[25l] Tatuin
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
-
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: [25l] Tatuin
Gratuluję debiutu na ŚWA. Potwierdzam słowa Graffa. Kryptokoryny zrobią chaszcz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Tomek
- sibelius
- Użytkownik
Aktualizacji ciąg dalszy.
Tutaj też zmian nie widać. Jedynie coraz więcej kryptokoryn przed przednią szybą i marniejące anubiasy. Cztery lub pięć drobiniczek przybyło, mimo napastowania samic przez endlera-erotomana. Za to ślimaki chyba wymarły, bo zatoczów nie ma, a świderków też nie widać, dlatego glon na liściach i szybach ściele się gęsto - muszę sobie tu helmeta nabyć, jemu chyba nie dadzą rady. Zdjęcie brzydkie, bo nie umiem ostrości złapać.
Tutaj też zmian nie widać. Jedynie coraz więcej kryptokoryn przed przednią szybą i marniejące anubiasy. Cztery lub pięć drobiniczek przybyło, mimo napastowania samic przez endlera-erotomana. Za to ślimaki chyba wymarły, bo zatoczów nie ma, a świderków też nie widać, dlatego glon na liściach i szybach ściele się gęsto - muszę sobie tu helmeta nabyć, jemu chyba nie dadzą rady. Zdjęcie brzydkie, bo nie umiem ostrości złapać.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
-
- Wolontariusz Aqua Jura
U mnie w 25 litrach też się anubias rozpuścił. Pozbierałem jego resztki i przykleiłem do korzenia, centralnie pod żarówką. Dobre pół roku stoi w miejscu.
Tomek
- sibelius
- Użytkownik
Na koniec zostawiłem tego. Tu było już źle. A wszystko przez spaloną żarówkę. Tymczasowo świeciła żółta, to się krypty zaczęły rozpuszczać, a sinica ścielić. Zrobiłem na szybko lampkę z menzurki i trzech telewizorowych diod, przyklejonych w gniazdo żarówki i jest lepiej, choć ciemno. Następna będzie szersza probówa i dwa paski po trzy diody. A na razie tak musi zostać.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- sibelius
- Użytkownik
Cheloł!
Zaczynam od najmniejszego: "Twarda woda nie jak Doda, zdrowia w akwa ci nie doda". Wielkimi krokami zbliża się restart, bo już nie mam siły skrobać tego kamienia z tylnej szyby i liści oraz sinic. Lampka okazała się małym niewypałem i przez miesiąc świeciła rura led, położona na szybach, a pokrywa przechodziła modyfikacje oraz przymierzała lampkę, taką samą, jak u kolcobrzuchów. Sinice przypalone białym światłem z fioletowych przebarwiły się na brązowo i niby było lepiej, ale miałem dość. Co tydzień wylatywał kawałek lawy, a dochodziły rotale. I zrobiło się goło. Teraz poczekam z miesiąc, żeby zobaczyć, czy lampa zda egzamin, przenoszę ryby do tymczasowego lokalu i będzie szorowanie i klejenie, bo się fajny pomysł urodził, ale nie wiadomo, czy "wypalalny".
A tak w ogóle stan zbiornika rybom nie przeszkadza, rozmnażają się - już ich z piętnaście - nawet jeden zatoczek żywy łazi!
Zaczynam od najmniejszego: "Twarda woda nie jak Doda, zdrowia w akwa ci nie doda". Wielkimi krokami zbliża się restart, bo już nie mam siły skrobać tego kamienia z tylnej szyby i liści oraz sinic. Lampka okazała się małym niewypałem i przez miesiąc świeciła rura led, położona na szybach, a pokrywa przechodziła modyfikacje oraz przymierzała lampkę, taką samą, jak u kolcobrzuchów. Sinice przypalone białym światłem z fioletowych przebarwiły się na brązowo i niby było lepiej, ale miałem dość. Co tydzień wylatywał kawałek lawy, a dochodziły rotale. I zrobiło się goło. Teraz poczekam z miesiąc, żeby zobaczyć, czy lampa zda egzamin, przenoszę ryby do tymczasowego lokalu i będzie szorowanie i klejenie, bo się fajny pomysł urodził, ale nie wiadomo, czy "wypalalny".
A tak w ogóle stan zbiornika rybom nie przeszkadza, rozmnażają się - już ich z piętnaście - nawet jeden zatoczek żywy łazi!
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- Graff
- Administrator
Witaj,
No sam wiesz w jakiej kondycji masz " baniak"...
Ale sinice to nic dobrego...
Albo walczymy albo poważne zmiany
powodzenia
No sam wiesz w jakiej kondycji masz " baniak"...
Ale sinice to nic dobrego...
Albo walczymy albo poważne zmiany

powodzenia

Path of the Dark Side...
- sibelius
- Użytkownik
Akwarium do totalnego restartu. Już patrzeć na nie nie mogę, a ryb wcale nie widać. Jeżeli ktoś z Was chciałby mnie wybawić od kryptokoryn, to zapraszam serdecznie, ewentualnie mogę wysłać "pocztą pielgrzymkową". Drobniczki wylądują na razie na parapecie w ścinkowni, a potem się zobaczy. Mam dylemat i trzy wizje: Czarne Wody, Mini Tanganikę albo klejenie lawy pod nowy aranż i dalej drobniczki. Porady mile widziane.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Zawsze masz zieloność, więc może tym razem tanganika ?
-
- Wolontariusz Aqua Jura
Witajcie. Jaka obsada do tej rangi? Trochę małe szkło. Jak miałem zajawkę na muszlowce w 54 litrach to polecano mi brevisy. I to parkę max. Ciekaw jestem co tam wykombinujesz.
Tomek
- sibelius
- Użytkownik
Dobry wieczór.
No i jest. Na Tatuinie powinny być pustynie. No i są. U mnie też. Stanęło na mikrotanganice, nie tak na bogato, jak u Kodiego było. Zaważyła głównie woda, bo kolejnego akwarium na miękkiej już bym nie uciągnął. A tak to z kranu.
Nie zakładam nowego tematu, bo szkło to samo, filtr, pokrywa i lampa, nawet piasek, tylko go więcej. Pat został, ma większą gąbkę, doszła grzałka 25w, dwie skałki i muszelki winniczków, pozbierane po zimie z podwórka. Flora jest w postaci rogatka i jednego badyla moczarki. Jeżeli się nie sprawdzi, zastąpi go pogostemon octopus, albo nurzaniec.
Fauna - tu nie ma biotopu. Restart akwarium nastąpił nie tylko przez zarośnięcie i sinice, ale również brak ryb. Dopiero przy odlewaniu wody pokazały się cztery żywe drobniczki i po chwilowym pobycie na parapecie wróciły. Do tego garść świderków i zatoczki. Na początku akwarium wyglądało tak:
a po wprowadzeniu się czterech muszlowców wielopręgich wygląda tak:
No i jest. Na Tatuinie powinny być pustynie. No i są. U mnie też. Stanęło na mikrotanganice, nie tak na bogato, jak u Kodiego było. Zaważyła głównie woda, bo kolejnego akwarium na miękkiej już bym nie uciągnął. A tak to z kranu.
Nie zakładam nowego tematu, bo szkło to samo, filtr, pokrywa i lampa, nawet piasek, tylko go więcej. Pat został, ma większą gąbkę, doszła grzałka 25w, dwie skałki i muszelki winniczków, pozbierane po zimie z podwórka. Flora jest w postaci rogatka i jednego badyla moczarki. Jeżeli się nie sprawdzi, zastąpi go pogostemon octopus, albo nurzaniec.
Fauna - tu nie ma biotopu. Restart akwarium nastąpił nie tylko przez zarośnięcie i sinice, ale również brak ryb. Dopiero przy odlewaniu wody pokazały się cztery żywe drobniczki i po chwilowym pobycie na parapecie wróciły. Do tego garść świderków i zatoczki. Na początku akwarium wyglądało tak:
a po wprowadzeniu się czterech muszlowców wielopręgich wygląda tak:
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- sibelius
- Użytkownik
Rogatek się rozpuścił, mech rośnie bardzo wolno ALE ROŚNIE i świetnie się sprawdza w roli dodatkowej filtracji mechanicznej.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
-
- Wolontariusz Aqua Jura
Fajnie to wygląda. Światło robi robotę. X lat temu jak myślałem o muszlowcach, to mądrzejsi ode mnie do 60 litrów polecali parkę muszlowców bravisa. A tu do się w mniejszym. Super.
Tomek
- sibelius
- Użytkownik
Aktualizacja:
zrobiła się zupa rybna, dranie płodne są, ale na szczęście nowy dom znalazły. Ogólnie bez zmian, wszystko hula.
zrobiła się zupa rybna, dranie płodne są, ale na szczęście nowy dom znalazły. Ogólnie bez zmian, wszystko hula.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
- Graff
- Administrator
Hejka,
Fajna góra się na środku zrobiła.
Miech siedzą w muszlach i się rozmnażają.
Ogólnie na plus.
Fajna góra się na środku zrobiła.
Miech siedzą w muszlach i się rozmnażają.
Ogólnie na plus.
Path of the Dark Side...
-
- Wolontariusz Aqua Jura
To chyba pierwszy aranż w twoich akwariach, co do których nie przyłożyłeś ręki. Fajny maluch. Ciekaw jestem jak to muszlowce zachowują się na co dzień.
Tomek