Restart 300l

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Big daddy » 04 października 2017, 18:54

Nie do końca mogę się zgodzić.
Pierwsze to to że zastosowanie dwóch filtrów jest zawsze korzystniejsze niż jednego dużego. Nawet pomijając fakt ewentualnej awarii, w większych akwariach po prostu łatwiej jest ogarnąć cyrkulację. Na pewno korzystne jest też to, że podczas czyszczenia nas przemian nie zaburzamy w tak dużym stopniu równowagi biologicznej.
Dla mnie zawsze to było wygodne i zawsze zastosował bym dwa filtry zamiast jednego. Nie piszę tutaj o funkcjach jakie pełnią. No to być oba mechaniki, ja wolę dwa.

Biolog u mnie zazwyczaj miał prefiltr na wlocie, ale nie zawsze to co w nim zostało, duże nieczystości było rozkładane przez bakterie, reszta po prostu przelatywała to jedno, drugie to to że jest to doskonały bufor dla bakterii. Tam mają warunki, pożywienie i tam głównie powinny się mnożyć. W razie kłopotów w akwa są na straży.

Kiedyś inaczej do tego podchodziłem, teraz wiem jaki ważna jest biologia w akwarium i jak ważna jest odpowiednia równowaga którą tą biologia zapewnia. Efekty widać szybko, dojrzałe zrównoważone akwarium wybaczy na prawdę bardzo dużo.
To wygodne, a ja jestem wygodny ;)

Ps
W prawidłowo działającym biologu nic nie gnije, zostaje przetworzone w bardzo zdrowy sposób. Tak to działa w naturze i dobrze by było zręby w naszych akwariach również.




Wysłane z galaktyki S6


Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 04 października 2017, 19:07

...może i zostaje przetworzone ale zostaje po tym muł a to nic dobrego zarówno dla ryb jak i bakterii które są tlenowe . Bakterie nie muszą mieć bezpośredniego kontaktu z resztkami - wyłapują związki azotowe z wody . Big pamiętaj że akwarium nawet bardzo duże to nie natura .
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 04 października 2017, 19:10

Dyskowce w naturze mają w sobie większość pasożytów i mają się dobrze, kiedy wprowadzimy te same ryby do akwarium bez leczenia zejdą.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Big daddy » 04 października 2017, 20:54

Każdy powinien starać się w swoim akwarium jak najwierniej odtworzyć warunki w naturze.
To, że to niemożliwe to inna para kaloszy.

Wysłane z galaktyki S6
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 05 października 2017, 10:06

Ja mam inne zdanie, natura tworzyła się przez miliony lat i występuje w niej ogromna złożoność różnego rodzaju organizmów których nie uraczy się w akwarium , wszystkiego jest odpowiednia ilość dlatego natura tak dobrze prosperuje pomimo że jest muł, pasorzyty i szkodliwe bakterie, ryba mają się dobrze. Akwarium to inny świat i trzeba to inaczej ugryźć , to że w naturze jest muł nie znaczy że w akwarium też ma być , wystarczy zbadać pod mikroskopem próbkę z czystego i zamulonego filtra aby wiedzieć która droga jest dobra , tasiemce, nicienie, wiciowce , przywry które lęgną się w mule to nic dobrego dla ryb. Każda ryba walczy z pasożytami i poświęcając część swojej energii, im więcej robali tym system odpornościowy ma więcej do roboty. Jakiś czas temu rozmawiałem z doświadczonym akwarystą prowadzącym sklep , który powiedział że "te te odchody muszą trafić do kubła i tam bakterie się tym żywią" O/, Ja mam kubeł czysty nie ma mułu i resztek , ph niekiedy spada poniżej 6, tygodniowo wrzucam ok 100g drobno zmielonego czerwonego mięsa a biologia jest cały czas stabilna nawet po intensywnym przepłukaniu.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Big daddy » 05 października 2017, 12:54

Rozmawiamy o dwóch różnych rzeczach :)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 05 października 2017, 13:13

Dwa kubły to faktycznie pewne zabezpieczenie przed awarią , aczkolwiek przyzwoity kubeł raczej nagle nie stanie , zabezpieczenie pod warunkiem że każdy z nich ma porządny prefiltr który można często czyścić , częste otwieranie kubła spowoduje jego rozklekotanie , wiadomo że jakość tych akwarystycznych gratów jest słaba wszystko jest robione na styk. Mnie np. nie pasuje podwójna ilość rurek przy dwóch kubłach. Wszystko zależy jakie ma się ryby, u mnie dodatkowy kubeł spowodowałby pralke w zbiorniku i ryby byłyby wymęczone.
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 12 października 2017, 20:47

Doszła szafka
Załączniki
IMAG1042.jpg
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 12 października 2017, 20:49

...i korzeń z wąkrotką
Załączniki
IMAG1037.jpg
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 12 października 2017, 20:50

...
Załączniki
IMAG1016.jpg
Awatar użytkownika
Graff
Administrator
Posty: 1293
Rejestracja: 15 listopada 2012, 20:20
Płeć: On
Lokalizacja: Częstochowa - Północ
Dziękowano: 6 razy
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Graff » 14 października 2017, 12:53

Fajnie się to prezentuje.
Sterylnie czysto i do tego wszystko ładnie dopasowane - tzn szafka, akwa, oświetlenie- wszystko pod kolor.
Gratuluję efektu. z!
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Big daddy » 14 października 2017, 21:11

No właśnie.
Dla mnie, powtarzam dla mnie, jest tu zbyt mały procent akwarystyki.
To utrzymywanie ryb przy życiu, pomimo piękna palet, ja nie będę ich miał nigdy. Dla mnie nie bieganie do mikroskopu jest esencją akwarystki.

Zestaw bardzo fajny, estetyczny, rybska piękne :)

Wysłane z galaktyki S6
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Restart 300l

Postautor: Daniel85 » 15 października 2017, 10:42

Zgadzam się z Tobą Tatuśku, mnie też obecny stan żeczy się nie podoba, dodatkowo spędzam sporo czasu przy ogólnej obsłudze akwarium. Tygodniowy wyjazd poza dom raczej nie wchodzi w grę , a to już o krok za dalego w tej zabawie.

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości