Filtr dogorywa.

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
glonojad
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 12 stycznia 2015, 13:32
Płeć: Ona
Status: Offline

Filtr dogorywa.

Postautor: glonojad » 20 lutego 2020, 22:15

Cześć wam .

Mam w szkiełku 240 litrowym filtrację składającą się z ;
jBL E 901 TURBO FILTER 1000 oraz jbl 1501 i teraz mam problem gdyż jbl1501 padł. Objawy to słabnięcie jak by siły nie miał.
Mam go od ponad 5 lat. Właściwie od czasu założenia baniaka.
Moje pytanie jest takie;
Czy istnieje filtr wewnętrzny , który by ogarnął zbiornik? Myślałam o wymianie tego dużego Jbl na Aquaela turbo filter 2000.
Proszę o radę.........


Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 1261
Rejestracja: 03 grudnia 2012, 08:51
Płeć: Ona
Dziękowano: 11 razy
Status: Offline

Re: Filtr dogorywa.

Postautor: florida_blue » 20 lutego 2020, 22:39

Myślę że powinnaś kupić raczej duży kubełek taki jak był właśnie jbl (o podobnej pojemności i przeplywie)
Niby turbo 2000 ma bardziej wydajną pompę ale mediów filtracyjnych (gąbka oraz pojemniczek na ceramike) już nieporównywalnie mało....
Jbl ma 4 lata gwarancji , więc już swoje pożył ;)
Awatar użytkownika
glonojad
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 12 stycznia 2015, 13:32
Płeć: Ona
Status: Offline

Re: Filtr dogorywa.

Postautor: glonojad » 21 lutego 2020, 08:52

Plan mam mianowicie taki; Ten mniejszy jbl zasypać biologią zaś w akwa wsadzić po obu rogach Turbo mam już turbo 1000 ,a na drugi róg dała bym albo 1500 albo 2000. Jakiś akwarysta mi kiedyŚ powiedział : Biologię to ty masz w podłożu ,a te wszyssssssssssssssssssssie kamienie ,rurki to chwyt marketingowy. Człowiek miał akwaria w latach 80......
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 1261
Rejestracja: 03 grudnia 2012, 08:51
Płeć: Ona
Dziękowano: 11 razy
Status: Offline

Re: Filtr dogorywa.

Postautor: florida_blue » 21 lutego 2020, 11:46

W takim razie nie będzie miało jakiegoś ogromnego znaczenia czy wybierzesz 1500 czy 2000. Cenowo różni je może 30 zł, ja bym wzięła większy, bo zawsze można zredukować przepływ.
To tylko kwestia czy chcesz tam wkładać do środka kolejny filtr (w sensie, że coś zajmuje miejsce WEWNĄTRZ akwarium)
Co do filtracji & biologii to istnieją również zbiorniki prowadzone po prostu BEZ filtracji :) chyba nawet był tu wątek na ten temat.
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura
Posty: 518
Rejestracja: 04 stycznia 2014, 20:11
Płeć: On
Lokalizacja: Zawiercie
Has thanked: 1 raz
Dziękowano: 27 razy
Status: Offline

Re: Filtr dogorywa.

Postautor: tomek62 » 21 lutego 2020, 11:49

[dir=rtl]no i jest to jakieś rozwiązanie. Kubełek na biologa, aquaele na mechaniki. Ja napiszę jaj to jest u mnie w 240l. Kubełek o przepływie 850l/h, i wewnętrzny o przepływie 450 l/h. Jakoś to hula. Wiem, że nie ma dobrej cyrkulacji. Zwłaszcza jeśli chodzi o zbieranie syfu z dołu. Ale staram nadrabiać przy podmianie wody. Podmiany jak jestem w domu to co tydzień. Jak mnie nie ma, to nawet co misiąc. Podmiany to max 10 litrów. Zgonów nie ma. Kondycja roślin średnia, ale spowodowane jest to oświetleniem. A raczej symbolicznym oświetlrniem.
Wracając do tematu. Nadfiltracja nie jest zła. Ale nie można popadać w paranoje.
Tomek
Awatar użytkownika
glonojad
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 12 stycznia 2015, 13:32
Płeć: Ona
Status: Offline

Re: Filtr dogorywa.

Postautor: glonojad » 21 lutego 2020, 14:07

To ja myślę ,że się nie będę wkopywała w kupno drogiego kubła tylko w miejscu rur od tegoż będzie dyndał Aquaelik. Jeśli plan wypali ,a musi jeszcze w tym tygodniu po wekendzie to będzie w baniaku przepustowość około 5 tys litrów na godzinę. Ja mam tu skalary , zbrojniki ,a z roślin głównie anubioasy.

Nie chcę też kubła z powodu tego iż miewam w domu średnio co 2 tygodnie ale przez tydzień roczne dziecię i już wiem co potrafi berbeć, a zalanie chaty......dzięki...............

Wróć do „Filtracja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość