Akwarium 210l Fish Killer

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Fish Killer
Użytkownik

Akwarium 210l Fish Killer

Post autor: Fish Killer »

Witam,

Nawiązując do rozmowy z mini chat'u przedstawiam opis mojego akwarium oraz problem do rozwiązania.

Akwarium narożne ok 210l,
Podłoże: żwirek akwarystyczny 2-8mm, grubość około 5cm,
Oświetlenie 2x18W (1xoryginalna świetlówka Pila 1000lm oraz nowa świetlówka OSRAM Lumilux Cool Daylight 1300lm L18W/865), T8,
Temperatura 27,5C,
Filtr zewnętrzny JBL CristalProfi e900,
Kilka skałek oraz coś z piaskowca.

Problem, to roślinki. Zaraz po wsadzeniu jest ok, rozwijają się w prawidłowy sposób. Jednak po pewnym czasie marnieją, liście robią się brązowe (jakby nalot z gnijących korzeni) a następnie listki cienieją i gniją.Naprawdę serce pęka na ten widok.

Pod układ korzenny roślin podkładam kulki jbl.

Porównując objawy z tym co piszą niektórzy forumowicze wynika, iż problemem jest złe oświetlenie.

Dlatego myślę o wymianie świetlówek oraz eksperymenty z CO2.

Proszę, w miarę możliwości, o jakieś podpowiedzi od czego zacząć.

Dodam jeszcze, iż mój syn posiada akwarium 25l z oświetleniem żarnikowym 25W, reszta parametrów podobna z wyjątkiem podkładu (czarny żwirek z powodu neonków) i u niego roślinki wręcz wychodzą ze zbiorniczka. Tymi roślinkami próbuję co jakis czas ratować wystrój 210l-ki.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Re: Akwarium 210l Fish Killer

Post autor: alkorta »

raczej za małe oświetlenie jak na taki litraż, choć ja stosowałem przez pewien czas dwie żarówki 18W tyle, że energooszczędne i rośliny rosły.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

No to w małym masz 1w na litr ;) , napisałem Ci jak można żwiększyć światełko w narożnym ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Wszystko zależy od biologi oraz parametrów wody jakie Ci się ukształtowały w dużym baniaku :idea:
Ja też tak mam :roll: W małym baniaczku bez problemu ,przy stosowaniu tych samych wartości w dużym ,porażka :( Musisz dostosować florę do warunków panujących w narożnym ,lub zainwestować we wspomagacze typu Co2 itp.Podobno w dużym akwarium łatwiej jest utrzymać parametry wody. Ja jestem przykładem ,że jest na odwrót :roll:
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Przy tym oświetrleniu nie ma mowy o roślinach to 0,15wl czyli nic trzebaby dodać jeszcze ze dwie 36 tki.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

KODI pisze:Podobno w dużym akwarium łatwiej jest utrzymać parametry wody. Ja jestem przykładem ,że jest na odwrót :roll:
Kodi, nie jesteś jedynym przykładem(patrz moje 18,5l) - dobrze, że chociaż czasami zdarzy się mieć coś bez problemów :)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Jaszczur ,jest jeszcze kwestia obsady ,a dokładnie ilości .W dużym mam delikatmie pisząc delikatne przerybienie ,w małym teoretycznie mniejsze ;) Przy dużej ilości ryb fosfor i azot szaleje :!: Powinno u mnie wywalić glona ,a roślinki powinny być szczęśliwe :!: Niestety tak nie jest ,przy dużej ilości fosforu i standartowej azotu (podawany potas) ,rośliny mało wymagające jakoś nie szaleją :( Przy 400L wody netto mam 76W + diody led ,teoretycznie dla crypto. i anubiasów powinno to wystarczyć :roll:
Jednak wkrada się problem Ph i Gh :!: Nie wszystko chce rosnąć w zbyt twardej i zasadowej wodzie ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
jaszczur
Użytkownik

Post autor: jaszczur »

U mnie znów miłym zaskoczeniem jest roślinność która spokojnie sobie śmiga na tym niezbyt rewelacyjnym(bądźmy szczerzy) LEDziku. Miałem okazję się miło rozczarować bo myślałem, że przy moim średnim a praktycznie żadnym nawożeniu rośliny będą co najwyżej wegetować a bywały czasy że aquatica ogarniała szkło w toni wodnej a ludwigia wręcz wyrastała ponad wodą. Generalnie tylko stwierdzam, że czasem można się miło zaskoczyć :)
18l - Silent Hill (26 listopad 2011)
20l - barman, rak marmurkowy (3 listopad 2012)-(27 kwiecień 2014)
56l - Soft Asylum (24 wrzesień 2013)-(8 grudzień 2015)
52l - At The Crossroads (17 listopad 2016)
brdow2009

Post autor: brdow2009 »

Przepraszam ale moim zdaniem autor tematu powinien mieć standardowe świetlówki 2x30W a nie 2x18W .
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

W takim akwarium powinno być oświetlenie o mocy 90-120 W , czyli powiedzmy 4x18 W lub 3-4 x 30 W . Lepiej sprawdziły by się t5 choć wtedy koszt były większy. O ile istniała by taka możliwość bardzo dobrym rozwiązaniem było by zastosowanie lampy HQI 70 W ( 150 W to za dużo) plus 1-2 świetlówki 18 W o innej barwie. Takie rozwiązanie pozwoliło by na dokładne oświetlenie zbiornika i doświetlenie dna na dobrym poziomie czego tradycyjne t8 nie zrobią.
Samo brązowienie liści może powodować również brak potasu.
Roślinki przerzucane z mniejszego zbiornika i tak po pewnym czasie padną bo nie będą miały takich warunków jak w poprzednim zbiorniku.
Pozdrawiam
Darek.
brdow2009

Post autor: brdow2009 »

Daro Tak nadawały by się lepiej mu t5 ale wtedy są dalsze koszty bo by musiał dodać wiatraczki bo t5 szybko nagrzewa wodę a szczególności w lato .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Koleżanko nie pisz głupot jeśli można prosić ok?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

światło to jedno ale jak wspomniał Kodi, nie bez znaczenia pozostaje też kwestia ph, kh, gh. Ja np przekonałem się o tym właśnie na małym akwarium. Podawanie co2 wpływa na ph. Ja np rozważam coraz usilniej zakup filtra RO. Natomiast z roślin proponuję jeszcze spróbować z microsor(i)um. Jaszczur może powiedzieć jak wygląda po 2 miesiącach w wiadrze, bez światła i bez nawozów (a co do nagrzewania wody latem to ciekawa teoria ;) bo co ma piernik do wiatraka )
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Dokłądnie tylko jeśli chcewsz kombinować z co2 to wnioskuję że chcesz iść w stronę roślinniaka a to wymaga modyfikacji oświetlenia bo sam gaz nic nie da światełko jest tu głównym czynnikiem limitującym dla roślin.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Czynnikiem limitującym może być zarówno światło jak i co2 . Ja bym zaczął od modernizacji oświetlenia do uzyskania 0,35-0,5 W/litr i zgrania z tym odpowiedniego nawożenia.
Pozdrawiam
Darek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”