Zakupy z akwarystycznego dotarły, tak więc można rozpocząć zabawę w zakładanie zbiornika. A w zasadzie zbiorników ponieważ kostka 91L (85L) będzie moja, natomiast nieco mniejszy zbiornik o klasycznych proporcjach - mojej partnerki.
Na razie ograniczyłem się do aranżu i zalania. Nie mam roślin więc nie będę świecił. Poszedł uzdatniacz a dziś dodam bakterie do wody.
Zapewne na dniach pojawią się rośliny.
Tak w ogóle to sklep akwarystyczny zamiast bazaltu o gramaturze do 5mm przysłał mi żwir rzeczny, tak więc byłem zmuszony zmienić plan i po całości wsypać drobniejszy żwir bazaltowy o dużo niższej gramaturze. Może jeszcze miejscowo dosypię grubszy żwir tak by uzyskać płynne przejście z łupków w podłoże.
Sprzęt:
Zbiornik 45x45x45cm, 91L brutto, ze szkła Float klejony przezroczystym silikonem.
Mata pod akwarium
Czarna folia samoprzylepna na tył (porażka - trudno to przykleić, widać nierównomierne nałożenie. Może zmienię na coś innego z czasem).
Belka LEDowa Chihiros A451. 27W, 4350lm z 7 stopniowym ustawianiem intensywności świecenia.
Filtr kaskadowy Aquael Versamax FZN 3.
Grzałka Hagen Elite 100W
Butla CO2 1,5L, elektrozawór, szklany licznik i zawór przeciwzwrotny. Dyfuzor szklany nano. Planuję CO2 podpiąć pod programator i włączać nawożenie godzinę przed włączeniem światła a wyłączać godzinę przed zgaszeniem się belki.
2x programator czasowy
Termometr szklany, zawieszany na krawędzi zbiornika
Konfiguracja filtra:
1 koszyk: Fabryczna gąbka
2 koszyk:
- w siatce na dnie drobna skała wulkaniczna
- w siatce środkowej ceramika
- w siatce górnej zeolit
Oba koszyki przykryte dodatkowo przyciętą do kształtu filtra włókniną.
Na wejściu wody znajduje się nałożony prefiltr z drobnej gąbki.
Podłoże:
5kg JBL Aquabasis Plus
12kg żwiru bazaltowego o frakcji 0,8-1,5mm
Kulki gliniano-torfowe w ilości ok. 15 sztuk
Kilka płaskich skał łupkowych
Woda uzdatniona przy użyciu AquaArt SafeWater.
Bakterie na start JBL Denitrol.
Temperatura startowo ustawiona na 24 stopnie Celsjusza.
Planowana flora w zbiorniku:
1 plan:
- Hemianthus callitrichoides "CUBA"
- Eleocharis sp. MINI
2 plan:
- Ludwigia Guinea (senegalensis)
- Echinodorus tenellus
- Blyxa Japonica (opcjonalnie)
3 plan:
- Stringy Moss
- Rotala sp. PEARL MINI
Poniżej trochę zdjęć. Za wszelkie sugestie zw. ze startem zbiornika, flory itd będę bardzo wdzięczny.
W tym momencie mam poniższe pytania:
1. Nie mogłem zalać licznika bąbelków CO2 bez zalania szklanego zaworka pod nim. Zawsze wydawało mi się że zwrotny zaworek pozostaje suchy. Czy w czymś to przeszkadza jeśli ten szklany zaworek pozostaje zalany? Jest jeszcze drugi zaworek znajdujący się bezpośrednio za butlą.
2. Konfguracja filtra. Czy na samo dno koszyka lepiej dać włókninę tak by filtrowała mechanicznie wodę zanim dostanie się do ceramiki i zeolitu?
3. I jeszcze kwestia zeolitu. Na razie wrzuciłem go trochę do koszyka w siatce ponieważ ma właściwości klarujące wodę, pochłania ew. amoniak itd. Czy lepiej się go pozbyć i zastosować jeśli będzie potrzebny? Wydaje mi się że to taki "węgiel lite" i przyda się w początkowym stadium. Po pół roku planuję go usunąć i wymienić na dodatkową ceramikę/lawę wulkaniczną lub keramzyt.
4. Czy Denitrol, bakterie nitryfikacyjne wlać teraz (po 12 godzinach od uzdatnienia wody) czy dopiero po zasadzeniu pierwszych roślin?