Chyba najwyższy czas przyszedł na mnie, aby zająć się tematem Led.
Szukając oszczędności, a w zasadzie chcąc powiększyć baniak roślinny bez znaczącego zwiększenia wydatków, jakoby z konieczności zacząłem się interesować techniką Led.
Będzie to metrowej długości lampa, o jak łatwo wyczytać z tytułu, dużej lub bardzo dużej mocy.
Może trochę w kwestii założeń:
120 W w jednowatowych diodach z chipem epistar 35mil. Takie były założenia... Były, ale mogą się zmienić, o tym później.
Jako, że uważam iż łączenie różnych źródeł światła może dac lepsze efekty niż zastosowanie tylko jednego, planuje do tego jeszcze 2x39 T5 Zatem razem będzie to 200 watowy monster, na którego mogą spojrzeć tylko najodważniejsi smiałkowie, z dużej odległości i w masce spawalniczej

Wybrałem jednowatowe dlatego że mają najlepszy stosunek mocy(np popularne 3w mają naprawdę tylko 2,4W)oraz można uzyskać łatwo większe spektrum barwy.
Niestety w trakcie przygotowań do tego projektu musiałem "na szybko" zrobić lampę do słonego "coś" i przekląłem lutowanie diod.
Poważnie zacząłem się zastanawiać nad 5W żeby zmniejszyć ilość pracy. To jeszcze do przemyślenia, może trzeba będzie zmienić plany....
Wymyśliłem sobie że to ma być cud techniki, co poradzę...
Bestia bo tak ją roboczo nazywam ma być w pełni sterowalna. Wszystkie bajery i takie tam.
Wymyślić to jedno, wykonać inna sprawa. Nie potrafię programować komputerów, zatem pora było się nauczyć. No dobra trochę liznąć tematu

Przeczytałem kilka książek, kupiłem u chińczyka klon mikrokontrolera Arduino, zrobiłem sobie wstępne założenia i zacząłem pisać kod.
Przy arduino fajne jest to, że ma spore możliwości, naprawdę...
Jeszcze fajniejsze, że jeśli coś sobie wymyśliłeś że zrobisz, to na 99% ktoś już to zrobił i opublikował w sieci. Jest wiele różnych sketchy (tak się nazywa gotowy kod) do lamp i sterowników akwariów.
Ja jednak postanowiłem połączyć oba moje hobby(akwarystyke i dłubanie sobie czegokolwiek) i robię to prawie całkiem sam. Prawie, bo czasem spedzamy ten czas z synem, który również się tym interesuje.
Sporo czasu... Nie chyba więcej niż sporo

Teraz jak już wspomniałem musiałem przerwać i zrobić lampę do słonego, mam nadzieję, że niedługo ja zaprezentuje będzie na gotowym programie dostępnym w sieci ponieważ mój to dopiero 70 procent gotowości. Ale to w osobnym temacie
Myślę o tym aby wstawić tu dokładniejsze dane i może Wam się nasuną jakieś pomysły, spostrzeżenia i rady co mógłbym zrobić.
A pomysły to mam wybujałe, zacząłem od wschodu i zachodu słońca, ale możliwości są dużo większe. Co np gdyby lampa sciągala dane pogodowe z miejsca występowania biotopu i regulowała się wg nich? Brzmi nierealnie, ale tak samo albo nawet bardziej nierealne brzmiał pomysł, że będę programowo w języku C

Dość tego przynudnego wstępu, jeśli kogoś to interesuje, wkleje menu lampy mam nadzieję, że będziecie bardziej kreatywni niż ja

Wysłane z galaktyki S4