Pytanie co do filtra
Moderator: Opiekun_Forum
Pytanie co do filtra
Witam głowię się i głowie i nie wiem sam już co jest grane mam filtr AQUAEL Filtr turbo 500 w 112l i od pewnego czasu muszę go co dzień czyścić gdyż po 2 lub 3dniach lekko napowietrza mi akwarium co może być przyczyną. Patrzałem z samą ceramiką i na samej ceramice działa 3dni i potem działa po woli a nie tak jak powinien. A gwarancji na nie go już nie mam filtr ma z 2lata.
-
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: Pytanie co do filtra
Też mam ten filtr i puki co nie mam z nim żadnych problemów. Spróbuj rozebrać bo na części i dokładnie przemyj. Trochę to dziwne, że problemy zaczynają się po trzech dniach. Nie wspominałeś nic o obsadzie. Może przerybienie ma wpływ na żywotność filtra. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Tomek
tomek62 akwarium nie jest przeludnione bo mam 4sszuki mieczyków , 15neonek , 2glonojady i około 12sztuk molinezji.
- sibelius
- Użytkownik
Jak dla mnie na ten filtr jest przerybienie - szesnaście żyworódek i to dużych, plus dwa "sroce" no i ławica, a nie przypuszczam, żeby to były simulansy. Normalnie nie wyrabia. A czyściłeś komorę wirnika, sam wirnik, rurki i kratki?
Załóż większą gąbkę, zmień filtr na większy, albo sprzedaj/oddaj część ryb. No i oczywiście dołóż roślin. Ale to takie gdybanie, kiedy nie wiadomo, jak zbiornik wygląda.
Załóż większą gąbkę, zmień filtr na większy, albo sprzedaj/oddaj część ryb. No i oczywiście dołóż roślin. Ale to takie gdybanie, kiedy nie wiadomo, jak zbiornik wygląda.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
-
- Wolontariusz Aqua Jura
Zgadzam się z Pawłem. Rozebrać i przemyć filtr. Zastanowić się czy ta obsada to nie przerybienie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Tomek
Czyściłem cały filtr od a do z i to też nic nie dało , większą gąbkę też dałem i to samo jest bez gąbki z samą ceramiką tak samo. Co do ryb to chyba nie od nich bo przełożyłem filtr do akwarium 30l bez ryb same roślinki i po 3 nie raz po 4dniach dzieje się to samo że filtr słabnie.
- sibelius
- Użytkownik
A nie rozłazi się ten filtr i ciągnie lewą wodę? Może kubek ma wyrobioną pokrywkę? Na samej gąbce spróbuj.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
sibelius pisze:A nie rozłazi się ten filtr i ciągnie lewą wodę? Może kubek ma wyrobioną pokrywkę? Na samej gąbce spróbuj.
A widzisz tego jeszcze nie próbowałem

Ed: Miałeś racje teraz filtr hula jak omega teraz szybciej taflą rusza niż przedtem. Jeszcze raz dzięki. Temat można zamknąć no chyba że komuś taki temat się przyda.