Przyjmę

ODPOWIEDZ
Alex89

Przyjmę

Post autor: Alex89 »

Przyjmę kilka rzeczy

Roślinki na tył baniaka jakieś szybko rosnące
krewetki jeśli ktoś ma na zbyciu .
Ślimaki helenki jeśli ktoś ma więcej ich .
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Re: Przyjmę

Post autor: BzZzYkU »

Helenki Daro ma na sprzedaż :) po 2zł albo po 2.50zł :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Alex89

Wiem wiem ale teraz już ich nie ma :( :( a mam za dużo ślimaków w baniaku nie wiem skont się tam znalazły , a bocji nie będę kupował bo szkoda rybki .
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Nie wiem skąd te plotki , że nie mam helenek :-\
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

A jakbyś nie miał "skont" dostać krewetek to ja mam na zbyciu - ale z góry mówię, że nie mam tych najtańszych.
Alex89

Daro sledze twoj temat z nadwyzka ryb i tam w ostatnim posnie nie bylo helenek i myslalem ze juz ich nie masz . A jesli masz to tak nie wiecej ile ich masz i ile bys polecil do 112l baniaka ? bo troche tych slimakow mam w nim .
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

z tego co się nauczyłem od Darka to z 11szt. Byś musiał mieć :) ale Darek poprawi jakbym się mylił :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Helenki zawsze o Dara dostaniesz a ile? kupisz cztery to nic złego się przecież nei stanie ale jak Bzzzyku pisze około 10tki szybko się uwinie z zatoczkami.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Co potem im dawać jak kupię ?? chodzi mi o te helenki co im dawać jak pozjadają wszystkie ślimaki ???
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Ja stosuję taki przelicznik , że jedna helenka powinna przypadać w większym akwarium średnio na 10 litrów , tak samo jak amanka czy otos. Stosowałem ten przelicznik u siebie w 390 litrowym baniaku , co prawda ilość często była zmienna :), , ale tak z 30 % w górę i w dół. Jak chciałem sie pozbyć plagi ślimaków to kupowałem więcej helenek i po wybiciu tych niepożądanych część helenek szła po prostu do odsprzedania i tyle... Ja wolałem szybko interweniować i w dodatku zgodnie ze staropolskim zawołaniem "Kupą Mości Panowie" ;)) ...
Podobnie było z amankami jak się glony pojawiały ... zawsze miałem kompanię amanek w akwa , a jak zaczynał się problem , wystarczył telefon do kolegi i mobilizował mi w ciągu kilku dni nawet cały batalion :), ...
Tak jak napisałem to mój przelicznik i nie trzeba go powielać , można na zbiornik 112 litrów dać 5-6 helenek i też bedzie dobrze , z tym że czas zwalczania ślimaków znacznie się wydłuży i tyle. Helenka to nie bandzior ... nie zabija dla zabawy tylko aby jeść , więc jak się naje to potem znika na kilka dni i jej nie widać i "nie działa" , stąd logiczne jest że większa ilość helenek lepiej i szybciej radzi sobie z zatoczkami czy innym zakręconym wapiennym paskudztwem...

A co helenka je jak nie ma ślimaków ... żywy i mrożony pokarm i inne resztki , w tym także padnięte ryby czy krewetki stanowiąc tym samym swoistą służbę sanitarna w akwarium.
Pozdrawiam
Darek.
Alex89

To Daro co polecasz żeby szybciej się tego pozbyć ??
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Masz opcję od 6 do 10 helenek , co wybierzesz to już Twoja decyzja . Tak jak napisałem ja i chłopaki : większa ilość helenek w akwarium szybciej opanuje sytuacje , a mniejsza będzie walczyć dłużej lub będzie tylko częściowo ograniczać plagę . Moje helenki kiedyś walczyły 2-3 miesiące zanim zapanowały nad sytuacją , było ich dużo bo ok 30 sztuk ale i zbiornik jak pisałem był też duży...
Pozdrawiam
Darek.
Alex89

Ok ja jeszcze się odezwę do ciebie :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Również maiłęm problem z zatoczkami któś w moim temacie poradził mi żeby wpuścić ramireza, okazja nadarzyła się na spotkaniu forumowym gdzie wydę biłem od Floridy Blue samiczkę/. Coś z nią było nie tego bo dziwnie się zachowywała pływała przy dnie krótkimi skokami ale nie wyglądała na chorą. Teraz jest już ok i ślimakó również jak na lekarstwo czyli czasem nawet z pozoru niekonwencjonalne metody mogą pomóc. Trzeba jednak przyznać że ryby nie były karmione specjalnie obficie.
Marcin321 również zmaga się z plagą(ciekawe od kogo złapał O:-) ), poradziłem mu żeby zakupił parke ramirezów lub innych pielęgniczek wypadało by sprawdzić/potwierdzić czy to ryby czy może z innego powodu ślimaki są w odwrocie.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Big daddy mam parkę ramirezów i nadal są ślimaki :) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przyjmę/oddam/zamienię/poszukuję”