Tak zwane "startery"
- kapa131986
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 04 lutego 2013, 10:08
- Płeć: On
- Lokalizacja: czestochowa
Tak zwane "startery"
Malawi300l
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Re: Tak zwane "startery"
Witam.
W związku z podmianą jednego kosza z mechaniką na biologie zakupiłem bakterie Microbe lift special blend , parametry miałem stabilne:
ph 6.7
two 4
tww 2
Po wlaniu 15 ml bakterii do 300l tww spadło do wartości niemierzalnych przez test, na szczęście ph spadło tylko do 6.4 ale wiadomo że bez bufora mogło być znacznie gorzej, na opakowaniu jest napisane że może powodować spadek ph i trzeba to kontrolować, ale żeby aż taki spadek ?!. Co jeśli by wlać tyle bakterii ile deklaruje producent czyli 7.5 ml/100l profilaktycznie i 25 ml/100l przy starcie. Może ma ktoś podobne doświadczenia z tym produktem w miękkiej wodzie ?, zapewne w wodzie twardej spadki twardości wywołane przez produkt nie mają większego znaczenia, ale w miękkiej no cóż, może się skończyć tragicznie zarówno dla ryb jak i samych bakterii, brak węglanów i niskie ph powoduje obumieranie bakterii.
W związku z podmianą jednego kosza z mechaniką na biologie zakupiłem bakterie Microbe lift special blend , parametry miałem stabilne:
ph 6.7
two 4
tww 2
Po wlaniu 15 ml bakterii do 300l tww spadło do wartości niemierzalnych przez test, na szczęście ph spadło tylko do 6.4 ale wiadomo że bez bufora mogło być znacznie gorzej, na opakowaniu jest napisane że może powodować spadek ph i trzeba to kontrolować, ale żeby aż taki spadek ?!. Co jeśli by wlać tyle bakterii ile deklaruje producent czyli 7.5 ml/100l profilaktycznie i 25 ml/100l przy starcie. Może ma ktoś podobne doświadczenia z tym produktem w miękkiej wodzie ?, zapewne w wodzie twardej spadki twardości wywołane przez produkt nie mają większego znaczenia, ale w miękkiej no cóż, może się skończyć tragicznie zarówno dla ryb jak i samych bakterii, brak węglanów i niskie ph powoduje obumieranie bakterii.