Moderator: Opiekun_Forum
Czemu złamane? Przecież bronią narybku, jak potrafią najlepiej.KODI pisze:złamane zostały wszystkie stereotypy ,jeżeli chodzi o zachowanie tych pielęgnic
Chodziło mi o litraż i mieszanie gatunkówbynio67 pisze: Czemu złamane? Przecież bronią narybku, jak potrafią najlepiej.
Czy mogę to rozumieć że zmieniłeś opinię nt. hodowanych przeze mnie 7 dubois i pary regani w 112l?KODI pisze:Chodziło mi o litraż i mieszanie gatunków![]()
bynio67 pisze: Czemu złamane? Przecież bronią narybku, jak potrafią najlepiej.
Są trzy powody dla których pawiookie nie dały rady.KODI pisze:A to ,że bronią to widać bardzo dobrze ,nawet pawiookie nie dały rady.
Nie wiem dlaczego ,ale bierzesz byniu moje wypowiedzi bardzo do siebiebynio67 pisze:Czy mogę to rozumieć że zmieniłeś opinię nt. hodowanych przeze mnie 7 dubois i pary regani w 112l?KODI pisze:Chodziło mi o litraż i mieszanie gatunków![]()
bynio67 pisze:Są trzy powody dla których pawiookie nie dały rady.
Miałem dorosłą parkę pielegnic pawiookich.
Nawet najdorodniejsza A. Pomarańczowopłetwa jest prawie dwukrotnie mniejsza niż ocellatus który osiągnął optymalną wielkość. Więc -
1. Albo ocellatusy są młode.
2. Albo skarłowaciałe.
3. Gdyby pawiookie wychowywały narybek, było bo bardzo prawdopodobne że łamanie standartów odbiło by się czkawką.![]()
To musisz się umówić z miśkiem na wizję lokalnąbynio67 pisze:Chętnie zobaczę w tym akwarium jednocześnie ikrę pielęgnic i inkubującą samicę któregoś z pyszczaków.
bynio67 pisze:Czy mogę to rozumieć że zmieniłeś opinię nt. hodowanych przeze mnie 7 dubois i pary regani w 112l?
Dlatego ponieważ moje akwarium negujesz a to chwalisz. Konkretnie "Passion lovers" o którym powidziałeś że jest świetne ale nie dla dubois. I mimo że zadałem pytanie, nie odpowiedziałeś na nie. Zdanie to zacytowałem powyżej - i to jest powód dla którego napisałem całą resztę.KODI pisze:Nie wiem dlaczego ,ale bierzesz byniu moje wypowiedzi bardzo do siebie![]()
Ja podobnie jak Ty czytałem. Poza tym mam także praktyczne doświadczenie ponieważ hodowałem pawiookie. Na załączonych obrazkach widać że rozmnażają się tylko akary.KODI pisze:W/g tego co czytałem i słyszałem ,w/w pielęgnice powinny pływać w akwariach powyżej 400L i do tego nie w takiej mieszance .Jak widać na załączonych obrazkach ekipa zgrała się bardzo dobrze ,wszytko żyje i się rozmnaża
KODI pisze:Odpowiem także na to pytanie i rozwieje domysły
AD.1- Ocellatusy nie są młode ,mają już kilka lat
AD.2-Jeżeli 25cm to skarłowacenie ,to skarłowaciały
KODI pisze:AD.3-Pawiookie wychowywały narybek w tym akwarium ,było nerwowo ale podobno bez czkawki ,brak zgonów![]()
bynio67 pisze:Chętnie zobaczę w tym akwarium jednocześnie ikrę pielęgnic i inkubującą samicę któregoś z pyszczaków.
KODI pisze:To musisz się umówić z miśkiem na wizję lokalnąja to widziałem
Może teraz byniu zrozumiesz co miałem na myśli -"wbrew zasadom"
POZDRO
Tu nie chodzi o zmianę zdania .Ty masz zupełnie inne ryby . Wiem ,że niektórzy z powodzeniem trzymają naskalniki z tropheusami ,jest to uciążliwe jednak się da. Nigdy nie twierdziłem ,że mi się Twoje akwarium nie podoba ,jednak nie można porównywać akar do trofków.Jak dla mnie zupełnie inna bajka. Z tego co zauważyłem czy akary ,czy pawiookie lub inne pielęgnice Ameryki środkowej ,to ryby o wiele twardsze niż tropheusy. Myślę ,że taki mix trofków raczej by się nie sprawdził.Sam próbowałem i poległem. Zawsze uważałem Ciebie byniu za profesjonalistę i dlatego (po własnych doświadczeniach) odradzałem Ci pewne rozwiązania .Daj Ci Bóg ,aby wszystko rosło i żyło w zgodzie .Wiem niestety ,że trofki to wredne ryby i trzeba mieć dużo zapału i doświadczenia aby je hodować. Twój układ byłby wporzo i całkiem naturalny ,napiszę więcej ,biotopowy ,gdyby nie 112L. Wiesz ,że zawsze Cię namawiałem na rezygnację z dwóch na rzecz jednego okazalszego baniaka.Na Twoim miejscu jak bym miał z któregoś zrezygnować ,to szczerze mówiąc nie wiedziałbym z którego ,oba mi się podobają.bynio67 pisze:bynio67 pisze:Czy mogę to rozumieć że zmieniłeś opinię nt. hodowanych przeze mnie 7 dubois i pary regani w 112l?
Dlatego ponieważ moje akwarium negujesz a to chwalisz. Konkretnie "Passion lovers" o którym powidziałeś że jest świetne ale nie dla dubois. I mimo że zadałem pytanie, nie odpowiedziałeś na nie. Zdanie to zacytowałem powyżej - i to jest powód dla którego napisałem całą resztę.
Dlatego proszę odpowiedz na to pytanie. Reszta jest mniej ważna, ale też na nią odpowiem.