Czyli wniosek jest taki że bocję trzeba w trybie pilnym oddać, zamienić, sprzedać....Chyba nie ma innego wyjścia, skoro tak pięknie roślinki rosną, a zauważam że Cię to cieszy? A może jest inne wyjście awaryjne?Przemek.P# pisze:niestety bocja rozkopała mi podłoże, woda w akwarium przypominała bardziej kałużę, tak jak wcześniej zastosowałem ziemię ogrodową, w ciągu 5 dni echinodorus wypuścił 2 liście moczarka rośnie z prędkością 2 - 3 cm na dzień,
[112L] by Przemek.P#
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- bynio67
- Założyciel
Re: [112L] by Przemek.P#
- Przemek.P#
- Użytkownik
Bocja obecnie siedzi w 54 litrach od Kamila, najprawdopodobniej powędruje do 112 u kolegi, bynio67 chyba że chcesz?
Jestem fanem oglądania rybek, do akwarysty dużo mi brakuje
- bynio67
- Założyciel
No dziękuje bardzoPrzemek.P# pisze:Bocja powędruje do 112 u kolegi, bynio67 chyba że chcesz?

- Przemek.P#
- Użytkownik
minęło kilka dni, moczarka dotyka już powierzchni wody, do obsady powróciło 5 ocalałych neonków, pojawił się kłopot z krótkimi pojedynczymi nitkami na liściach roślin, zmieniłem fototapetę na czarny brystol, w przyszłym tygodniu postaram się zrobić coś z żwirem, mam nadzieję że nie zanudzę was moimi postami 

Po to jesteśmy,żeby poczytać. Zanudzaj ile tylko chcesz

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- MarSz
- Użytkownik
No i pokaż fotki 

- Przemek.P#
- Użytkownik
z powodu choroby nie mogłem zaopiekować się w należyty sposób akwarium, skutkiem czego jest prawdziwa inwazja czegoś co przypomina Compsopogon* i krasnorostów, podobno lekkie przedawkowanie węgla w płynie niszczy te glony, zmniejszyłem oświetlenie do 8h na dobę, a poza tym akwarium ma się świetnie, echinodorus zakwitł kilka dni temu, moczarka "pełznie" po powierzchni wody, poza glonami akwarium ma się dobrze, powoli zaczynam składać pieniądze na midikani 800, z marnym skutkiem jak do tej pory
*glony identyfikowałem na podstawie tej strony

*glony identyfikowałem na podstawie tej strony
- bynio67
- Założyciel
Hej Przemku, czy po Twojej chorobie nie ma już ani śadu?Przemek.P# pisze:z powodu choroby nie mogłem zaopiekować się w należyty sposób akwarium, skutkiem czego jest prawdziwa inwazja czegoś co przypomina Compsopogon* i krasnorostów, a poza tym akwarium ma się świetnie, echinodorus zakwitł kilka dni temu, moczarka "pełznie" po powierzchni wody,
Czy poradziłes sobie z inwazją krasnorostów?
I co poza tym dzieje się w 112 by Przemek.P#?
- Przemek.P#
- Użytkownik
bynio67 znowu ciągniesz mnie za język
o chorobie nawet nie wspominaj, zwykła grypa trzymała mnie ponad miesiąc.
wracając do tematu, zbyt dużo się nie zmieniło, zbieram fundusze na midikani 800, ciężko mi to idzie, chyba kupię chiński kubełek. Obsada powiększyła się o 15 razbor i 6 kirysków pstrych, z roślin przywędrował Anubias i Microsorum. obecnie nie mam już takich problemów z glonami, od czasu do czasu krasnorosty gdzieś się pojawią, zwłaszcza po przycince. tło zmieniłem na czarny brystol, no i chyba to by było na tyle, jak tylko moczarka trochę odrośnie to zrobię jakieś zdjęcie, następny post po zmianie filtra

wracając do tematu, zbyt dużo się nie zmieniło, zbieram fundusze na midikani 800, ciężko mi to idzie, chyba kupię chiński kubełek. Obsada powiększyła się o 15 razbor i 6 kirysków pstrych, z roślin przywędrował Anubias i Microsorum. obecnie nie mam już takich problemów z glonami, od czasu do czasu krasnorosty gdzieś się pojawią, zwłaszcza po przycince. tło zmieniłem na czarny brystol, no i chyba to by było na tyle, jak tylko moczarka trochę odrośnie to zrobię jakieś zdjęcie, następny post po zmianie filtra

- bynio67
- Założyciel
Ktoś musiPrzemek.P# pisze: bynio67 znowu ciągniesz mnie za język

- Przemek.P#
- Użytkownik
czego to się nie robi dla forum 
nie pisałem bo nic takiego się nie działo, gdy tylko będę miał więcej czasu i przytnę Hygrofile postaram się zamieścić jakieś zdjęcia. muszę jeszcze kupić kilka testów, filtr, trochę drobnego żwirku, czekam aż kolega odbierze skalary i neony. gdy zrobię coś z listy powyżej na pewno was poinformuję, będę miał też kilka pytań ale to już w innym terminie i w odpowiednich działach....
Obsada:
-15 razbora klinowa
-6 kirysek pstry ( trafiły mi się 3zwykłe i 3 weloniaste
)
- kirysek spiżowy ( stary dziadziuś )
- bojownik
-4 zbrojnik niebieski ( same samce )
- 5 neonów ( prawie oddane )
- para skalarów ( prawie oddane )
- XXX maleńkich zatoczków ( największe nigdy nie miały więcej niż 5 mm )
Rośliny:
- Hygrophila polysperma ( ratunku mutant, chce wyjść z akwarium)
- Echinodorus leopard
- Cryptocoryne wendtii ( coś niebezpiecznie szybko się rozrasta na boki )
- lotos czerwony ( chyba wypuszcza liście pływające )
- jakieś Microsorum
- Anubias
- wszechobecna Moczarka
poza tłem wszystko inne jak w pierwszych postach

nie pisałem bo nic takiego się nie działo, gdy tylko będę miał więcej czasu i przytnę Hygrofile postaram się zamieścić jakieś zdjęcia. muszę jeszcze kupić kilka testów, filtr, trochę drobnego żwirku, czekam aż kolega odbierze skalary i neony. gdy zrobię coś z listy powyżej na pewno was poinformuję, będę miał też kilka pytań ale to już w innym terminie i w odpowiednich działach....

-15 razbora klinowa
-6 kirysek pstry ( trafiły mi się 3zwykłe i 3 weloniaste

- kirysek spiżowy ( stary dziadziuś )
- bojownik

-4 zbrojnik niebieski ( same samce )
- 5 neonów ( prawie oddane )
- para skalarów ( prawie oddane )
- XXX maleńkich zatoczków ( największe nigdy nie miały więcej niż 5 mm )

- Hygrophila polysperma ( ratunku mutant, chce wyjść z akwarium)
- Echinodorus leopard
- Cryptocoryne wendtii ( coś niebezpiecznie szybko się rozrasta na boki )
- lotos czerwony ( chyba wypuszcza liście pływające )
- jakieś Microsorum
- Anubias
- wszechobecna Moczarka
poza tłem wszystko inne jak w pierwszych postach
- bynio67
- Założyciel
Hej Przemek. Milczenie powinienem odbierac jako ciąg dalszy braku czasu, czy może ciszę przed burzą?Przemek.P# pisze:gdy tylko będę miał więcej czasu i przytnę Hygrofile postaram się zamieścić jakieś zdjęcia. muszę jeszcze kupić kilka testów, filtr, trochę drobnego żwirku, czekam aż kolega odbierze skalary i neony. gdy zrobię coś z listy powyżej na pewno was poinformuję, będę miał też kilka pytań ale to już w innym terminie i w odpowiednich działach....
Pozdrawiam.

- Przemek.P#
- Użytkownik
bynio jak zwykle mnie wypytujesz
może nie cisza przed burzą ale na pewno będzie jakiś powiew świeżości. Musisz uzbroić się w cierpliwość

- Big daddy
- Administrator
Żeby nie było tylko na Zbyszka ja również jestem ciekawy co tam się dzieje w Twojej 112tce;-)
- Przemek.P#
- Użytkownik
może dzisiaj po drobnych porządkach zrobię trochę zdjęć, ale nic takiego się nie wydarzyło
dodano 30 cze 2013, 22:09 :
A więc ( hmmm chyba nie zaczyna się zdania od: "A więc"
) machina zmian ruszyła, zamówiłem filtr midikani 800
, najprawdopodobniej dojdzie jeszcze trochę światła, a może i firmowe podłoże.? ostatni raz podmianki robiłem 2 tygodnie temu, obecnie zbiornik zaniedbałem, do czego się przyznaję
obiecuję poprawę, a Ciebie moderatorze proszę o wybaczenie
a tak na serio, miałem się odezwać jak kupię filtr, akwarium żyje sobie powoli, żadnych strat wśród ryb, tylko rośliny trochę marnieją
dodano 03 lip 2013, 9:05 :
dzisiaj zrobiłem testy
ph 7,4
gh 12
kh 6
no3 40-80
po4 0,5-1
trochę wysokie no3
dodano 30 cze 2013, 22:09 :
A więc ( hmmm chyba nie zaczyna się zdania od: "A więc"

a tak na serio, miałem się odezwać jak kupię filtr, akwarium żyje sobie powoli, żadnych strat wśród ryb, tylko rośliny trochę marnieją

dodano 03 lip 2013, 9:05 :
dzisiaj zrobiłem testy
ph 7,4
gh 12
kh 6
no3 40-80
po4 0,5-1
trochę wysokie no3