Możesz pomyśleć o zeolicie do filtra - to proste rozwiązanie które częściowo ten problem rozwiąże . 1-1,5 litra jednorazowo do filtra i wymiana co 3 miesiące lub dłużej jeśli nie będzie skoku na amoniaku.adamon pisze:O czekałem na wypowiedź Darka
Tak dobrze podałem amoniak - NH3 - śladowe ale jest
Jak to przy młodych paletach - karmienie 4-5 razy dziennie
Leję RO + kran
Na rośliny właśnie czekam ceratę pływającą - od gościa co ma zdrowe ryby bez pasożytów - bo to u mnie najważniejsze
tego nie znam - Special Blend i Nite-Out II
A pisałem o purigenie ale nie doszło do skutkunie wiem czemu
Bakterie dostałem teraz w nagrodzie od Akwarystyczny24 i je podaję -20ml na tydzień oraz ten nawóz który dostałem
Jestem przed zakupem dodatkowej świetlówki 1x54 lub 1x39 grolux - do wybarwienia ryb i dla roślin
Dobrej jakości wkład o cechach denitryfikacyjnych na bazie lawy wulkanicznej też by nie zaszkodził - to już jednorazowy wydatek.
Co do tych preparatów co podałem to są pewne i sprawdzone , ja ich z powodzeniem używałem i używam cały czas.
Znajomego zachęciłem do nich i się też u niego sprawdziły , a on ma u siebie w zbiorniku mega przerybienie , bo w akwa 600 litrów ma 15 czy nawet więcej paletek ...
Może warto by też pomyśleć o naturalnych konsumentach tego co wydalają ryby ... jest kilka gatunków roślin których korzenie możesz "zapuścić" do zbiornika i wyjedzą trochę tego czego masz za dużo ...