[POSZUKUJĘ] FLUVAL 104 - części zamienne
[POSZUKUJĘ] FLUVAL 104 - części zamienne
Witam.
Gdzie w Częstochowie kupię uszczelkę do filtra zewnętrznego FLUVAL 104?
Sprawa pilna bo cieknie woda.
Gdzie w Częstochowie kupię uszczelkę do filtra zewnętrznego FLUVAL 104?
Sprawa pilna bo cieknie woda.
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: [POSZUKUJĘ] FLUVAL 104 - części zamienne
Możesz sprawdzić w akwamaniak.pl 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: [POSZUKUJĘ] FLUVAL 104 - części zamienne
Tak podobno mają części do fluvala, zapytaj.
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Uszczelka na stronie jest. @ wysłałem bo tel nie podany. W weekend nie pracują, dopiero od poniedziałku. Nie wiem czy bez filtra ryby wytrzymają.
Najśmieszniejsze, że bez filtra z akwarium jajami wali. Ubiłem ziemię i podobno to był błąd. Wcześniej nawet jak bąble leciały to zapachu żadnego nie czułem. Dzisiaj rano w przedpokoju wali jak na koksowni.
Najśmieszniejsze, że bez filtra z akwarium jajami wali. Ubiłem ziemię i podobno to był błąd. Wcześniej nawet jak bąble leciały to zapachu żadnego nie czułem. Dzisiaj rano w przedpokoju wali jak na koksowni.
- MarSz
- Użytkownik
Amoniak - musisz zorganizować jakąś filtrację ale to tylko półśrodek - tak ma prawdę to chyba musisz zrobić porządek z tą ziemią.
- Daro
- Użytkownik
Niestety ale chyba czeka Cię restart bo dalsza egzystencja zbiornika z tak zrobionym podłożem może się skończyć katastrofą ... następnym razem wymieszaj ziemie z węglem aktywnym i drzewnym oraz z substratem porowatym typu Manado , ProH2O czy Filtus Floran .
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
Z takim zwykłym węglem do grilla? Qrde, ale będę miał roboty
Ten węgiel aktywny i substrat są bardzo konieczne? Nie ma jakiegoś zamiennika?
Może juto bym się wziął za to.
Pozbędę się krewetek

Ten węgiel aktywny i substrat są bardzo konieczne? Nie ma jakiegoś zamiennika?
Może juto bym się wziął za to.
Pozbędę się krewetek

- Daro
- Użytkownik
Jeśli podłoże ma służyć długo i jak najmniej problemowo to warto zrobić je w sposób przemyślany , a nie na szybko jak ostatnio zrobiłeś. sam widzisz że uklepywać i udeptywać to można kapustę w beczce , bo ona ma tak ukisnąć ... natomiast ten sam proces w podłożu w akwarium nie jest wskazany. Podłoże ma być lużne tak aby była w nim cyrkulacja i warunki dla odpowiednich procesów. Inaczej zaczną zachodzić procesy beztlenowe (czytaj gnilne) i szybko zamiast korzyści będziesz miał w zbiorniku totalny syf jak obecnie ... Zobaczysz z resztą jak przyjdzie Ci wywalić to co masz tam obecnie ... zaopatrz się od razu w maskę p-gaz ...
Wspomniane składniki które wymieniłem dane choćby w niewielkich ilościach zapewniają warunki aby wszystkie potrzebne procesy sie właściwie w podłożu odbywały i zabezpieczają przed tymi niekorzystnymi .
Odpowiednio przygotowane podłoże na ziemi może w akwarium LT posłużyć kilka lat. Ale nic nie przychodzi łatwo ...
Wspomniane składniki które wymieniłem dane choćby w niewielkich ilościach zapewniają warunki aby wszystkie potrzebne procesy sie właściwie w podłożu odbywały i zabezpieczają przed tymi niekorzystnymi .
Odpowiednio przygotowane podłoże na ziemi może w akwarium LT posłużyć kilka lat. Ale nic nie przychodzi łatwo ...
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
Właśnie zanim zrobiłem ziemiankę to czytałem jak to zrobić. znalazłem kilka postów na różnych forach. jeden był naprawdę obszerny i bardzo szczegółowy. Właśnie w nim pisali, że ziemię należy ubić i w ziemi powinien znaleźć się korzeń. Wydało mi się to słuszne gdyż myślałem, że ziemia i tak się ubije od samej wody.
Nic tam niestety nie pisali o mieszaniu ziemi z czymkolwiek. Jedynie, że ziemia powinna być możliwie bez żadnych chemicznych wzbogaceń. Jedyne co zrobiłem po swojemu to nie oddzieliłem ziemi żwirem od krawędzi akwarium. I tak nie pada na nie światło słoneczne więc wydało mi się to zbędne.
Uszczelki też nie dostanę w Częstochowie. Próbuję ją zregenerować na te kilka dni. Zamówiłem nową przez Allegro.
Nic tam niestety nie pisali o mieszaniu ziemi z czymkolwiek. Jedynie, że ziemia powinna być możliwie bez żadnych chemicznych wzbogaceń. Jedyne co zrobiłem po swojemu to nie oddzieliłem ziemi żwirem od krawędzi akwarium. I tak nie pada na nie światło słoneczne więc wydało mi się to zbędne.
Uszczelki też nie dostanę w Częstochowie. Próbuję ją zregenerować na te kilka dni. Zamówiłem nową przez Allegro.
Muszę się pochwalić, że udało mi się zregenerować przepuszczającą wodę uszczelkę.
1. Umyłem w ciepłej wodzie płynem do mycia naczyń.
2. Umieściłem uszczelkę w rozpuszczalniku NITRO. Moczyłem ją tak około 1 godziny. Spowodowało to, że uszczelka napęczniała. Umyłem ją następnie w ciepłej wodzie. Nieco wróciła do pierwotnej grubości ale nie całkiem.
3. Umieściłem uszczelkę w foliowym woreczku, do którego wlałem odrobinę gliceryny (do nabycia w aptece). Nasmarowałem uszczelkę gliceryną i pozostawiając ją we worku była cały czas mokra od gliceryny. Leżała tak około 5 godzin.
4. Wytarłem dokładnie ręcznikiem papierowym i opłukałem pod bieżącą wodą.
Uszczelka nie przepuszcza. Rozwiązanie powinno wytrzymać kilka dni. Glicerynę stosowałem kiedyś do wycieraczek samochodowych. Namoczyłem gliceryną papier toaletowy i całą giełdę około 10 godzin leżały tak w samochodzie. Później opłukałem i bez problemu do domu dojechałem cały czas używając wycieraczek.
1. Umyłem w ciepłej wodzie płynem do mycia naczyń.
2. Umieściłem uszczelkę w rozpuszczalniku NITRO. Moczyłem ją tak około 1 godziny. Spowodowało to, że uszczelka napęczniała. Umyłem ją następnie w ciepłej wodzie. Nieco wróciła do pierwotnej grubości ale nie całkiem.
3. Umieściłem uszczelkę w foliowym woreczku, do którego wlałem odrobinę gliceryny (do nabycia w aptece). Nasmarowałem uszczelkę gliceryną i pozostawiając ją we worku była cały czas mokra od gliceryny. Leżała tak około 5 godzin.
4. Wytarłem dokładnie ręcznikiem papierowym i opłukałem pod bieżącą wodą.
Uszczelka nie przepuszcza. Rozwiązanie powinno wytrzymać kilka dni. Glicerynę stosowałem kiedyś do wycieraczek samochodowych. Namoczyłem gliceryną papier toaletowy i całą giełdę około 10 godzin leżały tak w samochodzie. Później opłukałem i bez problemu do domu dojechałem cały czas używając wycieraczek.
co do tych uszczelek u nas to niestety jest to jedyna część do fluvala której nie mamy ;/ .... jak na złość żadna uszczelka do tego modelu nie chce przyjechać do Polski.
W Częstochowie jest firma dorabiająca różnego rodzaju uszczelki. W Poznaniu też. Może warto by było zapytać o ofertę, minimalne zamówienie i zrobić zamiennik. Ta uszczelka z tego co widziałem pasuje chyba do dwóch rodzai filtrów FLUVAL.
Zamówiłem dwie sztuki żeby mieć zapas. Ta stara nadal nie przecieka. Regeneracja się powiodła.
Zamówiłem dwie sztuki żeby mieć zapas. Ta stara nadal nie przecieka. Regeneracja się powiodła.