Duży Heniek
Moderator: Opiekun_Forum
Duży Heniek
Witam mam piasek a w nim kulki i mam pytanie czy duzy lub mały heniek bedzie na tym rósł
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: Duży Heniek
Nie jestem specjalistą w roślinach ,ale wątpię 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
własnie tego obawiałem się trudno
mały heniek jak większość trawnikowych przede wszystkim dobre oświetlenie
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
mam 0,7 na litr
Oświetlenie ok
aż się prosi roślinniak

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Z tego co zrozumiałem to chodziło o podłoże nie światło
Z piaskiem to jest trudny temat,do roślinniaków nie bardzo się nadaje(nie na dłuższą metę)

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
KODI masz rację 
Ale można po przemyśleniu tematu przearanżować. Wywalić piasek dać podłoże i dążyć w obranym kierunku. A gruntowne przebudowy baniaczka to po wszelkie rady do Ciebie KODI
Masz doświadczenie w zmianach aranżacji

Ale można po przemyśleniu tematu przearanżować. Wywalić piasek dać podłoże i dążyć w obranym kierunku. A gruntowne przebudowy baniaczka to po wszelkie rady do Ciebie KODI

Masz doświadczenie w zmianach aranżacji

wole zrezygnowac ze zmiany podloza i dac sobie spokoj z henkiem
Ale i tak podtrzymam,że ma akwarium potencjał przy tym oświetleniuareko10 pisze:wole zrezygnowac ze zmiany podloza i dac sobie spokoj z henkiem

- MarSz
- Użytkownik
Na dłuższą metę również odradzałbym piasek jako podłoże pod rośliny korzeniowe. Co innego jakaś "plaża" - jak się postarasz lub dobrze zorganizujesz to jeszcze ją utrzymasz w czystości.
Heniek - zarówno mały jak i duży może mieć problemy przy strefach beztlenowych które lubią powstawać w piasku. Efektem jest zmiana koloru piasku pod spodem - po prostu gnicie.
Nawet w większych zbiornikach gdzie piasek jest dominujący sporadyczne rośliny na ogół są w doniczkach lub są to epifity.
Oczywiście jak od wszystkich reguł tak i od tej znajdziesz wyjątki - jednak utrzymanie takiej aranżacji w dobrym stanie to trudniejsza sprawa i dlatego generalnie bym odradzał - przynajmniej na początek.
Heniek - zarówno mały jak i duży może mieć problemy przy strefach beztlenowych które lubią powstawać w piasku. Efektem jest zmiana koloru piasku pod spodem - po prostu gnicie.
Nawet w większych zbiornikach gdzie piasek jest dominujący sporadyczne rośliny na ogół są w doniczkach lub są to epifity.
Oczywiście jak od wszystkich reguł tak i od tej znajdziesz wyjątki - jednak utrzymanie takiej aranżacji w dobrym stanie to trudniejsza sprawa i dlatego generalnie bym odradzał - przynajmniej na początek.
co do stref beztlenowych to mam specjalistów od tego świderki az za duzo nawet bym powiedział
- Big daddy
- Administrator
Wiec jak w zyciu kompromis, piasek zostaw, ode mnie wezmiesz plaskie kawalki lignitu mozna szczepic pelie minipelie galeziatke subwassertanga, nawet maly henio mysle dalby rade poukladasz na dnie zarosnie i gotowe. Marsz tak zrobil idz do jego temstu o mcharium tylko u niego ma kokosie szczepki sa.
i tak zrobię:) dzisiaj jadę po ten korzeń i chyba wszystkie roslinki powyciagam i od nowa ułoże i chyba na 80 % bede mial do wydania zamiany jakies roslinki ale w innym dziale umieszcze