Zaczne tak : przechodze ze 112 l na 450l i licze na pomoc. Teraz z akwa mam
A) 4 gupiki
B) 1 molinezja ,2 maluśkie
C) 3 bocje
D) 2 glonojady syjamskie
E) 4 otoski
F)4 zwinniki
G) 2 pielęgniczki żółte
H) 2 barwniaki szmaragdowe
I to całe towarzystwo musze zabrać do 450l choć planowałam akwa większe tylko pielęgnicowate ale zostane przy towarzyskim bo nie mam co zrobić z posiadanymi rybami i cholernie szkoda mi je porzucić bo są od mojego początku z akwarystyką i nie oddam ich bo większość niemalże reanimowałam by żyły i lubie je ,teraz zadam pare pytań :
1) Akwa 112l będzie stało póki 450l nie dojrzeje ale mam problem,planowałam filtr z mniejszego przenieść do dużego ( Filtr EHEIM PROFESSIONEL 3 2075) tylko jak to zrobić skoro dojrzewanie akwarium ma odbywać się z całym sprzętem około miesiąca ?a 112 potrzebuje tego na bieżąco,mam kupić osobny do dojrzewającego ? ( będzie osmoza)
2) Drugie pytanie - jakie ryby z pielęgnicowatych albo okazałych dużych na które nie mogłam sobie pozwolić w 112 moge teraz dodać ? Myśle o fajnych rybach w końcu to 450l i chce to wykorzystać do cudacznych,pięknych ryb
3) trzecie pytanie - podmiana będzie co tydzień około 100l z osomozy ,czy ktoś z Was tak robi? Ja chce pod osmoze podłączyć grzałke by woda w odpowiedniej temperaturze z kranu leciała wężykiem do akwa
4) Planuje podłoże tylko drobniutki żwirek biały a otoczenie to skałki ,korzenie,kokosy i punktowo roślinki coś ala malawi ale napewno nie dosadnie,nie chce żadnego substratu ciemnego jak mam teraz bo przy od mulaniu to nie wiem czy wode zabarwia czarny substrat czy nieczystości stąd takie podejście moje że podłoże będzie tylko białe a punktowe roślinki dostaną ewentualnie tabletki . Ile potrzebowałabym takiego drobniutkiego żwirku do akwa 450l ?
5) Oświetlenie - będzie pokrywa 4x54W polecacie jakieś świetlówki ? Napewno musi być jasno,jaskrawo a nie żółto ,rośliny będą także konkrety wskazane
Prosze pomóżcie troszke