Kurczaki
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: Kurczaki
Ale puchatość
są twoje czy kupiłeś?

- sibelius
- Użytkownik
Oj, to będziesz miał wesoło na podwórku. Oby sąsiedzi byli wyrozumiali. Skoro tak wcześnie zacząłeś, to masz szansę na perlicze jaja jeszcze tej jesieni.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- MarSz
- Użytkownik
Florida - kupiłem. Tym razem nie bawiłem się w inkubację, bo zależało mi na nioskach a z mojego doświadczenia - zawsze był spory odsetek kogutów (raz nawet na 12 jajek było 11 kogutów).
Jest 30 niosek, 10 brojlerów i 10 perlic brojlerów.
Sibelius - perlice to brojlery więc raczej nie zostawiam wszystkich a może ostatecznie 1+3.
Co do hałasu - właśnie dla tego hałasu je potrzebuję. Mam bardzo dużą działkę (ponad 1ha) niedaleko lasu i liczę, że spełnią swoją rolę w odstrszaniu gryzoni i drapieżników (lisy, kuny, szczury itp).
Sąsiadów jest mało, a ci co są to są bardzo wyrozumiali. Zresztą to wioska - czasem jest cicho a czasem głośno.
Kiedyś planuję jeszcze pawie - te to są dopiero krzykacze
Jest 30 niosek, 10 brojlerów i 10 perlic brojlerów.
Sibelius - perlice to brojlery więc raczej nie zostawiam wszystkich a może ostatecznie 1+3.
Co do hałasu - właśnie dla tego hałasu je potrzebuję. Mam bardzo dużą działkę (ponad 1ha) niedaleko lasu i liczę, że spełnią swoją rolę w odstrszaniu gryzoni i drapieżników (lisy, kuny, szczury itp).
Sąsiadów jest mało, a ci co są to są bardzo wyrozumiali. Zresztą to wioska - czasem jest cicho a czasem głośno.
Kiedyś planuję jeszcze pawie - te to są dopiero krzykacze

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
No tak. Pawie strasznie krzyczą, tak przenikliwie
- Big daddy
- Administrator
Gdzie tam, moje były ciche prawie bezgłośne za to strasznie sr...ły 
Wysłane z galaktyki S4

Wysłane z galaktyki S4
- sibelius
- Użytkownik
Z odstraszaniem gryzoni to lekka przesada, za to jak zobaczą mysz, utłuką na miejscu. Podobnie ze ślimakiem. Za to jako system ostrzegania przed zbliżającym się lisem, jastrzębiem, krukiem czy czymkolwiek obcym sprawdzają się świetnie. Z drugiej strony, jak zmienisz kolor ubrania, w którym chodzisz do kurnika, to przed tobą będą ostrzegały
.
Też mam wersję brojlerową i trzymam dla jajek, bo nieśne są jak i normalne. Co nie umniejsza ich wkładu w coniedzielny rosół.
Proponuję ci zostawić sobie 1+2 i wielokrotność. Zmianę mam co dwa lata i zawsze wcześniej czy później kończyło się na bigamii. Jak było więcej perlików, to wiadomo, tłukły się do krwi, albo zaczepiały koguty. Jak zostawało więcej perliczek, to były przeganiane i darły się niemiłosiernie, kiedy chodziły same.

Też mam wersję brojlerową i trzymam dla jajek, bo nieśne są jak i normalne. Co nie umniejsza ich wkładu w coniedzielny rosół.
Proponuję ci zostawić sobie 1+2 i wielokrotność. Zmianę mam co dwa lata i zawsze wcześniej czy później kończyło się na bigamii. Jak było więcej perlików, to wiadomo, tłukły się do krwi, albo zaczepiały koguty. Jak zostawało więcej perliczek, to były przeganiane i darły się niemiłosiernie, kiedy chodziły same.
To chyba kaczek nie miałeś, jak myślisz, że to było straszne...Big daddy pisze:Gdzie tam, moje były ciche prawie bezgłośne za to strasznie sr...ły
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka