[200L] Moje 200

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Moje 200L

Post autor: Big daddy »

To ja sie pochwale ze zlozylem u Dara zapotrzebowanie na KNO3, troche xaskoczy mnie czlkowity brak przy 45ppm w kranie, ale szczerze przyznam ze wydluzylem okresy miedzy podmianami do 10-14dni.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Ok, teraz już wiem o co chodzi i okazuje się, że mówimy o dwóch różnych rzeczach.
Tobie chodzi o stare liście - faktycznie potrafią się zrobić jak siateczka (niczym aponogeton madagaskarski) a potem się rozpadać, a ja mówię o młodych liściach, których rozwój wg mnie tak wygląda, że liść rośnie szybciej niż wypełnia się chlorofilem i widać taki charakterystyczny efekt, że liść już rozwinięty na całej długości i 3/4 są ładnej soczystej jasnej zieleni a końcówka lekko ciemniejsza i jakby przejrzysta.

Problem w tym, że to o czym mówisz to faktycznie niedobór a to o czym ja myślałem to wg mnie norma, natomiast spotkałem się z sytuacją mylenia obu sytuacji.

Natomiast nigdy nie negowałem znaczenia potasu (jest to pierwszy nawóz, który powinno się lać do nowego zbiornika) i to też potwierdzają moje poprzednie przykłady że prowadziłem okresami zbiornik na samym potasie (choć zwykle to nic nie nawożę) i młode listki nadal nie miały od razu chlorofilu - natomiast problemu o którym piszesz i który jest wynikiem niedoborów nie miałem.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Panowie to dział galeria więc dajcie spokój i piszcie na temat, bo trochę od niego odbiegacie.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Akurat u Siebie (strona wodociągów) okazuje się,że mam w miarę wysoki poziom potasu w kranie. Dopóki miałem mniej roslin i regularnie podmieniałem wodę nie było problemu. Jak mi się pozmieniało w domu (małe dziecko) i podmiany odeszły na dalszy plan....Echinodorusy się rozpuściły.
alkorta pisze:Panowie to dział galeria więc dajcie spokój i piszcie na temat, bo trochę od niego odbiegacie.
Faktycznie, zapomniałem się :) ale mam nadzieję,że autor watku się na nas nie obrazi.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Ale ja nie widzę problemu by temat wydzielić bo - jakby nie było - istotny, interesujący i można się z niego coś dowiedzieć (ja przynajmniej się dowiedziałem) - a że akurat tutaj się rozpoczął to faktycznie przeprosiny dla autora :-)
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Post autor: andrety »

Red pisze:Akurat u Siebie (strona wodociągów) okazuje się,że mam w miarę wysoki poziom potasu w kranie. Dopóki miałem mniej roslin i regularnie podmieniałem wodę nie było problemu. Jak mi się pozmieniało w domu (małe dziecko) i podmiany odeszły na dalszy plan....Echinodorusy się rozpuściły.
alkorta pisze:Panowie to dział galeria więc dajcie spokój i piszcie na temat, bo trochę od niego odbiegacie.
Faktycznie, zapomniałem się :) ale mam nadzieję,że autor watku się na nas nie obrazi.
Jasne że nie, przeczytałem wszystko z uwagą, :)

dodano 13 lut 2013, 21:48 :

Dziś w akwa. zagościły dwie nowe roślinki (nazwy nie pamiętam :) 0 zobaczymy co z tego wyrośnie.

Obrazek

Obrazek

dodano 13 lut 2013, 21:54 :
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

obie roślinki wyglądają na żabienice. Nie doczytałam, czy masz cokolwiek w tym żwirku (pod żwirem) , ale dasz im większe szanse na przetrwanie jeśli pod korzenie wsuniesz im po jednej kuleczce glinianej :)

ja bym zmieniła żwirek na taki zwyczajny kwarcowy chociaż, bez ostrych krawędzi i troszkę mniej pstrokaty :roll:

i więcej roślin żywych :)
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

florida_blue pisze:obie roślinki wyglądają na żabienice. Nie doczytałam, czy masz cokolwiek w tym żwirku (pod żwirem) , ale dasz im większe szanse na przetrwanie jeśli pod korzenie wsuniesz im po jednej kuleczce glinianej :)

ja bym zmieniła żwirek na taki zwyczajny kwarcowy chociaż, bez ostrych krawędzi i troszkę mniej pstrokaty :roll:

i więcej roślin żywych :)
W sklepie sprzedawca powiedział że ta zielona to jakaś Amazonka czy coś takiego, ja osobiście się za bardzo nie znam, jestem na etapie nauki.Kuleczki już zamówione, a roślin też bedzie wiecej (żywych) .Sztuczne pójda do szuflady.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Ta czerwona to może być echinodorus bartha albo oziris (albo jeszcze jakaś inna mieszanka).

Ta zielona to może być echinodorus amazonicus albo mnóstwo innych :-)
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

Wczoraj do 2-giej godz. robiłem restart.Oto co wyszło.Aranżacji jako takiej nie ma.Roślin sztucznych również juz nie ma.Podziękowania za roślinki dla Red'a.Akwarium dojrzewa.
Sorki za jakoś zdjęć

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Wygląda dużo lepiej i z pomysłem.

Przykład jak na zwykłym piasku i bazalcie można zrobić coś ciekawego.

Oczywiście pewnie masz większe aspiracje i jak się postarasz to docelowo może być coś o wiele lepszego - jak masz jakiś konkretny plan co do prowadzenia zbiornika, jakąś wizę co do tego jaki efekt chcesz uzyskać to napisz - może coś doradzimy.

Ja np. już pierwsze co widzę, to mech na korzeniu ale nie wiem jaki jest Twój plan wobec niego (korzenia) - jeśli chcesz by mech był tylko w tym miejscu to ok, ale jeśli zakładasz, że z czasem mech ma pokryćcały korzeń to trochę źle się do tego zabrałeś bo tą porcyjkę mchu co tam masz bez problemu byś mógł powiązać od razu na całym korzeniu. Mchy wcale nie muszą być grubo na starcie. Wręcz przeciwnie - jak dasz cienką i równą warstewkę to na początku szpeci (no na pewno nie ozdabia) ale za to potem jest bardziej naturalnie i ładnie wygląda. Jak dasz grubo na początku to on się nie rozrośnie w sposób naturalny a to co pod spodem i tak może zgnić.

Co to masz za eleocharisa? Acicularis czy mała vivipara? (podejrzewam ten pierwszy ale wolę się upewnić).
Jak acicularis to zaraz będziesz go miał w piasku jeśli go nie oddzieliłeś czymś od bazaltu.

Rozważ jeszcze czy nie chcesz jakichś mchów posadzić na te czerwone kamienie.

A co masz za roślinki w podłożu po lewej stronie przed żabienicą? Czy to nie jakieś microsoria, czy może jakieś kryptokoryny?
Jak microsoria to nie powinny być w podłożu.

Generalnie pomysł fajny - mam nadzieję, że poprowadzisz go w dobrym kierunku.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

zapowiada sie ciekawie :D
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
andrety
Użytkownik

MarSz pisze:Wygląda dużo lepiej i z pomysłem.

Przykład jak na zwykłym piasku i bazalcie można zrobić coś ciekawego.

Oczywiście pewnie masz większe aspiracje i jak się postarasz to docelowo może być coś o wiele lepszego - jak masz jakiś konkretny plan co do prowadzenia zbiornika, jakąś wizę co do tego jaki efekt chcesz uzyskać to napisz - może coś doradzimy.

Ja np. już pierwsze co widzę, to mech na korzeniu ale nie wiem jaki jest Twój plan wobec niego (korzenia) - jeśli chcesz by mech był tylko w tym miejscu to ok, ale jeśli zakładasz, że z czasem mech ma pokryćcały korzeń to trochę źle się do tego zabrałeś bo tą porcyjkę mchu co tam masz bez problemu byś mógł powiązać od razu na całym korzeniu. Mchy wcale nie muszą być grubo na starcie. Wręcz przeciwnie - jak dasz cienką i równą warstewkę to na początku szpeci (no na pewno nie ozdabia) ale za to potem jest bardziej naturalnie i ładnie wygląda. Jak dasz grubo na początku to on się nie rozrośnie w sposób naturalny a to co pod spodem i tak może zgnić.

Co to masz za eleocharisa? Acicularis czy mała vivipara? (podejrzewam ten pierwszy ale wolę się upewnić).
Jak acicularis to zaraz będziesz go miał w piasku jeśli go nie oddzieliłeś czymś od bazaltu.

Rozważ jeszcze czy nie chcesz jakichś mchów posadzić na te czerwone kamienie.

A co masz za roślinki w podłożu po lewej stronie przed żabienicą? Czy to nie jakieś microsoria, czy może jakieś kryptokoryny?
Jak microsoria to nie powinny być w podłożu.

Generalnie pomysł fajny - mam nadzieję, że poprowadzisz go w dobrym kierunku.
Tak to jest Eleocharis acicularis, nie oddzieliłem go od piasu:( . Chciałem by korzeń był caly zarośnięty, zrobię tak jak doradziłeś. a co do tych małych rosllinek po lewej stronie to nie znam nazwy, dostałem je od Reda (nie znam imienia :) ) Jak oorwę jakiś fajny mech to kamienie raczej tez będą zielone.
Pozdrawiam
Arek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

tylko ja bym nie zielenił tych kamieni dwoch z tyłu na piasku ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

były małe szczepki microsorum !!!
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”