Wymiar zbiornika: 100x40x40
Podłoże: granulat ProSoil
Oświetlenie : świetlówki T5- 2x39W-6500K , 1x39W- 8500K- docelowo 2x39W a dodatkowa świetlówka tak w razie potrzeby
Nawożenie: sole+ CO2+ intermag mikro plus+ chelat Fe+ Carbo
Filtracja: JBL e700 + JBL e900
Ogrzewanie: grzałka przepływowa Hydor 300W
Roślinność: Mały Heniek, Didiplis Diandra, Rotala Indica, Blyxa Japonica, Hydrocortyle sp. japan, Staurogyne sp
Ryby: Bystrzyk Amandy x27szt., Otosek x3szt.(docelowo 8) , Bojownik Syjamski (tymczasowo)
Inne zwierzęta: Krewetka RC xxx, zatoczki xxx
Na początku miało być typowe Iwagumi ale w między czasie koncepcja trochę się zmieniła i powstało to co widać na zdjęciach

. Postawiłem na niewielką ilość gatunków roślin co według mnie wyszło zbiornikowi tylko na +. Zbiornik założony 01.03.2013r. Przez kilka głupich posunięć nabawiłem się ogromnej ilości glonów

Było prawie wszystko co mogło być z zakwitem wody i krasnalami włącznie

do tego piękny dywan sinicy i pył na szybie przez który nic nie było widać. Na szczęście szybka korekta nawożenia, kilka dużych podmian wody plus lampa UV i dałem radę wyprowadzić zbiornik na prostą bez restartu. Jednak granulat to nie ziemia i trzeba na początku trochę inaczej podejść do sprawy. Zdjęcie Przedstawia zbiornik na dzień 04.05.2013r. Obecnie wszystko wygląda przyzwoicie, w weekend czeka mnie przycinka a po wszystkim postaram się wrzucić aktualne zdjęcia.