[53l] Akwarium 53l

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: [53l] Akwarium 53l

Post autor: MarSz »

A jakie masz obecnie microsoria?
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

Daiw pisze: Są to tylko te krewetki które właśnie dostałem za nurzańca. I o ile się nie mylę to dwie krewetki mają już jajeczka, a cieszy mnie to jeszcze bardziej ponieważ są to te mocno czerwone okazy.
Są to krewetki które dał nam MarSz. Przepiękny pigment, a to jeśli dobrze pamiętam były odrzuty po sakurach. :),Skrzyżowały się pewnie z innymi które Kosiorowi dał nasz były forumowicz Kołek.
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Post autor: Daiw »

bynio67 pisze: Są to krewetki które dał nam MarSz. Przepiękne pigment, a to jeśli dobrze pamiętam były odrzuty po sakurach. :),Skrzyżowały się pewnie z innymi które Kosiorowi dał nasz były forumowicz Kołek.
No i już wiadomo dlaczego te krewetki są takie ładne :D
MarSz pisze:A jakie masz obecnie microsoria?
Większość to standardowe Mikrozorium oskrzydlone ale posiadam jeden okaz odmiany Windelow oraz chyba nieduże mikrozorium odmiany Narrow.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Aha - myślałem, że "kolekcjonujesz" microsoria i ewentualnie miałbyś coś na wymianę w przyszłości.
Ale te co masz też wystarczą by uzyskać fajne efekty.

Widzę geny moich krewetek za niedługo będą bardzo popularna :-)
Cieszę się, że nawet po przypadkowym krzyżowaniu utrzymują w miarę ładny pigment. To dla mnie dobra informacja zwrotna, że mój trud włożony w wyselekcjonowanie i ustabilizowanie linii się opłacił.

Musisz się jednak liczyć z tym, że nawet nie wiem jak stabilna linia, jeśli będzie zbyt długo krzyżowana przypadkowo (często wsobnie) to może się osłabić. Ale pewnie ich kolorek nie jest dla Ciebie najwyższym priorytetem.
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Na razie nie czuję się na siłach żeby brać się za hodowle jakiś bardziej wyszukanych odmian microsorii, za dużo mógłbym stracić :)
Wiem że kolejne pokolenia mogą stracić intensywność koloru. Fajnie byłoby utrzymać cały czas takie krewetki ale na to znowu potrzebne są fundusze. Za jakiś czas dodam nowe redki żeby się "wymieszały" ale nie wiem czy znajdę takie ładne jak te w rozsądnej dla mnie cenie.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

To dodaj sakury a nie redki. Redkami tylko pogorszysz jakość tych co masz.
Wystarczy, że systematycznie będziesz usuwał gorsze osobniki (zwracaj szczególną uwagę na samce - jeden kiepski samiec potrafi napsuć genów na kilka pokoleń) i raz na jakiś czas dodasz kilka sztuk łądniejszych z zewnątrz. To droga długa i dla cierpliwych ale widziałem piękne okazy wyhodowane w ten sposób.

Zawsze można wyskoczyćz kasy i od razu kupić bogate stado - tylko po co - jak się nie ma doświadczenia (które najlepiej nabyć właśnie w sposób opisany powyżej) to można szybko stracić jakość i uwstecznić stadko jeśli chodzi o wygląd. A droga powrotna znów jest długa.
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Akwarium nadal żyje :D . Mimo że światła jest tylko tyle żeby było widno, a nawozów nie podaję wszystko rośnie,.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
A.agassiza- po tym jak zmasakrował samca kakadu czeka w tym akwarium na nowego właściciela.

A temat krewetek narazie odpuściłem i zostałem tylko przy tych które mam. Teraz poszukuję jakiś ciekawych ryb do tego akwarium.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

A jakich ryb szukasz :?: ... bo w ten czwartek będę na hurcie , a dostałem właśnie kilka godzin temu nowe wykazy z kilku hurtowni. mmm,
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Daiw jak byś wyciął te długie liście nurzańca wyglądało by lepiej :) (ale nie wszystkie)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
jabluszko520
Użytkownik

Post autor: jabluszko520 »

BzZzYkU pisze:Daiw jak byś wyciął te długie liście nurzańca wyglądało by lepiej :) (ale nie wszystkie)
tak, jakby parę kierowało się w te samą stronę byłoby fajnie a reszta ciach, ciach :P
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Daro pisze:A jakich ryb szukasz :?: ... bo w ten czwartek będę na hurcie , a dostałem właśnie kilka godzin temu nowe wykazy z kilku hurtowni. mmm,
Z zakupów musiałem zrezygnować bo w akwarium nadal pływają Pielęgniczki agassiza. Może następnym razem bo lista gatunków była imponująca.
BzZzYkU pisze:Daiw jak byś wyciął te długie liście nurzańca wyglądało by lepiej :) (ale nie wszystkie)
Aktualnie nurzańca jest już mniej. Ale postaram się i tak coś z tym zrobić.

No i przed chwilą padła mi lampka Aquael'a jutro jadę z reklamacją. To już drugi raz, poprzednio wymieniałem chyba w lutym. Dobrze że jest jeszcze na gwarancji.
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”