Stały test Co2

Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Stały test Co2

Postautor: andrety » 24 lutego 2013, 15:36

Witam, chciałbym zasięgnąć Waszej opini czy ten test jest ok, czy raczej kupić kropelkowy? Czy ktoś używa bądz używał takiego testu.

http://www.akwarystyczny24.pl/jbl-test- ... p-341.html


Arek.
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 17 listopada 2012, 00:44
Płeć: On
Lokalizacja: Częstochowa - Śródmieście
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Daro » 24 lutego 2013, 15:42

Ten test pernamentny z JBL-a jest ok , sam taki miałem . Jeśli byś chciał mierzyć kropelkowymi to musisz mieć test na PH i na KH , a poziom CO2 odczytujesz wtedy z odpowiedniej tabeli .
Dokładniejsze pomiary na pewno dają kropelkowe , w tym teście stałym musisz pamiętać aby co tydzień , max dwa podmieniać płyn bo inaczej może z czasem głupoty pokazywać.
Plusem ciągłego jest jak sama nazwa wskazuje pomiar non stop ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: andrety » 24 lutego 2013, 15:47

OKi, dzięki za odpowiedz, mam jeszcze pytanko, niby odczynnik jest w zestawie, czytałem gdzieś ze w indykatorze powinna być woda o wartośi 4Kh, a drudzy mówią że woda ma być z aqwa, więc jak to jest ?
Arek.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Big daddy » 24 lutego 2013, 18:02

Mają rację ci co mówią że w indykatorze powinno być 4Dkh i pewnie w odzczynniku z JBL tak włąśnie jest. Z grubsza to powiem tak:
Poziom co2 oznaczysz odczytując w tabeli stosunek KH do PH, więc test działą w ten sposób że przy określonym na stałym poziomie KH odczytujesz kolor zmieniającego się odczynnika testu PH (odczynnik to nic innego jak test na PH zmieszany z wodą o KH=4)
Nie używałem tego testu wykonałem go samemu ale i tak nie używam bo uważam za zbędny moim testem są ryby :lol: Mam nadzieję, że rozjaśniłem nieco zamiast zamieszać ;) Niżej link:
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=114&t=870
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik
Posty: 481
Rejestracja: 07 lutego 2013, 23:20
Płeć: On
Lokalizacja: Myszków
Has thanked: 5 razy
Dziękowano: 2 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: andrety » 24 lutego 2013, 18:30

Tutaj znalazłem taki filmik i jak widac wystarczy woda z aqwa, to juz nic nie wiem :( troszke mam popącone w główce.
http://www.youtube.com/watch?v=BzK9Y4dhOMA
Arek.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Big daddy » 24 lutego 2013, 18:49

Stosuj się do instrukcji i będzie OK ;) Test o który pytałeś jest sprawdzony i wielu akwarystów go stosuje będąc przy ty zadowolonym.
Jeszcze moja odp w stosunku do innego tematu mogę dostarczyć do Myszkowa przesyłki przez kolegę także to nie problem ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 stycznia 2013, 23:05
Płeć: On
Lokalizacja: Częstochowa-Północ
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Kaeste » 28 lipca 2016, 10:52

andrety pokazałeś test CO2 z firmy Azoo a w pierwszym linku jest JBL-a. Mam ten test JBL już kilka lat i powiem Ci że tam tylko wlewasz 35 kropel odczynnika a nie żadnej innej wody. i takie zalanie starcza na spokojnie miesiąc a nie jak Daro napisał tydzień :/ A zużywa się tam tylko naprawdę płyn który po prostu staje się mniej wyraźniejszy i po jakimś czasie bledszy przestaje być widoczny i dlatego zmienia się go na nowy. Ja tam z JBL jestem zadowolony.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Big daddy » 28 lipca 2016, 13:01

Złoty kilof dla kolegi :) odkopanie 3.5 rocznego postu to nie lada wyczyn :)

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kaeste
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 11 stycznia 2013, 23:05
Płeć: On
Lokalizacja: Częstochowa-Północ
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Kaeste » 28 lipca 2016, 14:15

Poinformowałem moje spostrzeżenia na temat JBL.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator
Posty: 5205
Rejestracja: 15 listopada 2012, 16:05
Płeć: On
Lokalizacja: Wyrazów
Dziękowano: 10 razy
Status: Offline

Re: Stały test Co2

Postautor: Big daddy » 28 lipca 2016, 14:50

No i bardzo dobrze :)

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek

Wróć do „Technika Co2”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość