Substrat tylko po lewej z tyłu -tam gdzie będą rośliny.
Grubość podłoża z przodu 3 cm, z tyłu i po prawej do 6-7 cm. Dobrze?
Ogólnie spadek całości podłoża w lewy przedni róg.
Planuje "ścianę" tylną od korzenia w prawo z nurzańca, jeden rządek, przed nim inne rośliny.
Przód po lewej będzie praktycznie całkiem wolny żeby było widać wszystko z dwóch stron, ew coś niskiego (Ponikło?) lub jakieś mchy/porosty zamocowane do lignitów?
Zakupy poczynione (od tej samej osoby co akwarium), układ CO2 -butla, reduktor, elektrozawór i zaworek precyzyjny, oraz grzałka przepływowa Hydor.
Pytanie pierwsze: brakuje mi zaworka przeciw zwrotnego i dyfuzora i teraz myślę co kupić -czy zwykly dyfuzor czy zakupić układ do podłączenia na węże do filtra?
Drugie: jeśli bym kupił zwykły dyfuzor (tańsze) to gdzie go dać? Myślałem o tylnym prawym rogu pośród roślin.
Oświetlenie planowane.
W zestawie z akwarium była pokrywa z oświetleniem. 4x39W z odbłyśnikami plus nocne diodowe (zielone)
Planuje następujące docelowe świecenie:
7:00-10:00 Dioda
10:00-10:30 1x39W
10:30-13:00 3x39W
13:00-15:00 4x39W
15:00-20:30 3x39W
20:30-21:00 1x39W
21:00-23:00 Dioda
23:00-7:00- NOC
Teraz pytanie: czy na początku świecenie 3x39W wystarczy?
Planuje zacząć od 5 godzin (13:00 do 18:00) i dodawać godzinę co tydzień.
Dozowanie Co2 docelowe od 10:00-20:00
Czy w początkowym okresie też dozować, jeśli tak to ile, zawsze godzinę krócej niż światło?
Tak samo co z nawożeniem na początku? Czy tylko Potas, czy dawać też inne (np.Makro, Mikro)
Zakupy planowane filtr Aquael Unimax 250 (nie bijcie, mogę kupić mało używany) jako filtr biologiczny i coś od Eheim (najbardziej widzi mi sie 2236 Ecco)
Albo kupię używkę Aquael unimax 500 lub JBL 1501. Zobaczę -czekam na jakieś okazję- jak się udało z tym szkłem.....
No i najważniejsze -zdecydowałem sie na Skalary Manacapuru myślę o 6 sztukach.
Potrzebuję o nich informacji- woda, karmienie, zachowania...
Nie mogę znaleźć żadnych konkretów w sieci...
Ma ktoś, miał.
Tomek
Kodi:
Mam zdjęcia z różnych pozycji