Tropheus Bemba - zmiana ubarwienia

Moderatorzy: leju, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Tropheus Bemba - zmiana ubarwienia

Post autor: bynio67 »

Witam. Sporo ponad miesiąc temu rozmawiałem z kolegą nt. różnych zachowań Tropheusów. On opowiadał mi z niemała pasją o swoich doświadczeniach związanych z hodowlą trofci. Ja słuchałem, dodając trochę nt. moich Dubois. Opowiedział mi co ciekawego zauważył u samca Topheus Bemba podczas próby odgonienia ze swojego terytorium najwiekszego samca Tropheus Duboisi. Robił to w bardzo ciekawy sposób. Mianowicie zmienił on kolory, upodabniając sie do Dubois tzn. przybrał na całym korpusie czarną barwę a z pomaranczowego pasa został mu tylko wąski pasek, taki jak u Dubois. Co ciekawe kiedy odganiał inne Bemby kolory wracały do pierwotnych, czyli znów wyglądał jak Bemba.
Doszliśmy do wniosku, że pokazując pełnię i jaskrawość barw okazywał swoją dominację w stosunku do innych Bemb.
Natomiast podpływając do Duboisi zapewne nie miał już takiej pewności siebie. Bo jeżeli tracił barwy, to raczej próbował jedynie bronić swego terytorium.
Dodam także że nie był to jednorazowy przypadek. Działo się tak za każdym kolejnym razem. Kiedy tylko zdecydował się podpłynąć do Duboisa znów zmieniał kolor.
Byłbym zapomniał o jeszcze jednej ważnej sprawie. Otóż działo się tak tylko przy zgaszonym oświetleniu, gdy paliło się wówczas jedynie oświetlenie nocne.
Kolega pożegnał się ze mną, życząc dalszych ciekawych obserwacji. Oczywiście podziękowałem za to że podzielił się doświadczeniami. Odchodząc powiedział, jeszcze wiele ciekawych zachowań Tropheusów do obserwacji przed Tobą. Jest co oglądać. Mnie po 10 latach hodowli nie znudziły się te rybcie. Jedyne co zmieniłem to formy barwne.
Czy ktoś jeszcze zauważył takie, lub inne ciekawe zachowanie Tropheusow?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”