[240L] moje 240

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

[240L] moje 240

Post autor: Marcin »

witam,
chciałbym przedstawić mój zbiorniczek (oraz pewne problemy które się pojawiły ostatnio)

akwa to 240 l panoramiczne (ale zalane ok, 210 l)
filtracja - kubełek fluval 304
oświetlenie - 2x40W
nawożenie - od tygodnia co2 z bimbrowni + coś co się nazywa aqua garnier zakupione na necie

ryby:
- 7 neonek
- 6 danio malabarskich
- 4 mieczyki
- 4 skalary
- 2 bocje wspaniałe
- 2 guraminy mozaikowe
- 2 otoski
- bojownik córeczki :)
- piskorek żoneczki :)
- i stado zbrojników (ok 12 szt.) z własnego chowu

rośliny
i tu jest problem bo z nazewnictwem jest u mnie ciężko
na pewno jest nurzaniec, kabomba, rogatek, wąkrotka, anubias i ..... sami zobaczycie

jesli chodzi o problemy to glony, z tego co zauważyłem to kilka rodzai: zielone pojedyńcze nitki na tylnej szybie, brązowe nitki na niektótych roślinach, brązowe skupiska (kępki) którkich nitek na szybach

proszę o wyrozumiałość w kometarzach :) jest to pierwszy tak duży zbiornik (poprzednie 20 l)

a oto zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: moje 240

Post autor: Red »

Jak dla mnie to wrzuciłbym coś na tył akwarium. Poza tym rosliny małe jak na starcie jeżeli się bujną to będzie całkiem fajny klimat. Ale i tak się prosi coś na tył :)
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Niestety muszę poprzeć Red-a :roll: Brakuje czegoś na tyle (roślinki ,głazu,korzenia) ,czego kolwiek :roll:
Jak dla mnie jest to akwarium ,które mam nadzieję będzie ewulowało . Także jeszcze troszkę pracy Cię czeka ;)
Ważne ,przy robieniu zdjęć wyłącz lampę :!:

P.S.
Masz mało wymagające roślinki ,więc nie przesadzaj z nawożeniem ,bo za chwile pojawi się krasnal , brunatnice i glony zielone :( Makro możesz lać prawie bez ograniczeń ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

a jaką roślinkę szybkorosnąca proponujeie na tył?? co do nawożenia to chyba KODI ma rację, w tej chwili nie mogę sobie poradzić z glonami, roślinki faktycznie małe ( w większości od chłopaków) ale też mam nadzieję że się bujną
Awatar użytkownika
Red
Administrator

heterantera , bacopę może jakąś (ale one drobniejsze liście mają) nadwódka (hygrophila) i ludwigia raczej niewymagające, ładne są jeszcze cabomby(bardziej wymagająca) lub limnophila sessiliflora
edit: ewentualnie klasycznego nurzańca, u mnie co prawda miał zasłonić tył a poszedł w przód ;) ale to już kwestia dopilnowania i ewentualnego przesadzenia odrostów
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Sporo roślin się nadaję jak będę ciął daje zawsz znać zaglądaj napewno coś wyszykujemy dla Ciebie.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Zauważyłem mnóstwo cryptocoryn (zwartek) ,musisz zadbać o nawożenie systemu korzennego (kulki) a w nawożeniu słupa wody zostaw tylko makro( potas, magnez,fofor) i co2 ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Problemy z brązowymi glonami to kwestia światła , a właściwie jego małej ilości i nieustabilizowanego zbiornika.
Zielone glony (wspomniane długie nitki) mogą wynikać z kilku kwestii , potrzebne jest bardziej precyzyjne opisanie tych nitek , a najlepiej wsparte dobrą fotką.

Ogólnie kondycja roślin jest ok , jest pusto w zbiorniku to fakt i większa ilość roślin z pewnością by się przydała i była pomocna. Dwie duże kępy roślin , po jednej w każdym rogu tylnym akwarium , najlepiej z roślin pierzastych czy innych mocno rozrastających się takich jak wspomniane limnophilie , heterantera , kabomba , ludwigia. Na środek przydały by się dwie , trzy żabienice - wyższe i bardziej krzaczaste z tyłu , a niższe z przodu. Korzeń i wąkrotka to fajne zestawienie , bardzo ładnie się będzie prezentował cały wokół obrośnięty ta rośliną . Mchy na lawie tez zdadzą egzamin , bardzo ładnie komponują się swą zielenią i brązem lawy , można by pomyśleć o kilku gatunkach i tak nimi lawę obsadzić aby jedne po kawałkach lawy spływały w dół , a inne tworzyły zielone kępy czy inne kompozycje zależnie od gatunku.
Co do nawożenia to wszystko ma swój umiar , jeśli chcesz dawać większe ilości makro to musisz robić też większe podmiany wody ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Cześć Marcin, jak na pierwszy raz to całkiem ładnie skomponowałes dekorację. Przy okazji zadam Ci pytanie. Czy Twój kubełek 304, też się tak ciężko otwiera jak 305(taki mam). Pytam bo ja zawsze trochę się męcze zanim go otworzę. Szczęście że robie to tylko trzy razy w roku.
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

doprowadzę zbiornik do porządku (lada chwila zrobią mi testy) postaram sie wyprowadzić wszystko i bedzie mozna myśleć o kolejnych roślinach bo na chwilę obecną szkoda mi cokolwiek dosadzać bo zrobią się włochate od glonów :( co do wielkości roślin to i tak już nie jest tak źle, dobrze że nie widzieliście go wcześniej :) ale dzięki pomocy chłopaków, uzupełnianiu wiedzy udało mi się go w kocnu trochę "zalesić" :) mam świadomość że to początek, w każdym razie już teraz dzięki za porady słowa krytyki i pozytywne słowa :) zobaczymy jak wyjdą testy.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Jeśli krytyka to konstruktywna, nie "w czambuł" ;)
A mógłbys zdradzić co to za "chłopaki" , bo tak to tajemniczo brzmi :), zaproś ich do nas :!: :D , może im się spodoba ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

nie ma tajemnic :) - Dzięki Daro mam korzonek i kilka roslin, od areko10 tez mam kilka fajnych roślinek. jeszcze jeden mnie obdarował z przycinki ale nie widze go w użytkownikach a nie wiem czy mogę tak oficjalnie pisać. poza roslinkami każdy z nich przekazuje mnóstwo rad, bo co by nie było doświadczenie mają większe ode mnie.
ja miałem kiedyś (chyba z 15 lat temu) jakieś 80l ale wtedy życie było prostrze - rośliny osły w szklanych doniczkach a filtrem była gąbka :D
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Aaaaaa toz to "nasi" myśałem że ktoś tam partyzancko i incognito pomaga :D
Ja w swojej propozycji mówiłem właśnie o Darku ale jak widać uderz w stół, a nożyce sie odezwą :lol:
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

zarówno Daro jak i inni służą bardzo pomocą, czy to przy obsadzaniu zbiornika czy przy radach, ja na razie tylko pytam bo doradzać nie mam jak, za mało doświadczenia :)
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Marcin pisze:zarówno Daro jak i inni służą bardzo pomocą, czy to przy obsadzaniu zbiornika czy przy radach, ja na razie tylko pytam bo doradzać nie mam jak, za mało doświadczenia :)
Poczekaj miesiąc, dwa a samo przyjdzie ;) (dzięki forum mam więcej wiedzy niż przez 2 lata obserwacji)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”