[112L]-Theatre of Pain

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Re: [112L]-Theatre of Pain

Post autor: alkorta »

No Zbysiu nareszcie skałki powoli zarastają i znika ten biały kolor, od razu o wiele lepiej wyglądają.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

ładne są :) super rybcie :) teraz czekać aż dorosną :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

alkorta pisze:No Zbysiu nareszcie skałki powoli zarastają i znika ten biały kolor, od razu o wiele lepiej wyglądają.:)
Dokładnie - choć wiem, że zdania są podzielone, to ja też jestem zwolennikiem lekko zarośniętych skałek (niekoniecznie całych w zieleni ale przynajmniej jak nie wyglądają na sterylnie czyste).

Przydałyby się fotki całości.
Awatar użytkownika
Markosan
Użytkownik

Post autor: Markosan »

Powiem ci że zacne brzydale żeś se sprawił :D . One podrosną jeszcze ? wybarwią się ?? przybliżył byś co nie co o nich :)

dodano czwartek 30 maja 2013, 21:01 :

Dokładnie też jestem zwolennikiem naturalnie wyglądających kamieni :) czyli oglonione ale lekko z gustem :D
375 litrów Szmaragdowe Królestwo
Obrazek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

pewnie się jeszcze wybarwia :) jest to Babka z Tanganiki. A dokładnie; pochodzą z grupy Eretmodini (do tej grupy także zaliczamy Spathodusy oraz Tanganicodusy-chyba dobrze napisałem jak coś to poprawcie) są roślinożerne.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

MarSz pisze: Przydałyby się fotki całości.
Na pewno będą. Dziś już nie dam rady, bo światło zgaszone. Miałem dwa dni wolnego teraz weekend cały w pracy. Więc chyba dopiero w poniedziałek.
Markosan pisze:One podrosną jeszcze ? wybarwią się ?? przybliżył byś co nie co o nich :)
Zastanawiałem się aby zanim dodam zdjęcia coś o nich napisać. Na pewno wkrótce to zrobię. Na początek powiem że charakterystyczną cechą pary jest to że samica po kilkunastu dnach inkubacji przekazuje larwy samcowi. Który przez około dwa tygodnie przechowuje je w pysku. I to on wypuszcza młode. To że oboje rodziców opiekują się małymi jest w tym przypadku oczywiste.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

wielkości nie jestem pewien ale chyba 8-10cm. Dobieraja się w pary nie żyją w haremach z tego co kiedys czytałem. Ogólnie ja już z 2 miesiące się tym gatunkiem interesuje ale niestety nie mam warunków. :)

dodano 30 maja 2013, 23:26 :

może dzięki doświadczeniu Zbyszka i ja się skuszę na nie :D

dodano 30 maja 2013, 23:29 :

przekazanie samcowi, to dość zadkie zachowanie wśród innych Tanganickich ryb nie wiem jak tam u innych Eretmodini :), czy nie Zbyszku ?
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

BzZzYkU pisze: może dzięki doświadczeniu Zbyszka i ja się skuszę na nie :D
przekazanie samcowi, to dość zadkie zachowanie wśród innych Tanganickich ryb nie wiem jak tam u innych Eretmodini :), czy nie Zbyszku ?
Na doświadczenia musimu poczekać. Zobaczymy co się będzie działo po dłuższym czasie. Mam nadzieję że po około pół roku będę mógł jakieś konkrety o moich eretmodusach napisać. Co nie znaczy że przez ten czas nie bedę pisał w ogóle. A jeśli mowa o decydującej roli samca w procesie inkubacji u innych Eretmodini to u Tanganicodusów przebiega podobnie.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Witam ponownie przyjacielu :) jak tam skarby rosną daj fotki, proszę i jakieś opisy z ich życia :) jestem strasznie ciekawy :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Dzięki za powitanie. Każda z "Babek" wybrała dla siebie w skałach jedną z wielu dziur i w niej zamieszkuje. Czasem zdarzy się że wypłynie, lub zatrzyma na chwilę w innym miejscu aby skubnąć glonka. Nawet gdy w gościach dłużej pobędzie, to do swojego mieszkanka wcześniej, lub później wraca. Jedyny sposób aby "wyciągnąć je" z kamienic jest częstsze, ale mało obfite karmienie. Ale najciekawiej prezentuję się wieczorem, pozwalając na obserwowanie ich gdy pasą się na tylnej szybie, gdzie znajdują świeżego glona. :ymparty: Najpierw wypływa jedna z większych "babek", po chwili kilka. By za niespełna minutę większość lub wszystkie "wisiały" w toni, tyłem do widowni. Będąc w takim zawieszeniu energicznie i skutecznie wydziobują pokram. Czynią to w podobny sposób jak ptaki. Nawet ruch płetw skrzelowych kojarzy mi się z trzepotem ptasich skrzydeł. Babki nie wykonują wówczas żadnych innych ruchów. W akwarium od niedawna współmieszkańcami "babek" jest parka neolamprologus leleupi. Ich obecność do czasu dorośnięcia eretmodus cyanostictus kasanga, rekompensuje teorertyczną pustkę w akwarium. Głównie po to aby goście odwiedzający nie zadawali pytań typu, kiedy zarybisz zbiornik. Więc trochę odczekam z uaktualnieniem galerii, poza tym niewiele urosły.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Miło się czyta :) a leleupi od florydy blue? :)
Grupa tanganskich ryb eredmodini mnie coraz bardziej fascynuje ostatnio. Będę dogladal twój temat i zdobywał max wiedzy teoretycznej o nich a w efekcie może i się skusze nawet na WF ale dużo nauki przedemna.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Alex89

Post autor: Alex89 »

Ładny baniak masz :) Fajnie wszystko poukładane .
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

BzZzYkU pisze:Miło się czyta :) a leleupi od florydy blue? :)
Dzięki....a szczelinowce tak jak przypuszczasz są od Kamilki. Dzięki pokarmowi który podawała im florida nabrały barwę intensywnie pomarańczową, przez co prezentują się jak bardziej efektowna odmiana orange uvira. Aż nie chce się wierzyć że to zwykłe leleupi
BzZzYkU pisze:Grupa tanganskich ryb eredmodini mnie coraz bardziej fascynuje ostatnio. Będę dogladal twój temat i zdobywał max wiedzy teoretycznej o nich a w efekcie może i się skusze nawet na WF ale dużo nauki przedemna.
Bardzo mi miło, mam nadzieję że "wtopy" w tym temacie nie zaliczę. Wówczas na pewno co nieco podpowiem.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Już trochę teorii mam w głowie jak by coś to pytaj może akurat znam odpowiedź :)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Alex89 pisze:Ładny baniak masz :) Fajnie wszystko poukładane .
Dzięki. Poukładane jest trochę inaczej niż wówczas gdy była obsada z Demasoni. Dodałem dwa kamienie, które nie są jeszcze pokryte nalotem. Gdy zaniknie kontrast między starymi a nowymi skałkami, wówczas zamieszczę zdjęcie jak poukładane jest teraz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”