obsada

Moderatorzy: leju, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

obsada

Post autor: BzZzYkU »

pomóżcie mi dobrać obsadę do 160l :) zdjęcia w galerii ... Mam 2x neo. brichardi oraz juli. Transcriptus ... Chciałbym coś z muszlowców na pewno, bo chce zrobić plaże z muszli w jednym miejscu i a resztę wy mi doradźcie :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Re: obsada

Post autor: KODI »

Decyduj się prędko ,mogę załatwić NEOLAMPROLOGUS MULTIFASCIATUS po 6zł i Neolamprologus Similis 15 zł za szt z transportem ,ale odpowiedź muszę mieć do jutra :!:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Hello BzZzYkU odpuść sobie muszlowce jako współmieszkańców do Księżniczek. Z tych malutkich może Lamprologus ocellatus by się nadawał. Ale tak jak Ci pisałem gdyby były wpuszczone do zbiornika wcześniej niż Brichardi. Proponuję Altolamprologus calvus, lub Altolamprologus compresiceps.To też są muszlowce. Ewentualnie Neolamprologus cylindricus. Ale to już bardziej w skały.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

księżniczki zawsze mogę sprzedać i obsadę zrobić od nowa (chodź szkoda mi ich, lecz się w parę nie dobrały, kiedyś myślałem, że mają ikrę ale to pomyłka była ) chciałbym Lelepui ładną barwę mają i dość rzadką chyba jak na ryby z Tanganiki muszę się poważnie zastanowić nad obsadą :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

No to BzZzYkU mam dla Ciebie taką oto propozycje. Jest duża szansa na zakup Enanatiopus Melanogenys Kilesa. Ale to że Ty się zdecydujesz, to nie wszystko. Bowiem do jutra ktoś zarezerwował wszystkien 30szt. Dopiero jutro wieczorem będę wiedział czy jest na te rybki szansa. Hmmm... co tu jeszcze dodać, ano to że samce mają około 7-8cm i juz zaczynają się wybarwiać. Moim zdaniem rybka zajebista. A cena jak na ten gatunek i rozmiar dobra - 20zł/szt.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

No i jeszcze jest taka opcja Neolamprologus buescheri kamakonde. Rybki młode 3-3,5cm po 12zł/sz. Ale to jest jakby na zastępstwo dla Brichardi, więc pomysł raczej średni.Tyle tylko że miałbyś trudno dostępny gatunek.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

niestety narazie muszę się powstrzymać od zakupu nowych ryb :(... Powodem jest to że mój baniak utrzymuje sam bez pomocy rodziców i odmawiam sobie wielu rzeczy aby go utrzymać i odłożyć pieniądze na większy zakup (tak jak właśnie na kupienie nowego szkła kamieni oświetlenia itp.) i na droższe ryby muszę teraz dłużej składać pieniądze. Ale mimo to się nie poddaje wole sobie piwa czy innych rzeczy odmówić a stworzyć moim rybkom jak najlepsze warunki :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

mam pewien pomysł. Jeśli bym na razie wydelegował moje księżniczki do kolegi (ma na to warunki). I dokupił muszlowców ( bardzo mnie fascynują tego gatunku rybki) i poczekał aż się zadomowią i zaaklimatyzują i przywiózł z powrotem Księżniczki to dało by to jakoś radę :).

P.s
zrobił bym im "małe wakacje" :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Na moment by to dało ,później wszystko by wróciło do normy ,czyli do terroru ,a przecież dopiero co jeden opuściłeś ;)
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

hmm... Mógłbym zaryzykować jeśli coś to bym im zrobił dłuższe wakacje
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

BzZzYkU pisze:Jeśli bym na razie wydelegował moje księżniczki do kolegi (ma na to warunki). I dokupił muszlowców ( bardzo mnie fascynują tego gatunku rybki) i poczekał aż się zadomowią i zaaklimatyzują i przywiózł z powrotem Księżniczki to dało by to jakoś radę :).
No to mam dla Ciebie dosyć dobrą wiadomość. Otóż poznałem wczoraj osobę która w zbiorniku o wymiarach 100x40x50 ma taką oto obsadę:
Julidochromis dickfeldi
Neolamprologus cylindricus gold head
Neolamprologus pulcher
Neolamprologus leleupi yellow
Julidochromis regani

Początkowa obsada była następująca
Neolamprologus lelelupi para
Neolamprologus cylindricus gold head para
Z czasem Gold head zabiły lelelupi
Od około pieciu lat w/w obsada żyje ze sobą w dosyć dobrej harmonii i spokoju. Wszystkie gatunki się rozmnażają i wychowują narybek. Oczywiście co jakiś czas maluchy idą na sprzedaż. Każdy znalazł dla siebie trochę miejsca. Po dodaniu większej ilości gatunków agresja miedzy gatunkowa i wewnątrz gatunkowa zmalała. Ogólnie przyjęło sie nie popierać takich obsad w tylu litrach. Ponieważ nie doswiadczymy wielu unikalnych i charakterystycznych zachowań pielęgnic .
Faktem jednak jest że właściciel zbiornika nie jest w stanie określić ile w akwarium pływa ryb. Ponieważ sporo młody pływa blisko wyznaczonych przez rodziców rewirów. Julidochromis Regani wyciera się blisko jednej ze skał. Tak że mozna obserwować wszystko od złożenia ikry do wylęgu, opieki itd. Pozostałe gatunki trą się w miejscach ,których nie widać. Również bronią swoich rewirów, ale nie są bardzo agresywne wobec innych. Facet ma dużą ilość roślin która też sprzyja mniejszej agresji, i dochowaniu sie młodzieży. Nie jest to idealne, bo zbyt zielono i trochę ciasno ale.......
Facetowi udaje się utrzymać stale właściwe parametry wody, mimo iż sprzątanie jest trochę utrudnione, bo część nieczystości gromadzi się w niedostępnych miejscach. Ale skoro wszystko gra i buczy od pięciu lat to po co zmieniać? Ostatnio pojawiła sie szansa, że ryby będą przeniesione do akwarium o wymiarach 150x50x40. Rybom pewno być lepiej. Ale co robić gdy po ewentualnych przenosinach zaczną wojować o nowe rewiry. :? Przecież aranżacji w całosci przenieść się nie da.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

powiem Ci że to bardzo jest ciekawe. Ryby pewno beda walczyly o nowy rewir bo będzie on większy. Może zmiana litrażu przenieść się na agresje.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Zawsze byłem zwolennikiem takich rozwiązań :D Oczywiście bez przesady ale na własnej skorze (tzn. ryb) przekonałem się ,że przy wprowadzeniu większej ilości osobników różnych gatunków,agresja zostaje przytłumiona ;)
KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi

Tel.607 404 247
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

to jest właśnie ciekawe w tych rybach. Ale zarazem dziwne że agresja maleje a nie rośnie.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

BzZzYkU pisze:Może zmiana litrażu przenieść się na agresje.
Też mam takie przeczucie. A doświadczenie kodiego potwierdzia że lekkie przerybienie, nie odbije się na jakości życia podopiecznych, a znacznie podniesie efekt wizualny zbiornika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”