Proszę o pomoc w wyborze filtra
Moderator: Opiekun_Forum
Proszę o pomoc w wyborze filtra
Cześć, chcę zmienić filtr i mam dylemat na jaki.Myślałem o takich.
-Tetra 1200
-Unimax 500
-Jbl e 1501.
O tetrze czytałem różne opinie (dobre i złe) o unimaxie że podobno lubi przeciekać o jbl raczej dobre, sam mam i nie narzekam.
Proszę doradzie mi co kupić by póżniej nie żałować.
Może macie inne typy filtrów, nie jestem nastawiony tylko na wyżej wymienione.Szukam dużej wydajności.
Dziękuję.
-Tetra 1200
-Unimax 500
-Jbl e 1501.
O tetrze czytałem różne opinie (dobre i złe) o unimaxie że podobno lubi przeciekać o jbl raczej dobre, sam mam i nie narzekam.
Proszę doradzie mi co kupić by póżniej nie żałować.
Może macie inne typy filtrów, nie jestem nastawiony tylko na wyżej wymienione.Szukam dużej wydajności.
Dziękuję.
Pozdrawiam
Arek
Arek
Re: Proszę o pomoc w wyborze filtra
proponuję Eheim 2228, wydajny filtr, z podanych przez Ciebie to raczej Unimax500.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
u mnie np. Tetra 700 przeciekała, ogólnie po poprawkach Jbl ma ostatnio dobrą "prasę" ale poprawki wprowadzone około pół roku temu a w takim czasie to każdy nowy filtr praktycznie nie cieknie. Sam się przymierzam do jbl 900 w akwarystyczny24.pl
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Red bierz Eheima lepszy i wydajniejszy, ogólnie same pozytywy tych starszych wersji.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Big daddy
- Administrator
Unimaxa zawsze będę polecał, JBL podobno te nowe są spoko Kodi ma i chwali. Eheim to wiadomo uznana marka nie miałem doświadczeń więc się nie wypowiem. Z podanych ja bym łykał uni 500.
[quote="Red"]u mnie np. Tetra 700 przeciekała, ogólnie po poprawkach Jbl ma ostatnio dobrą "prasę" ale poprawki wprowadzone około pół roku temu a w takim czasie to każdy nowy filtr praktycznie nie cieknie. Sam się przymierzam do jbl 900 w akwarystyczny24.pl[/quote
Mój e900 będzie na sprzedaz .
Mój e900 będzie na sprzedaz .
Pozdrawiam
Arek
Arek
- Big daddy
- Administrator
Za ile jeśli można spytać?
Z tego co sie orientuje to Jbl i unimax sa wydajniejsze.Chodz może jestem w błęzie.
Przemek jbl jest spoko, mam i sobie chwalę tylko moc nie ta

Pozdrawiam
Arek
Arek
Jak będzie chętny do sie napewno dogadamyBig daddy pisze:Za ile jeśli można spytać?

Z tego co czytam to Unimax i Jbl maja taka sama wydajność, bynajmniej na papierze.
Pozdrawiam
Arek
Arek
- Big daddy
- Administrator
Dokładnie i co byś nie wybrał będziesz zadowolonyandrety pisze:Z tego co sie orientuje to Jbl i unimax sa wydajniejsze.Chodz może jestem w błęzie.

E 900 posiadam, ale ma pęknięty zbiornik, zainwestowałem w nowy wirnik i nawet nie zdązyłem zamontować. Poszukam może ktoś będzie miał uszkodzony filtr jakoś tanio, bo za nowy życzą sobie 120zł plus przesyłka.
I tu moim zdaniem uni jest lepszy, części są wszędzie i praktycznie od ręki.
Dla mnie też jest ważne to że jak mam kupić coś identycznego to wolę z Polski, ot taki głupi patriotyzm.
I tu moim zdaniem uni jest lepszy.[/quote]
A słyszałeś o przeciekaniu Uni? ja osobiście nie, tylko to co czytam
A słyszałeś o przeciekaniu Uni? ja osobiście nie, tylko to co czytam
Pozdrawiam
Arek
Arek
A słyszałeś Przemku o przeciekaniu Uni?Big daddy pisze:Dokładnie i co byś nie wybrał będziesz zadowolonyandrety pisze:Z tego co sie orientuje to Jbl i unimax sa wydajniejsze.Chodz może jestem w błęzie.
Przemek jbl jest spoko, mam i sobie chwalę tylko moc nie ta![]()
E 900 posiadam, ale ma pęknięty zbiornik, zainwestowałem w nowy wirnik i nawet nie zdązyłem zamontować. Poszukam może ktoś będzie miał uszkodzony filtr jakoś tanio, bo za nowy życzą sobie 120zł plus przesyłka.
I tu moim zdaniem uni jest lepszy, części są wszędzie i praktycznie od ręki.
Dla mnie też jest ważne to że jak mam kupić coś identycznego to wolę z Polski, ot taki głupi patriotyzm.
Pozdrawiam
Arek
Arek
- Big daddy
- Administrator
Nie słyszłałem choc mam na "warsztacie" jakiś zabytek Reda który przecieka w miejscu mechanizmu odpowietrzającego ale to musi być naprawdę filtr z pierwszych roczników bo rozwiązanie jest co najmniej przestarzałe. W moim analogicznym uni 250 porównując, to technologia jest iście kosmiczna. Nigdzie nie spotkałem się z problemem przeciekania (oprócz starszych modeli tetry). JBL ma problem z odpowietrzeniem, chodzi jak młockarnia(ten mój), jest bardziej prądożerny ale to wszystko na podstawie starszego typu(E900).Nowy model np Kodi wychwala pod niebiosa ale gdyby miał uni to tak samo by chwalił...
Twoja decyzja...i co byś nie wybrał bedzie dobrze.
Decydują niuanse ja wolałem uni zakupić na miejscu w dobraj cenie (sklep Aquapond) i nie żałuje co zadecyduje w Twoim przypadku?
Nie wiem...
Twoja decyzja...i co byś nie wybrał bedzie dobrze.
Decydują niuanse ja wolałem uni zakupić na miejscu w dobraj cenie (sklep Aquapond) i nie żałuje co zadecyduje w Twoim przypadku?
Nie wiem...
Jeśli się mylę to proszę poprawcie mnie.
Unimax i Jbl maja tą samą moc, tylko ze Jbl ciśnie wodę jednym wężem i Uni dwoma przez co siła rozdziela się na dwa.Czyli na jeden wąż przypada powiedzmy ok 750L/h.Na mój rozum siła zasysania będzie większa w Jbl.
Mam rację czy zle kombinuję?
Unimax i Jbl maja tą samą moc, tylko ze Jbl ciśnie wodę jednym wężem i Uni dwoma przez co siła rozdziela się na dwa.Czyli na jeden wąż przypada powiedzmy ok 750L/h.Na mój rozum siła zasysania będzie większa w Jbl.
Mam rację czy zle kombinuję?
Pozdrawiam
Arek
Arek
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Masz rację
Ja polecam JBL e1501 z najnowszej lini
Po prostu rewelacja

Ja polecam JBL e1501 z najnowszej lini