54 litry Michała

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michał90
Użytkownik

54 litry Michała

Post autor: Michał90 »

Witam wszystkich!

To i ja pochwale się moim małym zbiorniczkiem. Za uruchomienie akwarium zabierałem się dość długo, gdy skompletowałem wszystko co potrzebne w końcu mogłem działać. Ostatecznie wystartowało 12 maja. Akwarium ogólnie od początku miało być nastawione na roślinność, co też chyba w pewnym stopniu mi się udało ;)

Akwarium: 60x30x30

Oświetlenie: t8 15w + t5 24w co daje 39w

Filtracja: Aquael pat mini + drobna gąbka

Podłoże: Pro soil

Nawożenie: butla co2 1,5kg, makro plus jakieś tam żelazo i magnez (proszę nie wyzywać bo nigdy nie byłem mistrzem nawozów :D )

Ozdoby: Korzeń obrośnięty mchem flame

Flora:
Duży heniek
pogostemon helferi
Rotala indica
AMMANIA GRACILIS
GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES
PROSERPINACA PALUSTRIS
Hydrocotyle sp. JAPAN
Staurogyne repens
umbrosum
flame moss

Fauna:
na razie brak, ale już akwarium dojrzało więc pora o tym pomyśleć :)

Dojrzewanie akwarium raczej bez większych problemów z glonami, zdarzyły się krasnale na mchu ale zniknęły. Obecnie jedynymi problemami to trochę nitek, co widać na zdjęciach oraz "dziwnie" rosnąca glośka, myślałem że stworzy mi trawnik, a rośnie do góry co nie cieszy mojego oka i rozważam jej usunięcie. Z roślin jeszcze kiepsko rośnie AMMANIA GRACILIS (w akwarium po lewej stronie z tyłu), poprostu nie rozwija w pełni skrzydeł jak rotala, umbrosum i heniek :P

Zaraz po zalaniu akwa
Obrazek

Obrazek

Obecnie akwarium wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Leniwie bąbelkujące rotale
Obrazek

Rośliny wymagają już od dawna przycinki bo trochę się zapuściło. Po przycince postaram się wrzucić zdjęcie.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Re: 54 litry Michała

Post autor: BzZzYkU »

Ładny gąszcz :)

Pozdrawiam.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Michał90 pisze:Witam wszystkich!
To i ja pochwale się moim małym zbiorniczkiem. proszę nie wyzywać bo nigdy nie byłem mistrzem nawozów :D )
Witam również. Miło mi Michale że zaprezentowałeś swój kawałek podwodnego świata. Na pewno "ogrodnicy" skoro świt podzielą się spostrzeżeniami nt. Twojej "produkcji". Ja jako laik mam nadzieję że nikt Cię tu nie będzie wyzywał. Bo wg mnie 54 litry Michała to bardzo urokliwy zakątek. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Jest potencjał, nareszcie rzeczywiście trochę zaroslo na tel za wiele nie widać ale z tego co widzę to podoba mi się fajne korzonki:-)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

Korzonek fajny :)
Tylko się trochę schował po rozrośnięciu roślin.
Jest gąszcz, który ja osobiście lubię. Jednak szkoda trochę zasłoniętego korzenia bo dodaje uroku i przełamania zieleni jako element dekoracyjny.
czekam na dalsze relacje.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Gąszcz ładny i na uwagę zasługują korzenie - trzeba je ładnie wyeksponować i podkreślić (przydałoby się cięcie jak sam pisałeś) ale to jest do zrobienia.
Baniak ma duży potencjał.
Jakbyś był zainteresowany ładnymi okazami czerwoniutkiej alternathery by przełamać zieleń to napisz na pw.
Obecnie dostałem sporo sadzonek bardzo ładnej z innego forum na cele naszego zbiornika - jest do sprzedania za symboliczne kwoty wraz z innymi roślinami.
Awatar użytkownika
hipcio
Użytkownik

Post autor: hipcio »

Bardzo ładny zbiorniczek i nawet nieduży. fajny ,/
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Nie będę chyba oryginalny jeśli powiem że korzeń jest naprawdę niezły i według mnie powinieneś na nim skupić aranżację. 54L i aż 10 gatunków roślin hmm ciężko będzie to wszystko uporządkować choć oczywiście jest to możliwe ;) . Dobrze widzę że z filtra leci powietrze ? Podawanie CO2 i natlenianie mija się z celem, gdyż w tym połączeniu dwutlenek węgla jest po prostu usuwany z wody. Jak już kolega MarSz zaznaczył przydałby się jakiś fajny czerwony akcent, najbardziej widziałoby mi się coś między korzeniem a Pogostemonem. Niby z czerwonych roślin jest Rotala i Propestnica ale u ciebie są zielone więc pewnie są jakieś niedociągnięcia w nawożeniu. Ogólnie jest spoko i trzeba popracować tylko nad szczegółami.
Awatar użytkownika
Michał90
Użytkownik

Post autor: Michał90 »

Dziękuje za miłe słowa, ciesze się że korzeń się podoba :) macie racje że troszkę go zasłoniło, spróbuję coś poprzycinać żeby był widoczny w całej okazałości. Co do co2 i napowietrzania z filtra, pierwsze zdjęcie było zrobione zaraz po zalaniu akwarium więc filtr wrzuciłem byle jak żeby tylko chodził. Teraz oczywiście działa tylko pompka żeby była odpowiednia cyrkulacja wody z bąbelkami co2 :)

dodano 27 cze 2013, 19:57 :

Dodaję zdjęcie po małej przycince. Dla chętnych rośliny z przycinki na sprzedaż ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Mnie osobiście bardzo podoba się ten porośnięty korzeń, daje bardzo ciekawy efekt. Po przycince go lepiej widać.:)
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
alexdemo
Użytkownik

Post autor: alexdemo »

Czy masz jeszcze Pogostemon helferi na sprzedaż?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”