rozszczelnienie ?! ważne... :(

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Red
Administrator

Re: rozszczelnienie ?! ważne... :(

Post autor: Red »

BzZzYkU pisze: czy to normalne że szyba przednia w akwarium mimo że nie ma już wody w nim jest na dole o 1mm wypchnieta do przodu, tzn u góry akwarium ma 40cm szerokości a na dole 40,1cm
A czym mierzyłeś i w jaki sposób?
Tak technicznie pytam czy mogłeś wykonać dwa identyczne przyłożenia na górze i na dole?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

mierzyłem swoimi przyrządami do kreślenia których używa na projektowaniu itp. w szkole. Są dokładne mam linijkę 50cm w domu do robienia prac dużych domowych więc chyba są dokładne zresztą wprawną rękę już mam. Więc chyba źle nie zmierzyłem ;) widać też różnice w grubości spoiny u góry i na dole
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

A masz pomiar porównawczy zrobiony zaraz po zakupie?
Mierzyłeś szerokość w ilu miejscach?
Na jednej krawędzi? Na dwóch? Pośrodku?
Być może ten 1 mm wynika z grubości warstw silikonu?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Mnie się wydaje ,że to jest jakaś niedociągłośc sylikonu .Jeżeli nie miałeś żadnego wycieku (nawet pocenia) to bym się tym nie przejmował .Jeżeli jest różnica w wysokości szkła ,to mogło tak zostać sl;ejone akwarium.
Szkoda ,że Aquarium Fish nie ma czasu zaglądać na forum ,bo napewno by Ci pomógł rozwiązać tą zagadkę ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dziś nie mogłem sie skontaktować z Diversa jutro to zrobię ale nie podoba mi sie to bo tych pęcherzów powietrza nie było pojawiły sie wczoraj a dziś w nocy było ich więcej. Ewidentnie silikon nie przylega w tych miejscach do szyby bo jak docisnę palcem to to sie zmniejsza a jak wezmę palec to sie zwiększa. Moim zdaniem taka firma jak Diversa czy AQUAEL czy Wromak nie może sobie pozwolić na nie dokładne sklejenie akwarium i żeby była różnica 1 mm. Między góra a dołem przedniej szyby.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

To fakt w/w firmy nie mogą sobie pozwolić na fuszerkę ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dokładnie ... Co to tam taka moja 160l a co by było jak bym miał np. 960l i by sie rozszczelniło ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Złóż reklamację, nie powinno tak się dziać w akwarium, prawdopodobnie coś źle skleili.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Boomer
Użytkownik

Post autor: Boomer »

BzZzYkU pisze:dziś nie mogłem sie skontaktować z Diversa jutro to zrobię ale nie podoba mi sie to bo tych pęcherzów powietrza nie było pojawiły sie wczoraj a dziś w nocy było ich więcej. Ewidentnie silikon nie przylega w tych miejscach do szyby bo jak docisnę palcem to to sie zmniejsza a jak wezmę palec to sie zwiększa. Moim zdaniem taka firma jak Diversa czy AQUAEL czy Wromak nie może sobie pozwolić na nie dokładne sklejenie akwarium i żeby była różnica 1 mm. Między góra a dołem przedniej szyby.
A ja uważam odwrotnie, właśnie tam gdzie idzie masówka jest dużo większe prawdopodobieństwo że wystąpi jakaś wada.
Gdyby kleiła, to osoba która zajmuje się tylko i wyłącznie akwariami prawdopodobieństwo wystąpienia usterki spada do minimum.

Nawet takim firmom jak Aquael czy Diversa zdarzają się wpadki, tam również pracują ludzie... i normalnym jest, że człowiek czasem popełni jakiś błąd.

Masz po prostu mega pecha, że akurat dotknęło to Ciebie, na dodatek przy zalanym i działającym zbiorniku.
Życzę szybkiego usunięcia problemu.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

To fakt, moja znajoma przejechała się cztery razy na zamawianiu akwarium, dwa razy przyszło pęknięte, raz nie takie jak być powinno, a za czwartym się rozszczelniło. Lepiej kupić od kogoś kto się tym zajmuje tak jak pisze Boomer.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

no nic dziekuje jutro składam reklamacje ;) bo mają oddzwonic do mnie
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Boomer pisze: A ja uważam odwrotnie, właśnie tam gdzie idzie masówka jest dużo większe prawdopodobieństwo że wystąpi jakaś wada.
Masz po prostu mega pecha,
Życzę szybkiego usunięcia problemu.
Też mi to "przeszło" przez myśl. W latach 80tych kleiłem akwaria wszystkim kolegom z osiedla. I żadnych awarii nie było. Fakt że dłubałem się z każdym akwarium parę godzin. Ale trochę przez odpowiedzialność jaką brałem na siebie. Wówczas każdy z nas mieszkał u rodziców, mieliśmy po ok 18-21 lat. I nie miałem ochoty słyszeć od sąsiadów że moje akwarium zalało dwa pietra w dół :? . Na pewno moje "dzieła" nie wyglądały powalająco, ale funkcjonowały przez kilkanaście lat. Nie wiem co by było później, bo większość zlikwidowała akwaria, a jeden z kolegów który w dalszym ciągu siedzi w branży zamówił pod komodę nie standartowe 360l -180X40x50h.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akwaria”