54l bojownik

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

54l bojownik

Post autor: zborixon »

Witam.
Oto moje zalozone ok 2 tyg temu akwarium 54l.
wymiary 60x30x30
filtr aquael pat mini z powiekszona gabka
grzalka 50w aquael
oswietlenie led 6w
podloze jbl manado

obsada:
bojownik + 2 samiczki
krewetka filtrujaca

rosliny: (i tu pewnie cos przekrece bo nie znam sie dokonca a nazw nie pamietam)
rogatek
zabienica
bolbitis
bakopa
kryptokoryna

Fotki robione niestety telefonem:
Załączniki
IMG_20150727_193411.jpg
Nie wiem jak to mozliwe ale pod roznym katem bojownik jest koloru: fioletowego, zlotego, blekitnego, czerwonego, fioletowego i pewnie jeszcze kilka by sie znalazlo. Niestety telefonem nie jestem w stanie tego uchwycic
Nie wiem jak to mozliwe ale pod roznym katem bojownik jest koloru: fioletowego, zlotego, blekitnego, czerwonego, fioletowego i pewnie jeszcze kilka by sie znalazlo. Niestety telefonem nie jestem w stanie tego uchwycic
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Re: 54l bojownik

Post autor: KODI »

Super baniaczek, jednak zastosował bym jakieś tło ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Myslalem nad czarnym ale sam nie wiem tak tez zle nie wyglada. W koncu mam akwarium gdzie poki co sa rosliny. Wczesniej zolw wszystko sponiewieral. Bylo to pierwsze akwarium i na jego podstawie wydaje mi sie ze duzo sie nauczylem a zarazem duzo czytalem i nadal czytam. Wtedy byl to brak doswiadczenia i zludzenie ze duze jest lepsze. Teraz uwazam ze lepiej male a fajne niz duzo a kiepskie. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Poki co glonow nie ma jedynie troche plesni na korzeniu ale wiadomo wszystko przede mna to dopiero 2 tygodnie. Niestety po poprzednim baniaku mam teraz nadzor w postaci kobity i matki. Ale czego sie nie zrobi dla zajawki. Zastanawialem sie czy nie wpuscic slimaka i zabki ale chyba zostawie tak jak jest. Tylko dokupie 3 samiczke dla bojka

-- 28 lip 2015, 14:33 --

Szkoda ze nie jestem w stanie uchwycic telefonem jak ta rybka lsni przy swietle jak sie kolory zmieniaja pod roznymi katami. Moze sie kiedys dorobie lepszego aparatu ale na zywo jak dla mnie rewelka chodz pewnie malo jeszcze widzialem:)
Załączniki
jest i krewetka
jest i krewetka
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Post autor: sibelius »

KODI pisze:Super baniaczek, jednak zastosował bym jakieś tło ;)
Popieram, byłoby lepiej. Albo zamiast tła rośliny na trzeci plan, bo jest trochę goło.

Nie za dużo tego podłoża? Optycznie pomniejsza baniak.
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

O roslinach na tyl tez myslalem ale jest tam wylot z filtra i bardzo by nimi bujalo dlatego darowalem sobie ich sadzenie tam. Zastanawiam sie nad tlem strukturalnym za jakis czas albo ewentualnie czarnym zwyklym ale sam nie wiem. Podloza nie powiem jest duzo bo wsypalem cala pake ale bojownik z tego co czytalem powinien miec ok 25cm do lustra wody zeby pobierac powietrze. Poczatkowo bylo troche inaczej ulozone ale podczas grzebania tak mi sie rozprowadzilo.
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Do robienia zdjęć akwarium wyłączamy lampę, zobaczysz że zdjęcia będą o niebo lepsze ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
sibelius
Użytkownik

Post autor: sibelius »

zborixon pisze:O roslinach na tyl tez myslalem ale jest tam wylot z filtra i bardzo by nimi bujalo
Na to akurat jest prosta rada: odłączyć napowietrzanie, wywindować filtr trochę do góry, obrócić łopatę o 180 st. Falowanie tafli będzie skuteczniej napowietrzać wodę, nie będzie miotało roślinami a co najwyżej ich czubkami i bojownik też będzie zadowolony z mniejszego prądu wody, z takimi weloniastymi płetwami.

I ciszej będzie bez bąbelków.
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Kodi nastepnym razem sprobuje bez lampy jak cos doloze moze zeby jakies inne fotki byly.
Sibelius wydaje sie madre rozwiacanie ale w akwarium jest krewetka filtrujaca a czytalem ze krewetki lubia silniejszy prad i dobrze napowietrzona wode wiec probowalem zrobic tak zeby kazdemu bylo i aby mogl znalesc sobie odpowiednie miejsce w akwarium ale wydaje mi sie ze krewetka wcale nie korzysta z tego pradu wiec faktycznie moze obroce lopatke do gory ale babelki raczej poki co zostawie

-- 29 lip 2015, 21:01 --

Narazie jestem mozna powiedziec amatorem wiec wszystkie rady beda dla mnie bardzo cenne
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Dolozylem 6W modol led aquaela 8000k.
Załączniki
IMG_20150801_225506.jpg
IMG_20150801_230038.jpg
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Troche postanowilem zmienic. Stwierdzilem ze zle podszdlem do tematu. Ten filtr i oswietlenie to nie wiem czy do kostki sie nadaje moze jedynie. Teraz jest tak:
-akwarium 60x30x30 OW
-filtr aquael unimax 150 (+pat mini ktory zostal na wypadek gdyby jakies bakterie sie na nim wytworzyly poki unimax sie nie rozkreci)
-oswietlenie modol 6w led 6500k + 6w led 8000k sterowane przez programator
-podsypka jbl aquastart
-podloze manado
-flora i fauna bez zmian
-i wrzucilem tlo strukturalne (oczywiscie za szybe bo czekam az sie glony pojawia)

Ciagle walcze z temperatura bo jak dzisiaj wrocilem z pracy to 32,5 st bylo. Zbijam do 30 st wkladami do lodowki turystycznej. Musze cos wymyslic
Załączniki
IMG_20150811_211051[1].jpg
IMG_20150811_211026[1].jpg
IMG_20150811_211010[1].jpg
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

Śliczny ten bojownik. Gdzie go kupiłeś? Czekam na zdjęcia akwarium jak już trochę zarośnie.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: 54l bojownik

Post autor: Big daddy »

No i teraz wygląda świetnie, tło daje jednak efekt a może inaczej, jego brak psuje :cool:

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Trochę roślinek doszło. Bojownika kupiłem koło Kauflanda w zoologicznym. Z obsady doszedł ślimak, otoski i kiryski. Chcę jeszcze jakaś lawice wpuścić ale nic nie mogłem w sklepach znaleźć fajnego.

-- 21 wrz 2015, 21:59 --

-- 21 wrz 2015, 22:03 --

-- 21 wrz 2015, 22:21 --

Nie uważacie że 2x6W Led oświetlenie przy tyłu roślinach to mało?

-- 21 wrz 2015, 22:57 --

Załączniki
DSC_0042.JPG
Krewetka i ślimak
Krewetka i ślimak
DSC_0047.JPG
DSC_0044.JPG
DSC_0048.JPG
DSC_0051.JPG
Awatar użytkownika
glonojad
Użytkownik

Post autor: glonojad »

Piękne akwarium. Czy po lewo na ostatniej fotce widzę kwiat???? Są też moje ulubione ślimaki.
Awatar użytkownika
zborixon
Użytkownik

Dzieki. Zludzenie moze takie zwykla roslinka. Mam wrazenie ze robi sie zielona i traci ten kolor dla ktorego ja kupilem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”