Aquael Multikani 2x i prefiltr

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Daniel85 » 28 września 2017, 20:38

Ja bym nie laczyl ze soba dwoch pracujacych kublow , chyba musisz miec dwa pasywne prefiltry przed kublami, po jednym dla kazdego.


Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Daniel85 » 28 września 2017, 20:43

...chyba ze dasz prefiltr pozniej rozdzielacz i dwa pracujace kubly. Schemat jak litera Y
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5275
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Big daddy » 02 października 2017, 17:30

Wszystko to dość duże kombinacje bez pewności czy/jak to będzie działać?
Nie możesz po prostu dać go tylko na jeden filtr? Np biolog by się nadawał idealnie do tego celu.

Ewentualnie sprzedaj i zrób jakaś porządna filtracje bo nawet te dwa aquaele na twój litraż to nie wiem czy nawet minimum jest. Moim zdaniem nie, jeszcze zależy co tam sobie pływa.

Wysłane z galaktyki S6
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daniel85
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 07 marca 2016, 18:51
Płeć: On
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Daniel85 » 02 października 2017, 21:43

Ja polecam porządny kubeł a przed nim prefiltr mechaniczny w postaci korpusu narurowego - porządna i ergonomiczna rzecz za śmieszne pieniądze, jeśli masz turbiny wewnętrzne możesz je podpiąć pod cały system narurowy.
Gość
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Gość » 02 października 2017, 23:33

Zatem miałem rację przy takiej obsadzie to filtracja jest słaba.
Możesz pomyśleć o narurowcach i jakiejś pompie u nas chyba Andrety takie coś tworzył i używa. Możesz kupić mocniejszy filtr kubełkowy, lub dwa trochę słabsze wszystko zależy jak sobie wymyślisz.

Wysłane z galaktyki S6
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5275
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: Big daddy » 08 października 2017, 13:57

Przeznaczona jest do pracy pod wodą. Gdzie chcesz ja dać?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: andrety » 08 października 2017, 15:07

Do Twojego litrażu wystarczą dwa korpusy mechaniczne i jeden biologiczny, a wszystko napędzi to pompa Ibo Beta 25-40, i żaden kubełek nie ma szans z taka filtracją. Cała filtracja zużywa 22 W na 3-cim biegu .
Arek.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: andrety » 08 października 2017, 17:34

Knopers10 pisze:Tą pompę Jebao nie można by dać na ssaniu w akwarium?
andrety- czy jakbym zastosował ta pompę Ibo Beta to czy kubełki aquaela by wytrzymały? a Ta pompę Ibo to na ssaniu podłączyć przed filtrami?

Czytałem że na KM stosują pompę Jebao na ssaniu, ale rozwiązania nie widziałem :), Co do pompy Ibo to osobiście bał bym się zastosować przed jakimkolwiek kubełkiem bo go rozszczelni.Ja mam umieszczona pompe zaraz za dwoma mechanikami ustawionymi równolegle. ( korpus na rurowy 10" )
Arek.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: andrety » 08 października 2017, 18:42

Znając siebie podłączył bym tą pompę co masz do kubełków i przetestował jak to się będzie sprawowało, na pewno będzie większy przepływ niż na oryginalnej pompie. Zawsze można ją ukryć w baniaku.Pompę dał bym na ssaniu przed kubłami. Nie wiem jakie masz wkłady ale jak stłumią przepływ to mocniejsza za korpusami nic nie da.
Arek.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 521
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: andrety » 08 października 2017, 19:25

Najpierw sprawdził bym pompę która już masz ( Jebao) bo może się okazać że fajnie dmucha ( 1500 l/h to ładny wynik ) w oryginale Multikani ma 800l/h, ile faktycznie? nie wiem.Szkoda wydawać kasę na pompę Co.Zeolit i torf nieźle tłumią przepływ, więc danie pompy za kubełkami za wiele nie da, bo pompa i tak dostanie tyle wody ile przepuszczą wkłady.Spróbuj dać na zasysie, moim zdaniem powinno pomóc, mówię teoretycznie bo nigdy takiej pompy nie miałem.Natomiast pompy CO są słabe na zasysie, ale jak dostanie odpowiednia dawkę wody to tak jak u mnie na 3-cim biegu dmucha 2800 l/h z wkładami.
Arek.
smolik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 07 sierpnia 2019, 18:07
Płeć: On
Status: Offline

Re: Aquael Multikani 2x i prefiltr

Postautor: smolik » 08 sierpnia 2019, 11:23

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się zakup filtra RO, planuję wykonać do niego instalację, której głównym elementem będzie prefiltr mechaniczny. Rozważam któryś z filtrów https://www.oriontecdladomu.pl/pl/c/Do-domu/27. Woda czerpana jest z własnej studni, która służy głównie do podlewania roślin i prac gospodarskich, zdarza się, że pobierze trochę piasku, bo nie jest idealnie czysta. Jaką grubość filtra mechanicznego zastosować?

Wróć do „Filtracja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość