[180l] Piece of Tanganika

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

[180l] Piece of Tanganika

Post autor: Carew »

Witam,

przygoda z Tanganiką zaczęła się od małego baniaczka 54l, potem ewoluowała na 98l aby ostatecznie stanął zbiornik 180l :) Zbiornik klejony w Dąbrowie Górniczej ( dzięki nicrum-owi :) ) przy ul. Żeromskiego. Naprawdę polecam, oprócz zbiornika zrobiony każdy szczegół, szyby nakrywkowe w raz z wycięciem na wejście rurek od filtra (pomierzone przez nicrum-a ) + otwory pod uchwyty, kąty zeszlifowane na półokrągło.

Zbiornik - 180l 120x43x35cm + szyby nakrywkowe

Oświetlenie - Projektor Ledowy 7W 350 Lumenów

Filtracja:JBL e901 - zasypany grysem koralowym

Ogrzewanie - DIVERSA THERMO PLUS - 100W

Podłoże - Piasek akwarystyczny

Dekoracja: Tło - czarna fototapeta.

Flora: Rogatek

Fauna: Xenotilapia Papiliwo Tembwe - kilka sztuk młodych
Załączniki
3.jpg
3.jpg (54.24 KiB) Przejrzano 7647 razy
Pozdrawiam
Carew
Akwarium : OW 105L 60x35x50h
Sump : 66L 55x30x40h
Oświetlenie 4x24W T5 + LED 20W Blue
Odpieniacz : Deltec APF 600
Pompa obiegowa Aquael Turbo 2000
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Re: [180l] Piece of Tanganika

Post autor: nicrum »

Schludny i przejrzysty baniaczek, co do ryb i rogatka to xenki potrzebują dużo dna a rogatek im je zabiera. Widziałeś u mnie jak rogaty rośnie i ile dałem dna swoim X. Bathyphilis Kakese. Xenki to typowe piaskówki i dno używają jako stół, łóżko i kibelek. Jeśli zaczną się dobierać do tarła sam zobaczysz ile jedna para lub samiec zabiera dna.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Nicrum,

przede wszystkim Witamy na forum :)
Zapraszam do działu "Nowi użytkownicy" i oczywiście do galerii :) Swoim doświadczeniem napewno pomożesz uniknąć błędów innym.

Co do mojego baniaka. Rogatek jest bo szkoda mi go wyrzucić :) Tym bardziej, że w tym momencie praktycznie baniak wystartował i nie ma w nim ryb :) To chociaż rogatek się buja + świderki :)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Życie napisało taki scenariusz że miałem przyjemność towarzyszyć Ci w drodze do Dąbrowy. Dzięki Twojej uprzejmości pojechaliśmy trochę dalej, więc przy okazji i ja skorzystałem na tej wycieczce. Jestem zadowolony z załatwienia swojej sprawy. Ale nie tylko z tego powodu. Moje zdanie jest takie że, Twoje zadowolenie z wyjazdu jest również moim. Nie tylko dlatego że udało mi się bezkolizyjnie pomóc we wniesieniu baniaczka do celu. Ale głównie z tego powodu że mam Kolegę który w szybkim tempie przestawił się z Malawi na Tanganikę. Np. ja do tego potrzebowałem aż dwudziestu lat. :),
Proszę nie zrozumcie mnie źle, bo Malawi w dalszym ciągu mi się podoba. Ale w kilka osób łatwiej się jest uczyć. Bo praktykujących od około 1,5 roku i krócej jest nas tu coraz więcej. :),
Cieszę się także z tego powodu że dzięki Tobie Carew jest na naszym forum Kolega Nicrum. ;))
Którego witam serdecznie. :),
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

bynio67 pisze:Życie napisało taki scenariusz że miałem przyjemność towarzyszyć Ci w drodze do Dąbrowy. Dzięki Twojej uprzejmości pojechaliśmy trochę dalej, więc przy okazji i ja skorzystałem na tej wycieczce. Jestem zadowolony z załatwienia swojej sprawy. Ale nie tylko z tego powodu. Moje zdanie jest takie że, Twoje zadowolenie z wyjazdu jest również moim. Nie tylko dlatego że udało mi się bezkolizyjnie pomóc we wniesieniu baniaczka do celu. Ale głównie z tego powodu że mam Kolegę który w szybkim tempie przestawił się z Malawi na Tanganikę. Np. ja do tego potrzebowałem aż dwudziestu lat. :),
Proszę nie zrozumcie mnie źle, bo Malawi w dalszym ciągu mi się podoba. Ale w kilka osób łatwiej się jest uczyć. Bo praktykujących od około 1,5 roku i krócej jest nas tu coraz więcej. :),
Cieszę się także z tego powodu że dzięki Tobie Carew jest na naszym forum Kolega Nicrum. ;))
Którego witam serdecznie. :),
Zbyszek, oczywiście udało się nam połączyć wyjazd i załatwić 2 sprawy jednocześnie, także obydwoje na tym skorzystaliśmy :)

Co do zmiany biotopu z Malawi na Tanganikę. W sumie stało się to przez mały baniaczek, który zakupiłem w dobrej cenie i miał służyć muszlowcą :) Jednak fascynacja tymi rybami rozwinęła się bardzo szybko, ich nietypowe zachowanie jest główną przyczyną tak szybkiego rozwoju wydarzeń.
Później za sprawą nicrum-a nabyłem trochę większy baniaczek + dzięki KODI-emu (trafiła mi się dobrana para Xenotilapi).. I oto właśnie dzisiaj stoi 180 l + 240l Tanganiki :)

Oczywiście Malawi w dalszym ciągu bardzo mi się podoba i podejrzewam, że w moim docelowym miejscu zamieszkania stanął 2 baniaczki z biotopu Malawi i Tanganika. Póki co chciałbym poobserwować mieszkańców Tangi by w przyszłości mieć ułatwiony wybór obsady :)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Baniak super ;) docelowo jak się domyślam będzie parka Xenotilapi ?? :D ahh jak dobrze, że grono Tanganickie się powiększa u nas na forum i w rejonie ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

BzZzYkU pisze:Baniak super ;) docelowo jak się domyślam będzie parka Xenotilapi ??
BzZzYkU docelowo czas pokaże ile sztuk uda się trzymać w takim baniaku. Wczoraj rozmawiałem przez telefon z gościem, który chce sprzedać kilka odmian Xenotilapi i z powodzeniem jedną parkę trzyma w 100l. Myślę, że w mojej bańce uda się utrzymać 2 parki.
BzZzYkU pisze: ahh jak dobrze, że grono Tanganickie się powiększa u nas na forum i w rejonie ;)
Bardzo dobrze :-D Jest od kogo czerpać wiedzę a nawet nabyć ryby :)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

myślę, że dwie parki u Ciebie dadzą spokojnie rade masz dużą powierzchnie dna a to przecież najważniejsze ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Carew pisze:Nicrum,

przede wszystkim Witamy na forum :)
Zapraszam do działu "Nowi użytkownicy" i oczywiście do galerii :) Swoim doświadczeniem napewno pomożesz uniknąć błędów innym.
Dzięki za przywitanie i uznanie mojego doświadczenia z Tanganiką które jest mizerne w porównaniu z np. rufusem, szarooką czy też lej-em i innymi znanymi z Klubu Miłośników Tanganiki KMT i Forum sklepu Tropheus Tropheus Tanganika tórego właścicielami są Marta i Robert Mierzeńscy którzy wydają też Tanganika Magazyn
Carew pisze:Co do mojego baniaka. Rogatek jest bo szkoda mi go wyrzucić :) Tym bardziej, że w tym momencie praktycznie baniak wystartował i nie ma w nim ryb :) To chociaż rogatek się buja + świderki :)
Wszystko ok jest z rogatkiem tylko daj go bardziej pod szklo tak żeby zrobić jak najwięcej dna dla ryb. Rośliny w Tanganice nie są konieczne ale i nie niewskazane. Rogatek w tym przypatku jest potrzebny, silnie natlenia wodę i daje ochronę dla narybku jest również pochłaniaczem azotynów które są szkodliwe dla mieszkańców naszych szkiełek.

Jeśli chodzi o baniak Carew 240 w temacie którego piszemy i o x.papilo Tembwe to dokładnie opisał ten gstunek Rufus tutaj a tu znajdziecie więcej info o wszystkich xenkach.
Zapraszam wszystkich na Fora KMT i Tropheus stronę Klubu Miłośników Tanganiki na forum Cichlidae.pl gdzie znajdziecie dużo informacji. Zapraszam również do rejestracji i udziału w dyskusjach na w/w forach.
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nicrum
Użytkownik
Kontakt:

Mała pomyłka, ma być 180L nie 240L
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

Witam,

od wczoraj w baniaczku zamieszkały X. bathyphilus Kekese w ilości 8 szt. :)
Ryby zakupione w Tan-mal-u, wysłane PKP. Jak najbardziej polecam zakupy w Tan-Mal-u, ryby pomimo 8h podróży przybyła w świetnej kondycji.

Obserwując zachowanie Xenek, zauważyłem, że zajęły zdecydowanie prawą stronę baniaka, gdzie jest typowa plaża z kilkoma sztukami rogatka. Ryby nawet na chwilę nie zbliżyły się w strefę skalistą :up. Jeśli faktycznie nic się nie zmieni, niestety kamole będą musiały opuścić baniaczek, pozostawię jedynie 1-3 sztuki.
Załączniki
1.jpg
1.jpg (296.39 KiB) Przejrzano 7533 razy
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Piękne rybki. Poza tym zdjęcie także bardzo ładne zrobiłeś. Ekipa przebywa w bliskiej odległości. Czyli jak na razie ostrożnie, bo nie wiadomo co zam kamieniem czyha. Poza tym w grupie raźniej.
Do jakich rozmiarów dorasta ten gatunek?
Czy wczoraj je karmiłeś, czy dopiero dziś będziesz to robił?
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

No no xenki, bardzo ładne jak na malce :)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Carew
Użytkownik

bynio67 pisze:Ekipa przebywa w bliskiej odległości. Czyli jak na razie ostrożnie, bo nie wiadomo co zam kamieniem czyha. Poza tym w grupie raźniej.
Z tego co wyczytałem bathyphilus ogólnie trzyma się w "kupie" :) dlatego hoduje się je w większych ilościach :)
bynio67 pisze:Do jakich rozmiarów dorasta ten gatunek?
Czy wczoraj je karmiłeś, czy dopiero dziś będziesz to robił?
Podają, że do 10, niektóre źródła nawet do 12 cm.
Ryby w sumie nie do końca przyjechały wczoraj, odebrałem je ok. 4 nad ranem, także karmienie przewiduję dopiero jutro :)
Pozdrawiam
Carew
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Post autor: Bartt85 »

Baniak taki jaki lubię :) minimalizm po całości jednak robi wrażenie. Nic bym w nim nie zmieniał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”