Postautor: sibelius » 12 marca 2021, 19:58
Nie znalazłem niestety w żadnym Twoim poście zdjęcia akwarium, więc nie mamy pojęcia, czy rzeczywiście jest aż tak źle i czy w ogóle zastosowałaś się do udzielonych rad.
Na początek podmień wodę, nawet całą. Dokup roślin, ale łatwych w uprawie jak anubias, mikrozorium, mech, zwartka itp - wolnorosnące. Coś szybkorosnącego też by się przydało, do wyjadania nadmiarów, jak pistia, salwinia, rotala albo rogatek.
Odpuść nawozy płynne, wetknij w podłoże pałeczki albo kulki gliniano-torfowe. Świeć ok. 10 godzin. I tych roślin ma być dużo, a pisząc dużo, mam na myśli DUŻO. Rób regularne, cotygodniowe podmiany wody w ilości ok. 5 l i na koniec pomyśl, co byś chciałała, żeby tam pływało czy pełzało i te rośliny swoimi odchodami nawoziło. Ślimaki mogą zamieszkać od razu.
Na koniec zobacz sobie moje parapetowe 20l, na parapecie, bez filtra, oświetlenia, ogrzewania, w którym są rośliny z przycinki, ślimaki, oczliki i od czasu do czasu świeżo wyklute ryżanki. Podmiana wody raz w tygodniu - 2l, zero glonów, zmętnień itp. Da się.
-
Załączniki
-

- aj1.jpg (117.84 KiB) Przejrzano 967 razy
-

- aj2.jpg (193.32 KiB) Przejrzano 967 razy