshopa, lepiej ściągać z oficjalnej strony adobe, to co zrobiłem, powstało na wersji trial, 30dni wystarczy na opanowanie tego tutoriala, potem można wyczyścić rejestr i dalej testować.


Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 22 listopada 2012, 05:57
Płeć: On
Lokalizacja: Częstochowa - Raków
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: Markosan » 04 kwietnia 2013, 00:15

Bardzo przydatna informacja , chyba nie długo wytestuję :D .
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Posty: 891
Rejestracja: 18 listopada 2012, 09:43
Płeć: On
Lokalizacja: Pajęczno
Has thanked: 1 raz
Dziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: adamon » 04 kwietnia 2013, 09:17

Dzięki za opis :)
Prosimy moderatorów o podpięcie tematu !!

Ja mam pytanie:
co to jest funkcja bracketingu ??
Mam sony alpha 390 i szczerze mówiąc to nie wiem czy on to posiada :(
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 438
Rejestracja: 06 stycznia 2013, 20:40
Płeć: On
Lokalizacja: Olesno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: krzysiekh » 04 kwietnia 2013, 11:01

Masz :P "kompensacja ekspozycji +/- 2,0 EV w skokach co 1/3 EV"
Poszukaj w menu swojego aparatu
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel
Posty: 439
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:48
Płeć: On
Lokalizacja: Wrocław
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: kradek » 04 kwietnia 2013, 13:51

To co uzyskałeś idzie także zrobić z jednego zdjęcia, ale skopiowanego w 3 warstwy i na każdej da się zminić exspozycję światła itp by uzyskać podobny efekt;)
Nie mniej jednak temat bardzo ciekawy i pomocny :) Podklejam;)

Ja osobiście bawiłem się jeszcze tak jak opisałeś te 3 fotki lecz zmieniałem ostrość. Po koleji łapiąc co powiedzmy 1,5cm od przedniej szyby aż po tło. Liczba zdjęć jest zależna od głębokości zbiornika. Ja to akurat robiłem co okolo 1cm x ~20. Zmiana czasu naśw. wpleciona w te zmiany też możliwa;)
Efekt także godny pościecenia na to "chwili", więc polecam :)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 438
Rejestracja: 06 stycznia 2013, 20:40
Płeć: On
Lokalizacja: Olesno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: krzysiekh » 04 kwietnia 2013, 14:21

kradek pisze:To co uzyskałeś idzie także zrobić z jednego zdjęcia, ale skopiowanego w 3 warstwy i na każdej da się zminić exspozycję światła itp by uzyskać podobny efekt;)

Teoretycznie tak, ale to nadal nie będzie odzwierciedlało zmiany oświetlenia, można w ten sposób tylko przepalenia zrobić, chyba, że mamy dobry aparat i robimy to z pliku RAW.

Ja osobiście bawiłem się jeszcze tak jak opisałeś te 3 fotki lecz zmieniałem ostrość. Po koleji łapiąc co powiedzmy 1,5cm od przedniej szyby aż po tło. Liczba zdjęć jest zależna od głębokości zbiornika. Ja to akurat robiłem co okolo 1cm x ~20. Zmiana czasu naśw. wpleciona w te zmiany też możliwa;)
Efekt także godny pościecenia na to "chwili", więc polecam :)


Ten efekt powala na głowę to co ja zrobiłem :) jednak bez dobrego aparatu z ręcznym focusem w pierścieniu ciężko to zrobić, chociaż nie jest to niemożliwe.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik
Posty: 3892
Rejestracja: 19 listopada 2012, 09:38
Płeć: On
Lokalizacja: Lubliniec/Częstochowa
Has thanked: 1 raz
Dziękowano: 3 razy
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: MarSz » 04 kwietnia 2013, 14:22

kradek pisze:To co uzyskałeś idzie także zrobić z jednego zdjęcia, ale skopiowanego w 3 warstwy i na każdej da się zminić exspozycję światła itp by uzyskać podobny efekt;)


Jak bardzo podobny jest efekt?

Bo jeśli bardzo - to byłoby bardzo ciekawe rozwiązanie również w przypadku obiektów ruchomych - np. trudnop zrobić 3 (lub więcej jeśli trzeba) zdjęcia zbiornika tak by ryby stały w tym samym miejscu.
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel
Posty: 439
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:48
Płeć: On
Lokalizacja: Wrocław
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: kradek » 04 kwietnia 2013, 14:37

krzysiekh pisze:Teoretycznie tak, ale to nadal nie będzie odzwierciedlało zmiany oświetlenia, można w ten sposób tylko przepalenia zrobić, chyba, że mamy dobry aparat i robimy to z pliku RAW.

MarSz pisze:Jak bardzo podobny jest efekt?

Posiadając plik .RAW efekt jest w zasadzie taki sam. Nie chodzi mi w ogóle o przepalania. Bardziej o poziomy, krzywe, ekspozycje, kontrast, jasność itp. Jednak jakość fotki musi być dobra. Zasada działania taka sama jak aparat, tyle że tam jest to pod "automatem" a w ps robi się to ręcznie;) Dodatkowo warstwy także można łączyć ręcznie, lub je jedynie nakładać na siebie. I tą opcje bardziej polecam bo program nie zawsze ma to samo na myśli co my :)
krzyciekh pisze:Ten efekt powala na głowę to co ja zrobiłem :) jednak bez dobrego aparatu z ręcznym focusem w pierścieniu ciężko to zrobić, chociaż nie jest to niemożliwe.

No aby połapać dokładnie ostrość niestety trzeba posiadać aparat z obiektywem który ma możliwość ustawienia trybu manualnego.
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 438
Rejestracja: 06 stycznia 2013, 20:40
Płeć: On
Lokalizacja: Olesno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: krzysiekh » 04 kwietnia 2013, 14:38

Musisz pokombinować, najlepiej, jak zrobisz zdjęcie lekko prześwietlone, z takiego łatwiej jest to uzyskać, niż ciemne rozjaśniać. Teraz w pracy jestem, to nie umiem tego fizycznie pokazać ;) Ale myślę, że warto zrobić te 3 fotki, czas naświetlania naprawdę nie musi być super długi, przez tą 1s da się złapać wszystko w jednej pozycji, a jak doświetlisz porządnie baniak, np. pseudo studyjną lampą (biała parasolka i wmontowane w nią światło 6500K o mocy dajmy na to 100W) albo coś w ten deseń (ja używam pudła oklejonego białym papierem kredowym i wszystkich świetlówek jakie mam), to masz np. czas naświetlania 1/400, 1/150, 1/50 i z tego wychodzi ekstra sprawa. A jak masz mega turbo aparat np taki http://antyweb.pl/lytro-ustaw-ostrosc-po-zrobieniu-zdjecia-czyzby-poczatek-rewolucji-w-fotografii/, to efekty jakie można uzyskać są bajeczne.
Możesz też kupić Nokię Lumia 800 i ma wbudowaną funkcję HDR.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Posty: 891
Rejestracja: 18 listopada 2012, 09:43
Płeć: On
Lokalizacja: Pajęczno
Has thanked: 1 raz
Dziękowano: 1 raz
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: adamon » 04 kwietnia 2013, 18:52

Panowie a mówicie, że da się takie zdjęcie zrobić z jednego ujęcia zapisanego w RAW ?
Może by było bardziej ostre :) i nie trzeba statywu :D
może to ktoś opisać ???
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 438
Rejestracja: 06 stycznia 2013, 20:40
Płeć: On
Lokalizacja: Olesno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Jak odpicować sobie fotkę :)

Postautor: krzysiekh » 04 kwietnia 2013, 19:03

Pozdrawiam,
Krzysiek :)

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość